Η σειρά Devil May Cry είναι μνημειώδης για τoυς οπαδούς του είδους hack n’ slash, καθώς αυτή διαμόρφωσε αυτό το είδος παιχνιδιών όπως τα γνωρίζουμε εώς σήμερα.

Η Capcom κυκλοφόρησε το Devil May Cry HD Collection σε Xbox One, PlayStation 4 και για πρώτη φορά σε PC, το οποίο αποτελείται από τo Devil May Cry του 2001, το Devil May Cry 2 του 2003 και το Devil May Cry 3: Special Edition του 2006.

H CD Media μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε το Devil May Cry HD Collection για να διατυπώσουμε τις εντυπώσεις μας σε ένα review.

Τα πρώτα βήματα του hack n’ slash επιστρέφουν στις κονσόλες και για πρώτη φόρα σε PC

H σειρά Devil May Cry ήταν τα πρώτα βήματα του hack n’ slash και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο έμπνευσης από πολλούς δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών.

Το Devil May Cry HD Collection είναι μία μεταφορά (port) στις κονσόλες νέας γενιάς και για πρώτη φορά η αρχική τριλογία της σειράς είναι διαθέσιμη στο PC.

Αυτό το νέο port της αρχικής τριλογίας του Devil May Cry διαθέτει υποστήριξη 1080p με 60 καρέ ανά το δευτερόλεπτο.

Η πλοκή και το απολαυστικό Gameplay

Στa Devil May Cry παιχνίδια αναλαμβάνεται τον ρόλο του Dante (ή τον ρόλο της Lucia στο Devil May Cry 2 και τον ρόλο του Virgil στο 3), o οποίος είναι μισός άνθρωπος και μισός δαίμονας με εξαιρετικές και δυνατές ικανότητες. Ο στόχος σας και στα τρία παιχνίδια της σειράς είναι να ελευθερώσετε την ανθρωπότητα από διάφορα δαιμόνια πλάσματα τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη Γη.

H ιστορία δεν ήταν πάντα το δυνατό σημείο της σειράς, αλλά είναι γνωστή για το ξεχωριστό gameplay που προσέφερε.

Στo Devil May Cry HD Collection θα εξολοθρεύσετε δαίμονες και διάφορα «απαίσια» σε μορφή bosses με σπαθιά και διάφορα όπλα, θα προσπαθήσετε να εξερευνήσετε τις περιοχές, θα συλλέξετε orbs με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε τα όπλα και τις ικανότητες του χαρακτήρα σας και θα τα κάνετε όλα αυτά ακούγοντας ένα εντυπωσιακό soundtrack το οποίο αποτελείται από χαλαρή, rock εώς και hard metal μουσική.

Η ιστορία αυτών των παιχνιδιών

Είπαμε ότι το Devil May Cry HD Collection αποτελείται από τα τρία πρώτα παιχνίδια της σειράς. Όμως και αυτή η σειρά όπως και άλλα παιχνίδια της εποχής είχε κάποια σκαμπανεβάσματα.

Το πρώτο Devil May Cry κυκλοφόρησε το 2001 στο PlayStation 2 και δέχθηκε πλήθος θετικών κριτικών από τους οπαδούς, αλλά και τους κριτικούς. Ήταν η αρχή της σειράς και άρεσε σε όλους η ατμόσφαιρα που έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο η Capcom.

H Capcom μετά την επιτυχία του πρώτου Devil May Cry, ανέθεσε την παραγωγή του δεύτερου τίτλου για το PlayStation 2 σε μία άλλη ομάδα παραγωγής της εταιρείας. Η νέα ομάδα δυσκολεύτηκε πολύ στην δημιουργία του δεύτερου τίτλου και το αποτέλεσμα φαίνεται και σε αυτή την συλλογή. Η εταιρεία σχεδόν στο τέλος της παραγωγής του τίτλου 5 μήνες πριν την κυκλοφορία κάλεσε την ομάδα του πρώτου να βοηθήσει στην παραγωγή, όμως ήταν αργά διότι όταν κυκλοφόρησε το 2003 δεν άρεσε σε πολλούς οπαδούς η νέα αρχιτεκτονική του τίτλου και η πολυπλοκότητα των επιπέδων, αλλά και η μορφή των δαιμόνιων εχθρών.

