Η λίστα του Steam με τα «most played games» είναι αρκετά σταθερή. Σε αυτή διακρίνονται πάντα τα Dota 2 και Counter- Strike ενώ ανάλογα τις κυκλοφορίες και την επιτυχία των παιχνιδιών αυτών, αλλάζουν οι υπόλοιπες θέσεις.

Υπάρχει και ένα παιχνίδι όμως, που αν και άγνωστο στους περισσότερους παίχτες, βρίσκεται πάντα μέσα στην πρώτη 50αδα. Πρόκειται για το Spacewar, ένα παιχνίδι που βασίζεται σε ένα άλλο που κυκλοφόρησε το 1962 και αρχικά προοριζόταν σαν εργαλείο testing για τους developers και τους publishers. Παρότι το να ψάξετε το Spacewar στο Steam δεν θα σας επιστρέψει αποτελέσματα, το παιχνίδι υπάρχει και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το παίξετε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το GitHyp κάθε μέρα περίπου 8 χιλιάδες παίχτες το παίζουν κάθε ώρα, κάτι που σημαίνει ότι από τον Απρίλιο του 2015 το Spacewar έχει αύξηση χρηστών κατά 317% και πάνω από 86 εκατομμύρια μη μοναδικούς παίχτες να έχουν καταγραφεί.

Διαβάστε επίσης:  Οι developers παιχνιδιών αποκαλύπτουν κρυμμένα μυστικά στους μηχανισμούς των παιχνιδιών τους

Παρ όλα αυτά, παρότι χιλιάδες παίχτες καταγράφονται ότι το παίζουν κάθε ώρα, αν το εγκαταστήσετε θα ανακαλύψετε ότι στην πραγματικότητα σχεδόν κανένας δεν το παίζει. Ο αριθμός των hosted servers και των lobbies περιορίζεται σε μονοψήφια νούμερα.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Εκτός από τους developers που χρησιμοποιούν το Spacewar για να τεστάρουν τα παιχνίδια που ετοιμάζουν, υπάρχουν και οι πειρατές!

Η Valve χρησιμοποιεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για να εντοπίσει  cheats, hacks, και άδειες χρήσης για τα παιχνίδια του Steam. Για να το διαπεράσουν, οι πειρατές έχουν βρει έναν τρόπο να «καλύπτουν» τα παράνομα αποκτηθέντα παιχνίδια τους με την χρήση του AppID του Spacewar.

Διαβάστε επίσης:  Ο αριθμός παιχνίδιων που έχει κυκλοφορήσει το 2017 στο Steam μπορεί να ξεπεράσει κάθε άλλη χρονιά

Με αυτό τον τρόπο οι πειρατικές κόπιες παιχνιδιών που απαιτούν το Steam, εμφανίζονται ως «Spacewar» στην πλατφόρμα, αντί για το κανονικό όνομά τους.

Επομένως αν δείτε κάποιον που να παίζει το Spacewar, το πιο πιθανό είναι να παίζει κάποια πειρατική κόπια ενός άλλου παιχνιδιού!

Με αυτό τον τρόπο, δικαιολογείται και η τεράστια αύξηση στους παίχτες του Spacewar και είναι ένα στοιχείο που δείχνει το μέγεθος της πειρατείας, παρά τις προσπάθειες που κάνει το Steam και οι υπόλοιπες εταιρίες για να την εξαλείψουν.