Το Warhammer 40,000: Dawn of War ΙΙΙ έφτασε και μαζί του έφερε το χάος και την καταστροφή.

Οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του Dawn of War II, η Relic Entertainment μας παρουσιάζει το τρίτο μέρος της σειράς με τη δοκιμασμένη συνταγή του επιτυχημένου franchise.

Χαοτικές μάχες και αυξημένο επίπεδο δυσκολίας

Το Dawn of War III προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία από τους δύο προηγούμενους τίτλους της σειράς. Πολύ εύστοχα δανείζεται και συνδυάζει τα παραδοσιακά γνωρίσματα του κλασικού RTS και το γρήγορο ρυθμό όπως τα συναντούμε στο Dawn of War, με μια πιο role play προσέγγιση της εξέλιξης των μονάδων που είδαμε περισσότερο στο Dawn of War II. Η επιλογή ωστόσο της επιστροφής στις ρίζες της σειράς είναι σαφής καθώς έχουν εγκαταλειφθεί πολλά χαρακτηριστικά του δεύτερου μέρους που εστίαζαν περισσότερο στην τακτική των μονάδων. Εδώ οι αριθμοί είναι το σημαντικό και η επιλογή των κατάλληλων units για κάθε περίπτωση και για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων units του αντιπάλου περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι μάχες να γίνονται χαοτικές και τα τεράστια σε αριθμό στρατεύματα στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν τον εχθρό να σπέρνουν στο δρόμο τους πανικό και καταστροφή. Το γεγονός αυτό , πέρα από το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που προσφέρει στον παίκτη, απαιτεί και μεγάλη προσπάθεια στη διαχείριση της κάθε μονάδας ξεχωριστά και να κάνει το παιχνίδι γενικότερα, αδικαιολόγητα δύσκολο.

Μάχη για το Spear of Khain

Το σενάριο του campaign περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια των φατριών να ελέγξουν, για τους δικούς της λόγους η καθεμία, το καταστροφικό όπλο που ονομάζεται Spear of Khain και βρίσκεται στο πλανήτη Acheron. Των στρατευμάτων ηγούνται θρυλικές μορφές του lore του σύμπαντος του Warhammer 40,000, με τον Gabriel Angelos να διοικεί τους Blood Ravens για λογαριασμό των Space Marines, την Farseer Macha, που είδαμε στο πρώτο μέρος της σειράς, να ορίζεται ως επικεφαλής των Eldars και τον αιμοσταγή Gorgutz να οδηγεί τις ορδές των Orcs.

Το campaign είναι αρκετά πλούσιο και θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες καθώς αποτελείται από δεκαεπτά αποστολές με τη διάρκειά τους να κυμαίνεται μεταξύ μισής και μίας ώρας περίπου. Το ιδιαίτερο στοιχείο τους είναι πως ο παίκτης καλείται να διαχειριστεί και τις τρεις φατρίες, δηλαδή τους Space Marines, τους Eldars και τα Orcs. Αυτό δίνει ποικιλία στο παιχνίδι καθώς το gameplay της κάθε φατρίας είναι πολύ διαφορετικό από των υπολοίπων και με αυτό τον τρόπο κρατάει ζωηρό το ενδιαφέρον. Στον αντίποδα, η συνεχής εναλλαγή των factions σε κάθε αποστολή κάνει δυσκολότερο το δέσιμο με τους ήρωες και τις μονάδες της κάθε φατρίας καθώς και την εξοικείωση με τον τρόπο παιχνιδιού της.

Έχει και Multiplayer

Αφού πάρετε λοιπόν μια γεύση από το gameplay της κάθε φατρίας και ξοδέψετε αρκετές ώρες μπροστά στις οθόνες σας μέχρι να ολοκληρώσετε το campaign, σειρά παίρνει το multiplayer. Εδώ οι ώρες που μπορεί να διαθέσει κανείς είναι άπειρες, σε έναν αγώνα για την ολοκληρωτική επικράτηση, στον οποίο μπορούν να έχουν συμμετοχή από δύο έως έξι παίκτες. Μπορείτε πια να επιλέξετε όποιο από τα τρία factions εσείς επιθυμείτε καθώς και έναν από τους οκτώ διαθέσιμους χάρτες, και οργανώνοντας την τακτική σας να προσπαθήσετε να καταστρέψετε την αντίπαλη βάση. Ο παίκτης ή η ομάδα που θα καταστρέψει τα Shield Generators, το Turret και το Power Core των αντιπάλων θα είναι και ο τελικός νικητής.

Γραφικά – Ήχος

Χαοτικές μάχες, καταστροφές και εκρήξεις παρουσιάζονται εξαιρετικά μέσα από τα οπτικά και τα ηχητικά εφέ του Warhammer 40,000: Dawn of War III.

Τα γραφικά είναι πολύ καλά και τα animations των μονάδων είναι πολύ προσεγμένα. Δυστυχώς, η λεπτομέρεια που έχει δοθεί στην κάθε μονάδα έχει και τα αρνητικά της, καθώς η αναπαράσταση του πεδίου της μάχης απαιτεί τις μέγιστες επιδόσεις των μηχανημάτων, όταν σε αυτό συγκρούεται μεγάλος αριθμός στρατευμάτων.

Ηχητικά το παιχνίδι παίρνει άριστα, εξαιτίας των πολύ ωραίων soundtracks και των εξαιρετικών voice overs κατά τη διάρκεια του campaign.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Warhammer 40,000: Dawn of War III αποτελεί έναν πολύ καλοδουλεμένο τίτλο, στον οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Οι μυημένοι στο φανταστικό κόσμο του Warhammer θα το λατρέψουν και συστήνεται ανεπιφύλακτα και γενικότερα στους λάτρεις των RTS παιχνιδιών.

Οι νέοι παίκτες ίσως δυσκολευτούν αρχικά καθώς είναι από τα δυσκολότερα strategy games που έχουμε δει τελευταία, αλλά το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα και η γενικότερη εμπειρία που μας προσφέρει η Relic Entertainment μέσω του παιχνιδιού που έχει δημιουργήσει, θα τους πείσει να του δώσουν μια ευκαιρία.

silver