Το Okami HD είναι ένα κλασικό παιχνίδι περιπέτειας το οποίο βασίζεται στην ιαπωνική κουλτούρα τέχνης. To παιχνίδι είναι γνωστό και διάσημο για την όμορφη τέχνη και τα καταπληκτικά χρώματα που περιέχει. Δημιουργήθηκε από τo Clover Studio και εκδόθηκε από την Capcom. H CD Media μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε το Okami HD στο Xbox One και παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας.

Η πρώτη κυκλοφορία

Το Okami κυκλοφόρησε αρχικά το 2006 στο PlayStation 2 στην Ιαπωνία, το 2008 κυκλοφόρησε στις κονσόλες Nintendo Wii και το 2012 κυκλοφόρησε σε HD μορφή στο PlayStation 3. H Capcom αποφάσισε να κυκλοφορήσει ξανά το παιχνίδι στις κονσόλες PlayStation 4, αλλά και για πρώτη φορά σε Xbox και PC με ανανεωμένα γραφικά.

Το παιχνίδι δέχτηκε πλήθος θετικών κριτικών από πολλούς παίκτες ανά τον κόσμο και έγινε αρκετά διάσημο, όμως δεν «άγγιξε» το προσδοκώμενο ποσοστό πωλήσεων της Capcom κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο του Clover Studio.

Το περιεχόμενο του παιχνιδιού

Οι παίκτες έχουν στον έλεγχο τους την Amaterasu την θεά του Ήλιου που είναι μετενσαρκωμένη σε έναν λευκό λύκο. Θα χρησιμοποιήσετε θεϊκές δυνάμεις για να εξοντώσετε μία κατάρα η οποία κατάπιε το χρώμα και την ζωή από την γη του Nippon. Η κύρια αποστολή σας είναι να εξοντώσετε τον δαίμονα Orochi o οποίος είναι υπεύθυνος για αυτή την κατάρα.

Η Amaterasu ή αλλιώς Ammy είναι εξοπλισμένη με ένα πινέλο το οποίο θα χρησιμοποιήσετε στις διάφορες περιπέτειες σας για να ανθίσετε λουλούδια, δέντρα, να καλέσετε ανέμους, να βγάλετε τον ήλιο από τον νυχτερινό ουρανό και να κόψετε βράχους και εχθρούς και πολλά ακόμη. Καθώς θα κάνετε πρόοδο στο παιχνίδι θα λάβετε νέες κινήσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε με το πινέλο σας όπως, να ζωγραφίζετε νούφαρα και να διασχίζετε ποτάμια ή να σκαρφαλώνετε σε δύσβατα σημεία ζωγραφίζοντας κλήματα και άλλα πολλά. Είναι αξιοσημείωτο, πώς θα έχετε τον πλήρη έλεγχο του μαγικού πινέλου με την χρήση του τηλεχειριστηρίου ή του ποντικιού στο PC.

Ο κόσμος του Okami HD διαθέτει επίσης και άλλες αποστολές εκτός από την βασική. Μπορείτε να βοηθήσετε διάφορους κατοίκους της Nippon χρησιμοποιώντας τις θεϊκές δυνάμεις σας. Για παράδειγμα, θα βοηθήσετε τον Sassuno να φαίνεται σαν ήρωας, θα ψαρέψετε ψάρια για ένα παιδί, θα βοηθήσετε μία κάτοικο να διορθώσει τον ανεμόμυλο της, θα βοηθήσετε ένα αγόρι να βρει τον σκύλο του και άλλα πολλά.

Η ολοκλήρωση αποστολών και δράσεων σας επιβραβεύει με πόντους Faith τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αναβάθμιση μερικών χαρακτηριστικών της Ammy, όπως για παράδειγμα την μπάρα υγείας και την ποσότητα μελανιού για το πινέλο.

Στον κόσμο του Okami μπορείτε επίσης να ταϊσετε διάφορα ζώα που θα βρείτε στον δρόμο σας, να ανθίσετε νεκρά δέντρα με το πινέλο σας, να βρείτε θησαυρούς και να σκάψετε ψάχνοντας για κρυμμένα νεκρά τριφύλλια.

Στο ταξίδι σας θα έχετε μαζί σας και έναν πολύ μικρό συνοδό, τον Issun ο οποίος θα σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες κατά την διάρκεια της περιπέτειας σας.

Το σύστημα μάχης

Στο κόσμο του Okami HD θα αντιμετωπίσετε διάφορα είδη εχθρών και διάφορα bosses πριν αντιμετωπίσετε τον δαίμονα Orochi.

Στην κατοχή σας εκτός από το μαγικό πινέλο θα έχετε διάφορα αντικείμενα και δυνάμεις τις οποίες θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναντίον των εχθρών σας. Παρόλα αυτά η AI δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «ανταγωνιστική» αλλά έστω και έτσι προς το τέλος του παιχνιδιού το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει.

Γραφικά – Ήχος

Τα γραφικά του Okami HD έμειναν στην ιστορία της gaming βιομηχανίας ως πολύ ξεχωριστά και ως κάτι μοναδικό που δεν συναντήθηκε ποτέ σε παιχνίδι. Το στυλ των γραφικών του Okami είναι βασισμένα στην παραδοσιακή Ιαπωνέζικη τέχνη Ukiyo-e που εξελίχθηκε στην Ιαπωνία τον 17ο εώς τον 19ο αιώνα. Τα γραφικά του Okami σχεδιάστηκαν με την Unity μηχανή και παραμένουν το ίδιο εκπληκτικά και πιο ζωηρόχρωμα από ποτέ πάνω από μία δεκαετία μετά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού. Επιπλέον υπάρχει και η υποστήριξη 4Κ ποιότητας στις κονσόλες Xbox One X, PlayStation 4 Pro και PC.

Είναι αξιοσημείωτο, πώς στην επανακυκλοφορία του Okami HD υπάρχει η επιλογή οθόνης 4:3 για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο παρελθόν και επιλογή οθόνης 16:9 για όσους θέλουν πλήρη οθόνη.

Ο ήχος του Okami περιέχει ένα εκπληκτικό soundtrack που είναι φυσικά βασισμένο στην ιαπωνική κουλτούρα.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Okami HD περιλαμβάνει μια πολύ ωραία ιστορία, απολαυστικό gameplay και ένα μοναδικό στυλ γραφικών.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι και μία φοβερή εμπειρία που αν κάποιος την προσπέρασε μπορεί να την απολαύσει για πρώτη φόρα με καλύτερα γραφικά από ποτέ.

Απευθύνεται κυρίως σε όσους αρέσει ή ενδιαφέρονται για την ιαπωνική κουλτούρα ή / και επιθυμούν έναν τίτλο κατευθείαν από την Ανατολή με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του.