Τα παιχνίδια στρατηγικής σπάνια έχουν ως θέμα τους την σύγχρονη εποχή. Τις περισσότερες φορές βλέπουμε στρατούς του παρελθόντος (ή και του μέλλοντος) να τίθενται αντιμέτωποι, με τις προκλήσεις του παρόντος να μην συγκαταλλέγονται στις προτιμήσεις των δημιουργών. Το Realpolitiks διαφέρει, και μας φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα του σήμερα. Το θέμα είναι το πως το κάνει…

Δημοκρατία, απολυταρχία ή ολοκληρωτισμός;

Το όνομα του παιχνιδιού είναι ένας λογοπαίγνιο με τον γερμανικό όρο Realpolitik, που περιγράφει ένα σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται σε ψυχρά γεγονότα.  Στο Realpolitiks έχετε αυτούς τους μηχανισμούς για να χτίσετε την χώρα σας και ανάλογα με τις επιλογές σας χαρακτηρίζεται ανάλογα και ο τρόπος κυβέρνησης σας ως δημοκρατικός, απολυταρχικός ή ολοκληρωτικός.

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για την εσωτερική πολιτική. Αυτές επιτυγχάνονται ολοκληρώνοντας «Projects», τα οποία κοστίζουν χρήματα, μια άλλη μορφή in-game νομίσματος με το όνομα «action points» και φυσικά με χρόνο. Ανάλογα με τα projects που επιλέγετε, αυτά αλλάζουν τους δείκτες ανεργίας, του ΑΕΠ, της ασφάλειας ή της ανασφάλειας των πολιτών και φυσικά της δύναμης του στρατού σας. Τα μεγαλύτερα projects σας προσφέρουν gold stars, που ανεβάζουν την θέση της χώρας σας στον παγκόσμιο χάρτη.

Εκτός όμως από την χώρα την οποία ηγείστε, πρέπει να φροντίζετε και τις σχέσεις με τις άλλες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς. Μπορείτε να ενδυναμώνετε ή να αποδυναμώνετε σχέσεις με άλλες χώρες, να κηρύσσετε συμμαχίες και φυσικά πολέμους. Σε κάθε περίπτωση οι κατάσκοποί σας είναι το δυνατότερο στοιχείο…διπλωματίας, αφού μπορούν να επηρεάσουν ψηφοφορίες ή να προκαλέσουν προβλήματα. Βέβαια, να αποκαλυφθούν, τότε η φήμη σας διεθνώς καταποντίζεται, και σύντομα θα βρεθείτε εν μέσω μιας πολεμικής απειλής.

Ο πόλεμος φυσικά καθορίζεται από τις δικές σας δυνάμεις, αν και η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

realpolitiks

Επαναλαμβανόμενα σενάρια και πολύπλοκες επιλογές

Τα παραπάνω είναι η περιγραφή του τι μπορείτε να κάνετε στο Realpolitiks, όμως η εφαρμογή τους μόνο εύκολη δεν είναι. Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να μην αποφύγετε το tutorial. Θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις επιλογές σας, αλλά και αυτό δεν εμβαθύνει περισσότερο, με αποτέλεσμα όταν ξεκινήσετε το πρώτο κανονικό παιχνίδι, να κοιτάτε σαν χαμένοι την οθόνη του.

Θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να συνηθίσετε το interface του και να εντοπίσετε το που βρίσκεται κάθε επιλογή και τουλάχιστον θα σας φανούν πολύ χρήσιμες οι περαιτέρω πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτές.

Τελικός στόχος σας είναι να τελειώσετε μια περίοδο του, έχοντας το υψηλότερο σκορ στον κόσμο. Κάθε project και task που θα ολοκληρώσετε θα σας φέρει «stars», τα οποία μπορούν να σας αφαιρεθούν αν αρνηθείτε να ολοκληρώσετε κάποιο task, επιδεινώσετε την σχέση σας με τον ΟΗΕ, ή άλλα, τυχαία γεγονότα. Η συγκεκριμένη δομή μπορεί στην αρχή να φαντάζει ιδανική ώστε να κατευθύνει ως ένα σημείο τους παίχτες, αλλά γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι βάζει πολλά όρια.

Επιπλέον, υπάρχουν στιγμές που τα tasks δεν συμβαδίζουν με τους δικούς σας στόχους. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε επιλέξει μια ειρηνική προσέγγιση και ξαφνικά ένα task να σας ζητήσει να καταλάβετε μια άλλη χώρα. Το χειρότερο βέβαια είναι όταν τα tasks δεν μπορούν πρακτικά να ολοκληρωθούν, όταν π.χ. σας ζητούν να κατακτήσετε κάποια χώρα, αλλά αυτή με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον κόσμο έχει χαθεί από το χάρτη! Η αδυναμία όμως να ολοκληρώσετε το task χωρίς δικιά σας ευθύνη, θα σας αφαιρέσει κανονικά stars…

realpolitiks

Αξίζει να το αγοράσω;

Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι το Realpolitiks είναι ένα αρκετά φιλόδοξο project, που καλύπτει ένα κενό στα παιχνίδια στρατηγικής. Η υλοποίηση του θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, ειδικά με μεγαλύτερη προσοχή στα tasks, ώστε αυτά να συνδυάζονται τόσο στον τρόπο παιχνιδιού του παίχτη όσο και να προσαρμόζονται στις αλλαγές που έχουν συμβεί στον in-game κόσμο.

Στα θετικά του είναι η πληθώρα επιλογών και αποστολών του, αν και όπως είπαμε, το interface του δεν είναι και το πιο φιλικό προς τον χρήστη.

Παρ όλα αυτά, για κάποιον που μπορεί να παραβλέψει τα παραπάνω και είναι λάτρης των παιχνιδιών στρατηγικής θα μπορούσε να προσφέρει μια γενικά καλή εμπειρία.