Οι δημιουργοί του Open IV, ενός από τα πιο δημοφιλή εργαλεία modding για το GTA V, κλείνουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό γίνεται διότι έλαβαν ένα εξώδικο από τη Take-Two Interactive μετά από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας. Τα νέα έρχονται σαν σοκ στην κοινότητα του Grand Theft Auto στα PC, που χρησιμοποίησε (και χρησιμοποιεί ακόμη) το OpenIV για να προσθέσει χιλιάδες mods σε GTA V.

Το OpenIV, ένα εξαιρετικά δημοφιλές εργαλείο modding που χρησιμοποιείται από τους fans του GTA V, είχε πολλές χρήσεις. Μερικοί παίκτες χρησιμοποίησαν το OpenIV για να κάνουν βίντεο που δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή βίντεο στο παιχνίδι. Άλλοι χρησιμοποίησαν το OpenIV για να προσθέσουν νέα οχήματα, όπλα και χαρακτηριστικά στο GTA V. Και για όσους κυνηγούν τα μυστήρια και τα μυστικά στο GTA V, το OpenIV τους επιτρέπει να σκάβουν βαθύτερα και να ψάχνουν στο παιχνίδι με πολλούς τρόπους.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του OpenIV, το εξώδικο πήγε στις 5 Ιουνίου 2017. Το υποτιθέμενο πρόβλημα, λένε οι δημιουργοί του OpenIV, είναι ότι «το πρόγραμμα επιτρέπει σε τρίτους να αποτρέψουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του λογισμικού τους και να τροποποιήσουν το λογισμικό αυτό παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Take-Two«.

Μετά από εσωτερική συζήτηση, η ομάδα λέει ότι αποφάσισαν πως δεν άξιζε τον χρόνο τους για να πολεμήσουν αυτή την απόφαση.

Το εργαλείο δεν είναι πλέον διαθέσιμο για λήψη και δεν θα λαμβάνει πλέον ενημερώσεις.

Η συγκεκριμένη είδηση μεταδόθηκε γρήγορα, με τους οπαδούς και τους modders να αντιδρούν με οργή.

«Αυτή είναι τεράστια απώλεια για το μη εμπορικό homebrew gaming,» είπε ο Jordan Miller, ένας modder γνωστός για τη δημιουργία αστείων βίντεο του GTA V, στο Kotaku. «Αυτό το πρόγραμμα … χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε εναλλάσσει 3δ μοντέλα στο παιχνίδι«, δήλωσε ο Miller. «Κανένας άλλος δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο επειδή είναι τόσο καλό σε αυτό που κάνει και η ομάδα πίσω από αυτό είναι τόσο εργατική«.

Άλλοι χρήστες ορκίζονται ακόμη να μην ξαναγοράσουν άλλο παιχνίδι από τη Take-Two.

Στο παρελθόν, η Rockstar έχει υποστηρίξει πραγματικά τους modders του GTA. Όπως επισημαίνεται από το GTA Online News, μπορείτε να βρείτε αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Rockstar που μοιράζεται συνδέσμους βίντεο που χρησιμοποιούν το OpenIV. Και σε μια διαδικτυακή πύλη για το 2015, στην ιστοσελίδα της Rockstar, υπήρχε η δήλωση ότι η εταιρία «εκτιμά πάντα τις δημιουργικές προσπάθειες της PC modding community και θυμόμαστε ακόμα το φοβερό mod εισβολής ζόμπι και το πρωτότυπο GTA map για GTA IV μεταξύ πολλών άλλων«.