Η Square Enix πρόσφατα εκθείασε την λειτουργία και την ασφάλεια που προσφέρει το DRM της Denuvo στα PC videogames. Όμως όπως έχουμε δει πρόσφατα, όλο και περισσότερα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας «σπάνε» και μάλιστα γρήγορα.

Ορισμένα παιχνίδια αποκτούν πειρατική έκδοση μέσα σε μία εβδομάδα. από την κυκλοφορία τους.

H ομάδα ανάπτυξης της Denuvo λέει ότι η προστασία έχει σκοπό να προστατεύσει τα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του «πρώτου παράθυρου πωλήσεων», αλλά είναι αυτός ο στόχος τους ακόμη;

Το Denuvo DRM είναι ένα λογισμικό κατά των παραποιήσεων που έχει σκοπό να κρατήσει τα παιχνίδια κλειδωμένα και να τα προστατέψει από την μαζική πειρατεία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αυτή η προστασία έχει ξεπεραστεί ταχύτατα, καθώς οι χάκερ παραβιάζουν την προστασία στα μεγάλα παιχνίδια. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι το Tekken 7, το οποίο «έσπασε» στο χρόνο ρεκόρ των τεσσάρων ημερών μετά την κυκλοφορία του.

Πριν από αυτό, στο Rime η προστασία έσπασε σε μόλις πέντε ημέρες, οδηγώντας τους προγραμματιστές να κυκλοφορήσουν μια έκδοση χωρίς DRM λίγο αργότερα.

Το Rime δεν είναι το μόνο παιχνίδι.

Επτά παιχνίδια έχουν εγκαταλείψει οικειοθελώς την προστασία της Denuvo: Tα Τhe Climb, Inside, Doom, 2Dark, Homefront: The Revolution, Syberia 3 και άλλα πολλά.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι πολύ μακριά από τους στόχους της Denuvo, το DRM της οποίας έκανε στις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του, τους πειρατές να ανησυχούν εάν θα υπάρχουν πειρατικά παιχνίδια πλέον διαθέσιμα.

Όταν η Bethesda αφαίρεσε το λογισμικό προστασίας από το Doom, εκπρόσωπος της Denuvo είχε δηλώσει στο Kotaku:

«Κάθε εκδότης είναι φυσικά ελεύθερος να αφαιρέσει την λογισμικό προστασίας από το παιχνίδι, από τη στιγμή που αισθάνεται ότι η προστασία έχει επιτύχει το σκοπό της προστασίας του αρχικού παραθύρου πωλήσεων.«

Αυτή η φράση, «αρχικό παράθυρο πωλήσεων», αναφέρθηκε περισσότερες από μία φορές. H ομάδα της Denuvo φάνηκε να αναγνωρίζει ότι ο σκοπός τους δεν ήταν να προστατεύσει τα παιχνίδια για πάντα, αλλά μάλλον κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να τα αγοράσουν.

Ενώ το Doom διατηρούσε την προστασία για έξι ολόκληρους μήνες προτού αφαιρεθεί οικειοθελώς, πολλοί άλλοι σημαντικοί τίτλοι δεν έχουν αποκομίσει το πλεονέκτημα της μακροπρόθεσμης προστασίας από την υπηρεσία κατά της πειρατείας. Το Resident Evil 7 παρέμεινε ασφαλές για μόλις πέντε ημέρες, αφότου η ομάδα CONSPIR4CY κατάφερε να το «σπάσει», ενώ η προστασία του Prey διήρκεσε οκτώ ημέρες πριν διαθέσει μια πειρατική έκδοση ο «Baldman». Ο «Baldman» έχει «σπάσει» σημαντικά παιχνίδια όπως το Nier: Automata και ήταν ο ηγέτης πίσω από το επιτυχημένο «σπάσιμο» του Tekken 7.

Είναι πλέον λογικό οι πειρατές να δηλώνουν σίγουροι ότι μπορούν να σπάσουν οποιοδήποτε παιχνίδι χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Denuvo.

Καθώς το παράθυρο για την προστασία των πωλήσεων αυξάνεται, και εν μέσω ισχυρισμών από τους χάκερ και τους προγραμματιστές ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Denuvo μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση των παιχνιδιών, φαίνεται ότι μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο που η πειρατεία θα έχει ξανά το πλεονέκτημα.

 

Διαβάστε επίσης:  Τα e-sports στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Όχι ακόμα