Μετά την κακή πρόοδο του δεύτερου τίτλου, η Capcom αποφάσισε να δημιουργήσει το τρίτο παιχνίδι της σειράς και το ανέθεσε την παραγωγή στους δημιουργούς του πρώτου τίτλου. To τρίτο παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2005 και έκανε πάταγο, καθώς διατήρησε την «συνταγή της επιτυχίας» από τον αρχικό Devil May Cry με νέους gameplay μηχανισμούς και νέα εντυπωσιακά πλάσματα. Έναν χρόνο μετά η Capcom κυκλοφόρησε το Special Edition το οποίο πρόσθεσε όπλα, χαρακτήρες, νέες μάχες και άλλα πολλά.

Γραφικά – Ήχος

To Devil May Cry HD Collection όπως είπαμε παραπάνω είναι ένα port των αρχικών παιχνιδιών με υποστήριξη 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αυτά τα συστατικά είναι πολύ βασικά για την εποχή και την δύναμη των κονσόλων και του PC. Θα μπορούσε να έχει γίνει μία καλύτερη δουλειά στα μενού και στα cutscenes του παιχνιδιού, καθώς δεν έχουν αναβαθμιστεί καθόλου και δεν περιέχουν υποστήριξη ευρείας οθόνης 16:9.

Τα γραφικά στο gameplay είναι πολύ όμορφα από ποτέ, όμως υπήρχε χώρος βελτίωσης των textures στα περιβάλλοντα των παιχνιδιών.

O ήχος ακολουθεί τις ίδιες γραμμές με τον ήχο, καθώς αυτή η συλλογή είναι ένα port της αρχικής τριλογίας. Το soundtrack είναι εκπληκτικό από μόνο του και στα τρία παιχνίδια της συλλογής. Παρατηρήσαμε ένα πρόβλημα με τον ήχο στο πρώτο παιχνίδι (στο playtrhough μας στο Xbox One), μερικοί ήχοι σπάνια παίζουν σε μία λούπα ξανά και ξανά, κάτι που δεν παρουσιάστηκε κάτι τέτοιο στην αρχική κυκλοφορία, αλλά ούτε στο port της τριλογίας του 2012 σε PS3 και Xbox 360.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Devil May Cry HD Collection έχει αναμφίβολα τρία σπουδαία παιχνίδια που δεν πρέπει να λείπουν από την συλλογή ενός gamer.

Φυσικά, η σειρά παρούσιασε σκαμπανεβάσματα με τον δεύτερο τίτλο της σειράς καθώς άλλαξε αισθήτα τον «χαρακτήρα», όμως είναι ωραίο που δεν λείπει από την συλλογή και η Capcom μας παρουσιάζει τα καλά, αλλά και τα κακά στοιχεία της σειράς χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν της.

Όμως, το Devil May Cry HD Collection στις κονσόλες νέας γενιάς και το PC είναι μία μεταφορά των τριών παιχνιδιών με γραφικά υψηλής ευκρίνειας και υψήλή απόδοση. Αυτές οι προσθήκες είναι αρκετά βασικές και αναμφίβολα υπήρχε χώρος για περισσότερα από ένα port.

To Devil May Cry HD Collection θα είναι μία εκπληκτική αγορά για όσους δεν έχουν παίξει ποτέ ή κάποιον τίτλο από την σειρά, δεδομένου το περιέχομενο πολλών ωρών που θα λάβετε και την αρχική τιμή του τίτλου. Αν παίξατε παλαιότερα τους τίτλους στις κονσόλες παλαιάς γενιάς τότε είναι εξίσου μία καλή αγορά. Όμως είναι δύσκολη η αγορά για όσους έπαιξαν το port του 2012, καθώς το περιεχόμενο είναι το ίδιο, απλά με την μόνη διαφορά ότι έχει 1080p υποστήριξη αυτή η κυκλοφορία.