Το 2016 και μέσα από την συνεργασία με την εταιρία Bitpay, το Steam είχε ξεκινήσει να δέχεται ως μέσο πληρωμής το Bitcoin.

Αυτό όμως τελειώνει σύντομα και ο λόγος είναι το υπερβολικά μεγάλο κόστος συναλλαγών, που επιβαρύνει τους χρήστες.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε αύξηση της μεταβλητότητας της αξίας του Bitcoin και σημαντική αύξηση των τελών για τη διεκπεραίωση συναλλαγών στο δίκτυο του Bitcoin«, ανέφερε η Valve σε μια δημοσίευση στο Steam.

«Για παράδειγμα, οι χρεώσεις συναλλαγών που αφορούν τον πελάτη στο δίκτυο Bitcoin έχουν φτάσει στα ύψη φέτος, φτάνοντας σχεδόν τα 20 δολάρια για μια συναλλαγή την περασμένη εβδομάδα (σε σύγκριση με τα περίπου 0,20 δολάρια όταν ενεργοποιήσαμε αρχικά το Bitcoin). Δυστυχώς, η Valve δεν έχει κανένα έλεγχο επί του ποσού της αμοιβής. Αυτά τα τέλη καταλήγουν σε ένα αδικαιολόγητα υψηλό κόστος αγοράς παιχνιδιών όταν πληρώνετε με το Bitcoin. Τα υψηλά τέλη συναλλαγών προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όταν η αξία του Bitcoin πέφτει δραματικά. »

«Κατά την διαδικασία πληρωμής στο Steam, ένας πελάτης θα μεταφέρει x ποσό Bitcoin για το κόστος του παιχνιδιού, συν το ποσό Bitcoin για να καλύψει το τέλος συναλλαγής που χρεώνεται από το δίκτυο Bitcoin«, ανέφερε η εταιρεία.

«Η τιμή του Bitcoin είναι εγγυημένη μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε αν η συναλλαγή δεν ολοκληρωθεί εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε το ποσό που Bitcoin που απαιτείται για την κάλυψη της συναλλαγής μπορεί να αλλάξει. Το ποσό που μπορεί να αλλάξει έχει αυξηθεί πρόσφατα σε ένα σημείο όπου μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετικό.»

Η Valve δήλωσε ότι αυτές οι αποκλίσεις τιμών συνήθως θα έχουν ως αποτέλεσμα επιστροφή ή πρόσθετη πληρωμή από τον πελάτη όταν πρόκειται για πιο παραδοσιακά και πιο σταθερά νομίσματα. Αλλά στην περίπτωση του Bitcoin, τα υψηλά τέλη συναλλαγών μπορούν να κάνουν αυτές τις διαφορές πιο δαπανηρές.

«Σε αυτό το σημείο, έχει καταστεί αδύνατο να υποστηρίξουμε το Bitcoin ως μέσο πληρωμής«, δήλωσε η Valve. «Ίσως επανεξετάσουμε αν το Bitcoin έχει νόημα για εμάς και για την κοινότητα του Steam αργότερα.»