Παρότι κάτοχος των δικαιωμάτων του MotoGP η Milestone προτίμησε πέρυσι να διερευνήσει νέους ορίζοντες με το Valentino Rossi: The Game, αφήνοντας στην άκρη το MotoGP 16. Φέτος επιστρέφει με το MotoGP 17 για να επαναφέρει το πρωτάθλημα στις κονσόλες και τα PC μας.

Έμφαση στα career modes

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν δώσει μεγάλο βάρος στα career modes του παιχνιδιού. Εντάξει, δεν έχει τις επιλογές για διαφορετικές πίστες και συνθήκες όπως το Valentino Rossi: The Game αλλά ας μην ξεχνάμε ότι σκοπός του παιχνιδιού είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή μεταφορά της εμπειρίας του MotoGP.

Έτσι λοιπόν στο MotoGP 17 μπορείτε είτε να είστε ένας απλός αναβάτης είτε να αναλάβετε το management μιας ολόκληρης ομάδας. Στην πρώτη περίπτωση ξεκινάτε σαν πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός με στόχο (τι άλλο;) να φτάσετε μέχρι την κορυφή. Στην δεύτερη περίπτωση, αναλαμβάνετε τις τύχες μιας ολόκληρης ομάδας. Επιλέγετε τους αναβάτες, κλείνετε τις συμφωνίες με τους χορηγούς και επιλέγετε τις δραστηριότητες που θα γίνονται ανάμεσα σε κάθε Grand Prix. Σε πιο υψηλό επίπεδο θα πρέπει να διαχειριστείτε μέχρι και πέντε διαφορετικούς αναβάτες και τις ομάδες τους, αλλά και τα upgrades σε κάθε μηχανή.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το multiplayer και πιο συγκεκριμένα τα σχέδια των Dorna Sports και Milestone για αυτό. Τι σχεδιάζουν; Να το μετατρέψουν σε e-Sport με την ύπαρξη επίσημου MotoGP eSports championship, το οποίο θα το διαχειρίζεται η ίδια η Dorna Sports.

motogp_17_review

Προσπάθεια για ρεαλισμό

Η αλήθεια είναι ότι η Milestone προσπάθησε αρκετά να προσφέρει μια ενισχυμένη νότα ρεαλισμού στο παιχνίδι της. Κάποιες φορές αυτό το καταφέρνει ενώ κάποιες άλλες όχι.

Τα physics μπορεί να μην είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ποιότητας, αλλά σίγουρα είναι πολύ βελτιωμένα. Οι αγωνιστικές γραμμές πλέον μετράνε πολύ και οι πολλές μικρές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι καθοριστικές. Ένα βιαστικό πάτημα του γκαζιού σε μια έξοδο από στροφή θα σας οδηγήσει σε απώλεια ταχύτητας και πολύ πιθανό σε μια πτώση.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η προσοχή στην λεπτομέρεια που έχει δοθεί στις μηχανές. Κάθε μηχανή έχει την δική της αίσθηση, ενώ κάθε οδηγός χρησιμοποιεί με τον δικό του τρόπο το κορμί του καθώς παίρνει τις στροφές σε υψηλές ταχύτητες.

Το παραπάνω μπορεί να ισχύει στο κομμάτι της εξατομίκευσης του κάθε οδηγού, όχι όμως και στην συμπεριφορά του στην πίστα. Κάθε οδηγός που ελέγχεται από την A.I. είναι προγραμματισμένος να κάνει ένα και μόνο πράγμα: να ακολουθήσει την τέλεια αγωνιστική γραμμή. Αυτό μπορεί να ακούγεται φυσιολογικό, αλλά στην πράξη δεν είναι, ειδικά όταν βλέπετε οδηγούς να πατάνε φρένο (!) χάνοντας ακόμα και την θέση τους προκείμενου να βρεθούν στην κατάλληλη γραμμή της πίστας. Σε ένα άθλημα που είναι εξ ορισμού του ανταγωνιστικό και προσφέρει θέαμα, αυτό το φαινόμενο δεν είναι και το καλύτερο.

motogp_17_review

Γραφικά – Ήχος

Στο κομμάτι των γραφικών μπορεί τα πράγματα να είναι γενικά ικανοποιητικά και το παιχνίδι να τρέχει σε υψηλά framerates χωρίς προβλήματα, όμως η in house μηχανή γραφικών της εταιρίας έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία της. Το επίπεδο λεπτομέρειας μηχανών και αναβατών είναι εντυπωσιακό, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα περιβάλλοντα και τις κερκίδες.

Τουλάχιστον στο κομμάτι του ήχου, η συνεργασία της Milestone με την εταιρία που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος, έχει βοηθήσει στο να αναπαράγονται οι αυθεντικοί ήχοι των μηχανών και να αισθάνεστε ότι βλέπετε έναν πραγματικό αγώνα MotoGP.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το MotoGP 17 κάνει κάποια πράγματα καλά και κάποια άλλα όχι και τόσο. Προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία στο κομμάτι των career modes, ενώ όπως είπαμε και πιο πάνω το multiplayer του είναι αρκετά φιλόδοξο.

Από την άλλη πλευρά, παρά την εμφανή προσπάθεια των δημιουργών σε επίπεδο λεπτομέρειας και γραφικών, δεν εντυπωσιάζει, ενώ η A.I. απογοητεύει και καταντά προβλέψιμη.