Είχαμε περιγράψει και στο preview μας ότι το Pro Evolution Soccer 2018 προσπαθεί να εισάγει ένα νέο, πιο ποδοσφαιρικό κεφάλαιο στη σειρά. Τώρα που η τελική έκδοση είναι στα χέρια μας, μπορούμε να περιγράψουμε τις τελικές μας εντυπώσεις.

Ρυθμός πραγματικού αγώνα και άμυνα

pes 2018

Ένα σύνηθες χαρακτηριστικό προηγούμενων τίτλων της σειράς PES είναι ότι οι αγώνες του αποκτούν ένα φρενήρη ρυθμό με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και οι φάσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Οι τακτικές πήγαιναν…περίπατο και τα γκολ ήταν πολλά.

Στο Pro Evolution Soccer 2018 αυτό αλλάζει, όχι σε δραματικό βαθμό, αλλά είναι ένα βήμα σε μια πιο ποδοσφαιρική λογική. Ειδικά η CPU, δείχνει απίστευτη υπομονή προσπαθώντας να σπάσει την άμυνα σας και να βρει την αδυναμία της. Αυτό δεν είναι αρκετά δύσκολο, αφού η άμυνα έχει τα θέματα της, και με ένα λάθος βήμα ή γενικά μια λάθος αντίδραση οδηγεί σε δραματικές καταστάσεις.

Στο SuperStar και το νέο Legend επίπεδο δυσκολίας, η πρόκληση είναι μεγάλη. Η A.I. αποκτά μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων και στρατηγικών και χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση από τον παίχτη για να καταφέρει να πάρει κάτι καλό από τον αγώνα.

Η κίνηση των παιχτών είναι ομαλή και σίγουρα εντυπωσιακός είναι ο τρόπος χειρισμού της μπάλας.

Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την βελτίωση των τερματοφυλάκων, με τα φυσικά animations τους και τις εντυπωσιακές επεμβάσεις που πραγματοποιούν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του σώματος τους.

Άδειες και modes

PES 2018

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, για να απολαύσετε πραγματικά το PES 2018 θα χρειαστείτε κάποιο Option File από την κοινότητα του παιχνιδιού. Οι ομάδες με πλήρεις άδειες είναι λίγες, με Barcelona και Dortmund να ξεχωρίζουν. Τουλάχιστον οι τέσσερις ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ , ΠΑΟΚ) είναι κανονικά στο παιχνίδι.

Όσο αφορά τα modes, όλα όσα έχετε συνηθίσει βρίσκονται εκεί με μικρές αλλαγές. Το Master League έχει διάφορες προσθήκες που όμως δεν αλλάζουν πολύ το ύφος που έχει τα τελευταία χρόνια.

Για την online εμπειρία το MyClub παραμένει σταθερή αξία, προσφέροντας μεγαλύτερα rewards στους παίχτες, όντας με αυτό τον τρόπο και πιο εθιστικό, στην προσπάθεια να φτιάξετε την ομάδα των ονείρων σας.

Εκτός αυτών, οι προσθήκες αγώνων 2v2 και 3v3 δίνουν την δυνατότητα για μοναδικές μάχες με φίλους.

Γραφικά – Ήχος

pes 2018 review

Τα πρόσωπα των παιχτών δείχνουν όλο και πιο κοντά στα αληθινά πρόσωπα, ενώ σε συνδυασμό με την εξαιρετική απεικόνιση των σταδίων και του κοινού τους, δημιουργούν μια αυθεντική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα.

Στο κομμάτι του ήχου και όσο αφορά την ελληνική περιγραφή που υπάρχει και φέτος στο παιχνίδι, υπάρχει μικρή αλλά τουλάχιστον ικανοποιητική βελτίωση με νέες εκφράσεις από τους Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη που αναλαμβάνουν και φέτος τις περιγραφές των παιχνιδιών. Παραμένει όμως το θέμα που είχαμε θίξει και στο preview: το κοινό δεν είναι ζεστό αφαιρώντας έναν σημαντικό παράγοντα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Pro Evolution Soccer 2018 παίρνει τα καλά στοιχεία του προκατόχου του και κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, όσο τουλάχιστον αφορά το κομμάτι του gameplay.

Η βελτίωση στα όσα συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι αξιοσημείωτη και θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας.

Και για να κλείσουμε το θέμα που ανοίξαμε από την αρχή αυτού του κειμένου, ναι το PES 2018 είναι ικανό να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σειρά.

silver