To MotoGP είναι το δημοφιλές πρωτάθλημα δύο τροχών το οποίο για ακόμη μία χρονιά μεταφέρεται σε παιχνίδι για τις κονσόλες και το PC από την Milestone Italy σε συνεργασία πάντα με την διοργανώτρια εταιρεία Dorna Sports. Το MotoGP 18 είναι το νέο παιχνίδι για την σειρά με κύριες αλλαγές στα γραφικά και στην αίσθηση της μοτοσυκλέτας.

Λίγες αλλαγές στο περιεχόμενο

Το MotoGP έχει κυκλοφορήσει από την εταιρεία από το 2012 με όλες τις αλλαγές στο roster, τις μηχανές και τις πίστες της εκάστοτε χρονιάς.

To MotoGP 18 δεν περιέχει κάτι διαφορετικό στο περιεχόμενο από τους προκατόχους του εκτός από τις νέες αλλαγές στις κατηγορίες για την φετινή χρονιά και το τεχνικό κομμάτι.

Στο Career Mode θα ξεκινήσετε με το πρωτάθλημα νέων Red Bull Rookies Cup, αν καταφέρετε να εντυπωσιάσετε με την επίδοση σας ομάδες από μεγαλύτερες κατηγορίες τότε θα σας στείλουν συμβόλαιο. Στην συνέχεια θα οδηγήσετε για την κατηγορία Moto 3 και μετά στην Moto 2 και τέλος σειρά θα έχει το MotoGP.

To Career Mode περιέχει όλες τις διαδικασίες όπως στην πραγματικότητα, δηλαδή θα έχετε την επιλογή να παίξετε τις διαδικασίες δοκιμής, τις κατατακτήριες δοκιμές, το Warm-Up και στο τέλος τον αγώνα στις πίστες με τις μοτοσυκλέτες και τις ομάδες του 2018.

Ο στόχος στο Career είναι η κατάκτηση των πρώτων θέσεων, όμως για να το καταφέρετε αυτό θα χρειαστεί επίσης να κάνετε ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας σας. Στις διαδικασίες δοκιμών υπάρχουν κάποιες δοκιμασίες που μπορείτε να πάρετε μέρος όπως δοκιμή των φρένων, διατήρηση της ταχύτητας, και της διατήρησης αγωνιστικής γραμμής στην πίστα. Αν τις ολοκληρώσετε τότε θα κερδίσετε πόντους τους οποίους θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε διάφορα μέρη στην μοτοσυκλέτα σας όπως αεροδυναμικά κομμάτια, φρένα, ανάρτηση, κινητήρας και άλλα πολλά. Το κάθε κομμάτι περιέχει τα οφέλη του τα οποία θα πρέπει να εξερευνήσετε. Οι πόντοι ανάπτυξης κερδίζονται επίσης μετά την ολοκλήρωση δοκιμών και αγώνων.

Το MotoGP 18 περιέχει επίσης το Championship Mode όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρωτάθλημα και να επιλέξετε όποια πίστα, κατηγορία και οδηγό θέλετε και να τρέξετε με τις ρυθμίσεις της αρεσκείας σας.

Το παιχνίδι επίσης περιέχει Tutorial το οποίο μπορεί να βοηθήσει νέους παίκτες που δεν γνωρίζουν το πρωτάθλημα ή δεν είναι οπαδοί των δύο τροχών να μπουν στο κλίμα του παιχνιδιού. Επιπροσθέτως, το παιχνίδι περιέχει το Single Race mode όπου μπορείτε να κάνετε έναν μονό αγώνα με όποια επιλογή θέλετε και τέλος υπάρχει το Time Attack όπου μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους χρόνους σας σε όποια πίστα και μοτοσυκλέτα θέλετε.

Το MotoGP 18 περιέχει επίσης Multiplayer με το οποίο μπορείτε να παίξετε με φίλους ή και άλλους παίκτες ανά τον κόσμο Online σε όλο το περιεχόμενο που περιέχει το παιχνίδι. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πρωτάθλημα και να παίξετε online με άλλους μαζί με AI ή να κάνετε γρήγορους αγώνες. Εμείς στο playthrough μας στο Xbox One είχαμε αρκετά τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν μας επέτρεπαν να φορτώσουμε το μενού του Multiplayer για να έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Μετά από δύο patches από την Milestone υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην πρόσβαση κάτι που οδηγεί το παιχνίδι να κολλάει στην φόρτιση, όμως άλλες φορές δουλεύει όπως πρέπει. Μετά από αρκετές προσπάθειες, καταφέραμε να κάνουμε τρεις αγώνες στο Multiplayer.

Η ανάπτυξη στην οδήγηση και η ανταγωνιστική AI

H Milestone έκανε ένα μεγάλο άλμα για το φετινό MotoGP παιχνίδι και αυτό είναι η μετάβαση του παιχνιδιού στην Unreal Engine 4, από την τροποποιημένη μηχανή που χρησιμοποιούσε η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή η αλλαγή προσφέρει στο παιχνίδι νέα φυσική κίνηση στους αναβάτες, καλύτερη συμπεριφορά από την AI και ένα ανεπτυγμένο σύστημα σύγκρουσης.

Η αίσθηση της οδήγησης είναι πιο ρεαλιστική από προηγούμενα χρόνια χάρη σε αυτή την μεγάλη αλλαγή. Η κίνηση των αναβατών είναι πιο φυσική σε απαιτητικές στροφές όπως και στην πραγματικότητα. Επιπλέον, η AI είναι πολύ ανταγωνιστική και φυσικά μπορεί να ρυθμιστεί από τους παίκτες στα μενού του παιχνιδιού.

