Το νέο ενδιαφέρον project της Team Ninja, περισσότερο γνωστή για τα Dead or Alive, έχει το όνομα Nioh και μας φέρνει σε μια εποχή με πνεύματα του κακού, αδίστακτους εχθρούς και σαμουράι.

Η ιστορία του παιχνιδιού βασίζεται στον William Adams, έναν ναυτικό του 17ου αιώνα που έφτασε στην Ιαπωνία, και έγινε ο πρώτος σαμουράι που κατάγεται από την Δύση. Φυσικά, η ιστορία του δεν συμβαδίζει απόλυτα με αυτά που βλέπουμε στο παιχνίδι, αλλά ήταν η έμπνευση για ένα παιχνίδι με πολύ δράση αλλά και στιβαρή αφήγηση.

Μέσα στον κόσμο του 

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι σκοτεινός (όχι τόσο όσο στο Bloodborne, αλλά αρκετά) και κάθε γωνιά “μυρίζει” θάνατο. Είτε πρόκειται για τον δικό σας τάφο μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια, είτε κάποιου άλλου παίχτη στο online, θα βρεθείτε σχεδόν άμεσα να αντιμετωπίσετε εχθρούς που σκοπός τους είναι φυσικά να σταματήσουν το μοναχικό σας ταξίδι.

Πτώματα δεξιά και αριστερά, αλλά και μελαγχολικές μουσικές στο background θα σας βάλουν κατευθείαν στο κλίμα.

Σύμμαχοι σας σε αυτό το ταξίδι, είναι τα όπλα σας και το πνεύμα που σας προστατεύει και το οποίο σας προσφέρει χρήσιμα buffs στις ικανότητες σας.

Οι μηχανισμοί

Πέρα από τα όπλα (μπορείτε κάθε φορά να κρατάτε δύο πάνω σας και να τα εναλλάσσετε), πυρήνας του gameplay του Nioh είναι ο μετρητής Stamina. Οποιαδήποτε κίνηση και αν κάνετε, καταναλώνει Stamina και αν κάποια στιγμή αυτή τελειώσει, τότε ο χαρακτήρας σας βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα animation που τον δείχνει να παίρνει ανάσα και που τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί είναι αρκετά για να φέρουν το μοιραίο.

Ευτυχώς όμως, οι δημιουργοί έχουν εισάγει ένα πρωτοποριακό σύστημα, το Ki Pulse, το οποίο έχει την δυνατότητα να ξαναγεμίσει το Stamina σας. Πώς; Με κάθε χτύπημα που δίνεται σε έναν αντίπαλο αυτό γεμίζει και λίγο, και αν πατήσετε το R1 την κατάλληλη στιγμή – συγκεκριμένα όταν υπάρχει μια λάμψη γύρω από τον χαρακτήρα σας- τότε όλη αυτή η ενέργεια θα προστεθεί στο Stamina σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει τα πράγματα απλά. Αν πατήσετε νωρίς ή αργά το κουμπί, τότε ξεχάστε την ενέργεια. Το καλό timing είναι απαραίτητο σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού.

Κάτι που επίσης πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το Nioh σας δίνει διάφορες επιλογές για να προσεγγίσετε μια μάχη. Φυσικά το να τα βάλετε με δύο εχθρούς ταυτόχρονα δεν είναι σοφή επιλογή, όμως μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή του ενός και στην συνέχεια να του επιτεθείτε επιβάλλοντας μια κατάσταση 1vs1 κάθε φορά. Αν πάλι νιώθετε αρκετά γενναίοι, μπορείτε να επιτεθείτε και στους δύο και να μετρήσετε τις δυνάμεις σας…

Πρώτο συμπέρασμα

Το παιχνίδι κυκλοφορεί επίσημα στις 7 Φεβρουαρίου και πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε για τα τελικά μας συμπεράσματα. Όμως η πρώτη εντύπωση του Nioh είναι πολύ θετική και ναι έφτασε η ώρα να πούμε αυτό που έχετε διαβάσει πολλές φορές: θυμίζει αρκετά Dark Souls, δεν συγχωρεί λάθη ή αβλεψίες, έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά διατηρεί έναν ξεχωριστό χαρακτήρα από την επική δημιουργία της From Software.