Ο Πολωνός Andrzej Sapkowski συγγραφέας των The Witcher βιβλίων κάλεσε την CD Projekt Red να τον πληρώσει πάνω από 16,1 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω για τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς μετά την μεγάλη επιτυχία των βιντεοπαιχνιδιών.

Σε μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, η CD Project αποκαλεί το αίτημα του συγγραφέα «αβάσιμο».

Οι δικηγόροι του Sapkowski ισχυρίζονται σε ένα γράμμα προς την CD Projekt Red ότι «ο νόμος πνευματικών δικαιωμάτων στην Πολωνία του δίνει το δικαίωμα να πάρει περισσότερα χρήματα από τα πνευματικά δικαιώματα». Παραθέτοντας το άρθρο 44 για τα πνευματικά δικαιώματα της Πολωνίας που ψηφίστηκε το 1994 έγραψαν:

«Το άρθρο 44 ίσως να εφαρμοστεί, αφού η αποζημίωση που δόθηκε στον συγγραφέα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα κέρδη της οργάνωσης που είναι τεράστια από την χρήση της δουλειάς του συγγραφέα».

Οι δικηγόροι του συγγραφέα ισχυρίζονται επίσης ότι η αρχική συμφωνία με την CD Projekt Red είχε να κάνει με το πρώτο Witcher παιχνίδι και όχι για τα υπόλοιπα, κάτι που αρνείται η εταιρεία παραγωγής.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αρχική συμφωνία που επέτρεψε την CD Projekt Red να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για να φτιάξει την τριλογία Witcher. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Eurogamer, το στούντιο συνάντησε τον συγγραφέα την δεκαετία του 2000 για να δημιουργήσει παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία του. Ο συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Marcin Iwinski είπε τότε το 2015 ότι δεν ήταν πολλά τα χρήματα για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Από την άποψη του Sapkowski η προσφορά του studio δεν ήταν τόσο λίγη. Είπε στο Eurogamer το 2017 ότι του πρόφεραν αρκετά χρήματα και ότι δεν περίμενε να έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία τα παιχνίδια και για αυτό τον λόγο συμφώνησε για ένα συγκεκριμένο ποσό αντί για δόσεις με βάση την οικονομικής επιτυχίας των παιχνιδιών. Στο τέλος μετάνιωσε για την απόφασή του.

«Ήμουν τόσο χαζός που πούλησα τα δικαιώματα με αυτό τον τρόπο. Μου προσέφεραν ένα ποσοστό από τα κέρδη τους και εγώ τους είπα όχι δεν θα υπάρχει κάποιο κέρδος, γι’αυτό δώστε μου όλα τα χρήματά μου τώρα! Όλο το ποσό. Ήταν χαζό. Ήμουν τόσο χαζός να αφήσω τα πάντα στα χέρια τους, επειδή δεν πίστεψα στην επιτυχία τους. Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία τους; Εγώ πάντως όχι».

Η σειρά Witcher είχε τεράστια επιτυχία με την CD Projekt Red να δηλώνει το 2016 ότι πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις της τριλογίας έφτασαν στα 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Τώρα ο Sapkowski προσπαθεί να πιέσει την Πολωνική εταιρεία παραγωγής να τον πληρώσει περισσότερα χρήματα για αυτή την επιτυχία. Το γράμμα των δικηγόρων του συγγραφέα προς την CDPR αναφέρει πώς επιδίωξη είναι μία νέα συμφωνία καλώντας το στούντιο να λύσει τα προβλήματα μαζί του φιλικά, αλλιώς θα ασκηθεί αγωγή στα δικαστήρια.

Η CD Projekt Red στην ανακοίνωσή της δήλωσε πώς ενδιαφέρεται να κρατήσει καλές σχέσεις με τον συγγραφέα.

«H επιθυμία της εταιρείας είναι να διατηρήσει καλές σχέσεις με συγγραφείς έργων που ενέπνευσαν τις δημιουργίες της CD Projekt Red. Επομένως, η επιτροπή της εταιρείας θα κάνει τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλίσει μία φιλική λύση για αυτό το θέμα, ωστόσο η λύση πρέπει να αποφασιστεί με βάση τους σκοπούς που συζητήθηκαν αρχικά και τις ήδη υπάρχουσες ΣΥΜΦΩΝΊΕΣ που συμφωνήθηκαν».

Οι δικηγόροι του Sapkowski έχουν δώσει προθεσμία στην εταιρεία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.