Την προηγούμενη εβδομάδα, η Daily Mirror κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο στο οποίο αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα ο τίτλος Το Fortnite με έκανε έναν αυτοκτονικό χρήστη ναρκωτικών”.

Το βασικό κείμενο της εφημερίδας αναφερόταν σε έναν 17χρονο παίχτη του παιχνιδιού, που εθίστηκε στο Fortnite, έκλεψε από τους γονείς του για να αγοράσει τα νέα όπλα (!) και upgrades του παιχνιδιού, ξεκίνησε τα ναρκωτικά και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας ενώ κλείνει παρουσιάζοντας την παρέμβαση ενός ψυχολόγου με το όνομα Steve Pope, η οποία ήταν καταλυτική για να σωθεί ο νεαρός παίχτης.

Από το κείμενο είναι εμφανές ότι ο συντάκτης του δεν έχει ιδέα για το ποιο πράγμα μιλάει. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν για το πως το Fortnite κατέστρεψε την ζωή ενός παιδιού και για το πως ο ψυχολόγος τον έσωσε, το όνομα και το site του οποίου βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Είναι σύνηθες για τα mainstream Μέσα να κατηγορούν τα video games για κάθε στραβό που συμβαίνει.

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές και εμείς για τον εθισμό σε αυτά, έχουμε παρουσιάσει ακόμα και ιστορίες για τα αρνητικά που φέρνει αυτός. Όμως εδώ φτάνουμε στο άλλο άκρο και με τους περισσότερους γονείς να ενημερώνονται από αυτά τα Μέσα (θεωρώντας τα περισσότερο αξιόπιστα), γίνονται φοβικοί έως και εχθρικοί απέναντι στα video games, παρότι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα video games συνεισφέρουν ακόμα και θετικά στην ανάπτυξη των νέων.

Επιστρέφοντας όμως στο τελευταίο εξώφυλλο της Daily Mirror, το Eurogamer έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστεί για τον συντάκτη του άρθρου: όταν το Pokemon Go είχε γίνει viral, ο ίδιος συντάκτης είχε στείλει mail προσφέροντας ένα ποσό λίγο πάνω από τα 100 ευρώ, σε όποιον του έστελνε μια ιστορία εξηγώντας πώς το παιχνίδι του έχει “καταστρέψει την ζωή”.

Ένας συντάκτης του Eurogamer, θυμωμένος με τον συγκεκριμένο αρθρογράφο του έστειλε ένα ψεύτικο e-mail για το πώς το Pokemon Go του κατέστρεψε την σχέση (η γυναίκα του ήταν υποτίθεται εθισμένη σε αυτό και έπαιζε με κάποιον συνάδελφο από την δουλειά), εκείνος τον πήρε άμεσα τηλέφωνο για συνέντευξη επισημαίνοντας του ότι κάποια στοιχεία της ιστορίας του καταλάβαινε ότι ήταν υπερβολικά, αλλά θα την δημοσίευε “έτσι και αλλιώς”! Μάλιστα θα ήταν καλύτερο το άρθρο, αν εκείνος την χώριζε κιόλας…

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το συγκεκριμένο θέμα αργά ή γρήγορα θα “παίξει” και στα ελληνικά ΜΜΕ, αν δεν έχει ήδη “παίξει” πριν την δημοσίευση αυτού του άρθρου. Απλά θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι για το πόσο κοστίζει για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα, ακόμα και αν δεν υπάρχει.