Μέσα στα τέλη Αυγούστου κυκλοφόρησε στο Steam ένα παιχνίδι επιβίωσης σε Early Access το SCUM σε παραγωγή της Gamepires και της Croteam και σε έκδοση της Devolver Digital και τράβηξε την προσοχή των παικτών λόγω των τεράστιων λεπτομερειών που διαθέτει.

Το παιχνίδι ήδη είχε πουλήσει πάνω από 250.000 αντίτυπα τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους παίκτες αλλά και την gaming κοινότητα όταν ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να εξοπλίσουν τους χαρακτήρες τους με ένα ναζιστικό tattoo.

To tattoo το οποίο μπορούσαν να ξεκλειδώσουν οι παίκτες αγοράζοντας το supporter pack του παιχνιδιού περιείχε τους αριθμούς 14 και 88 που και τα δύο συμβολίζουν συνθηματικά ακραίων ρατσιστών. Το 14 αναφέρεται στην εξής δήλωση: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των δικών μας ανθρώπων και το μέλλον των λευκών παιδιών» και το 8 συμβολίζει το H – το όγδοο γράμμα του αλφάβητου, άρα όταν το επαναλαμβάνεις σχηματίζεται το HH το οποίο είναι ακρωνύμιο του ναζιστικού χαιρετισμού «Heil Hitler».

Η συζήτηση και η κατακραυγή εναντίον των συμβολισμών κυκλοφόρησε και κυριάρχησε στα social media και μία ημέρα μετά αφαιρέθηκαν από το παιχνίδι χωρίς κάποια δήλωση ή ανακοίνωση.

Αρχικά, ένας από τους developers του παιχνιδιού δεν έδωσε σημασία στην κριτική με το tatoo και ζήτησε να σταματήσει η αντιπαράθεση.

O υπεύθυνος marketing και της κοινότητας από την Croteam ο Zenoslaf είπε σε ένα νήμα που επίκρινε την ύπαρξη αυτού του tattoo ότι «Είναι ένα παιχνίδι. Είναι ένα μυθιστόρημα. Αν παρεξηγηθήκατε από μερικά textures μέσα από το παιχνίδι, παρακαλώ να μην το παίξετε, επειδή αν αφαιρούμε πράγματα που τραυματίζουν τα αισθήματα κάποιου θα είναι ένα άδειο παιχνίδι χωρίς άνθρωπους, όπλα, χιούμορ και σκοτωμούς».

Το tattoo και οι συμβολισμοί του είναι αληθινά και χρησιμοποιήθηκαν από μια ομάδα που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτά τα συγκεκριμένα σύμβολα χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από οργανώσεις νέο-ναζί.

Ο Zanoslaf σημείωσε ότι «οι προγραμματιστές του παιχνιδιού δεν είναι δεξιοί, αλλά ούτε και υποστηρικτές των ναζί» σημειώνοντας πώς «το μόνο πράγμα που είναι ανάρμοστο κατά την γνώμη μου είναι ότι η κοινότητα μας αποκαλεί υποστηρικτές των ναζί χωρίς λόγο».

Μετά από λίγες ώρες αφαιρέθηκαν τα αμφιλεγόμενα σύμβολα των ναζί από το παιχνίδι με ένα patch. Η εκδότρια εταιρεία Develver Digital μαζί με μία από τις εταιρείες παραγωγής του SCUM την Gamepires έβγαλαν ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

«Η Devolver Digital έλαβε υπόψη τα tattoo που παρουσιάζουν σύμβολα των νέο-ναζί στο παιχνίδι εξομοίωσης επιβίωσης σε φυλακές SCUM που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Δεν συμφωνούμε με την χρήση αυτών των συμβόλων ή με άλλο περιεχόμενο μίσους ασχέτως με τις προθέσεις. Η Devolver διενεργεί πλήρη αξιολόγηση των αρχείων-assets και το περιεχόμενο του παιχνιδιού μαζί με την Gamepires».

Εν τω μεταξύ, η Gamepires εξήγησε την σκέψη πίσω από την εισαγωγή του ναζιστικού tattoo στο παιχνίδι, αλλά τώρα βγήκε στο συμπέρασμα ότι ήταν κάτι το εντελώς περιττό για να προσθέσει στο παιχνίδι.

«Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα από τους χειρότερους εγκληματίες στο SCUM και να απεικονίσουμε τον χειρότερο τύπο ανθρώπων οι οποίοι θα βρισκόταν σε μάχες μέχρι τον θάνατο για τις ανάγκες ενός ριάλιτι όπου οι χειρότεροι εγκληματίες δίνουν μάχες μεταξύ τους.

Ζητάμε συγγνώμη για αυτό το παραστράτημα και υποσχόμαστε στους οπαδούς μας πώς θα προσέχουμε με τις κινήσεις μας από εδώ και πέρα».