Το μεντέλο σύγκρουσης δέχτηκε μεγάλη ανάπτυξη από τους προγραμματιστές της Ιταλικής εταιρείας. Πλέον η ζημιά είναι πιο ρεαλιστική και φαίνεται η μείωση της απόδοσης μετά από μία πιθανή σύγκρουση. Επίσης, οι παίκτες θα πρέπει να προσέχουν και τα λάστιχα τους στην μοτοσυκλέτα, καθώς πλέον και αυτά δέχονται ζημιά όπως και στην πραγματικότητα και φαίνεται η διαφορά στην απόδοση μετά από πολλούς γύρους.

Η εταιρεία επίσης με αυτό το τίτλο προσφέρει ανεπτυγμένες βοήθειες για νέους παίκτες ή ακόμη και για αρχάριους παίκτες που δεν μπορούν να χειριστούν μοτοσυκλέτες σε παιχνίδια. Αυτά τα βοηθήματα μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα μενού του παιχνιδιού. Είναι μία θετική αλλαγή για την σειρά παιχνιδιών και ταυτόχρονα για το πρωτάθλημα, καθώς «ανοίγει την πόρτα» σε νέους παίκτες.

Γραφικά – Ήχος

Η μετάβαση του MotoGP 18 στην Unreal Engine 4 εκτός από τις θετικές αλλαγές, έφερε και διάφορα τεχνικά προβλήματα σε όλες τις πλατφόρμες τα οποία η εταιρεία προσπαθεί να επιλύσει με ενημερώσεις.

Η Unreal Engine 4 προσφέρει εντυπωσιακά γραφικά στις πίστες πιο ρεαλιστικά σε σχέση με την προηγούμενη μηχανή που χρησιμοποιούσε η εταιρεία. Όμως τα textures σε διάφορες διαφημιστικές πινακίδες και ταμπέλες αργούν φορτώσουν, το κοινό στις εξέδρες χάνει καρέ και φαίνεται σαν να έχει γίνει αντιγραφή-επικόλληση σε όλες τις πίστες δημιουργώντας ένα άσχημο αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι στις βασικές κονσόλες Xbox One, PlayStation 4, αλλά και στο Nintendo Switch έχουν θολή εικόνα κάτι που δυσκολεύει αρκετά την όραση και την συνολική εμπειρία με τον τίτλο. Σε ορισμένες πίστες το πρόβλημα έχει επιλυθεί με τις ενημερώσεις, όμως παραμένει σε κάποιες άλλες. Στις κονσόλες Xbox One X και PlayStation 4 Pro και το PC το πρόβλημα είναι πιο περιορισμένο.

Αξίζει να σημειωθεί, πώς το παιχνίδι στις κονσόλες τρέχει κλειδωμένο στα 30 καρέ ανά το δευτερόλεπτο στις κονσόλες, όμως για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο στις δοκιμαστικές διαδικασίες τα καρέ πέφτουν στα 20, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις 10 καρέ κάτι που δεν ευνοεί την όραση σε καμία περίπτωση.

Το MotoGP 18 επίσης έχει και προβλήματα στην φόρτιση του περιεχομένου στις κονσόλες. Η αναμονή για κάθε διαδικασία ανεξάρτητα την πίστα ξεπερνάει τις περισσότερες φορές το 1 λεπτό κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περίπου 8 λεπτά αναμονής συνολικά για μία ολοκληρωμένη διαδικασία αγώνα MotoGP μαζί με τα δοκιμαστικά, το Warm-Up και τον αγώνα.

Η Milestone έχει ενημερώσει ότι εργάζεται να επιλύσει όλα τα τεχνικά θέματα του παιχνιδιού με διάφορες ενημερώσεις στα γραφικά, στην απόδοση, αλλά και στο Multiplayer σε όλες τις πλατφόρμες.

O ήχος του παιχνιδιού είναι αρκετά καλός και ακούγεται όπως πρέπει. Οι μοτοσυκλέτες ανά κατηγορία ακούγονται όπως και στην πραγματικότητα. Επίσης υπάρχει και χαλαρή μουσική στα μενού αλλά και στα βίντεο τα οποία παίζουν όταν αρχίζει ένας αγώνας. Τέλος υπάρχει και παρουσίαση του καιρού της πίστας και τα αποτελέσματα μετά από κάθε διαδικασία, από τους Βρετανούς σχολιαστές της διοργάνωσης όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να το αγοράσω;

H Ιταλική εταιρεία παραγωγής έκανε ένα μεγάλο άλμα μετάβασης για το MotoGP 18 με την Unreal Engine 4 με μεγάλες αλλαγές στην φυσική των αναβατών, στην αίσθηση της οδήγησης, στην ανάπτυξη της AI, στο σύστημα σύγκρουσης και ζημιάς.

Όμως η εταιρεία πιέστηκε ή έκανε την δουλειά της βιαστικά και έτσι κυκλοφόρησε το παιχνίδι με διάφορα τεχνικά προβλήματα σε όλες τις πλατφόρμες. Οι φανατικοί οπαδοί του πρωταθλήματος θα λατρέψουν το παιχνίδι σε αυτή την κατάσταση, ενώ κάποιοι άλλοι θα κουραστούν μετά από αυτά τα προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σύντομα ώστε να απολαύσουν οι παίκτες τις δυνατότητες του παιχνιδιού στο έπακρο.