Connect with us

Hi, what are you looking for?

News

H ρήξη πνευμόνων είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στα Esports

esports

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά χρόνων, τουλάχιστον έξι υψηλού προφίλ esports παίκτες είχαν μια εξουθενωτική και σοβαρή ιατρική κατάσταση που ονομάζεται “αυτόματος πνευμονοθώρακας”. Κάποιοι έπρεπε να αποσυρθούν από τους αγώνες και κάποιοι άλλοι συνέχιζαν να παίζουν, αν και μάλλον δεν ήταν μια καλή ιδέα.

Γιατί είναι αυτός, από όλους τους τραυματισμούς, ο πιο συχνός στα esports;

Ένας αυτόματος πνευμονοθώρακας , σε λαϊκούς όρους, είναι ένας πνεύμονας που καταρρέει και είναι κάτι που εμφανίζεται ξαφνικά, και όχι ως αποτέλεσμα συγκεκριμένου φυσικού τραύματος. Πρόκειται για έναν σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή του ατόμου εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, αν και ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και μερικές φορές οι άνθρωποι αναρρώνουν μόνοι τους.

Αρχικά, όσοι πάσχουν από ρήξη πνεύμονα αισθάνονται συνήθως οξύ πόνο στις περιοχές του θώρακα ή των ώμων τους, καθώς και εξαιρετική δύσπνοια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας έχει διαφύγει από το εσωτερικό του πνεύμονα και έχει γεμίσει το χώρο γύρω του, ασκώντας πίεση στον πνεύμονα και εμποδίζοντας τον να επεκταθεί όπως πρέπει. Εάν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.

Τον Μάρτιο, ο παίκτης του Overwatch “Janus” Jun-hwa των LuxuryWatch Blue έσπευσε στο νοσοκομείο με έναν καταρρέων πνεύμονα και έπρεπε να χάσει τον τελευταίο αγώνα της ομάδας του στην δεύτερη σεζόν του μεγάλου τουρνουά APEX του OGN. Τελικά, ανάρρωσε και πήγε για να παίξει στην τρίτη σεζόν . Το περιστατικό ήταν ανησυχητικό, όχι όμως και το πιο οδυνηρό παράδειγμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Lukas “gla1ve” Rossander, τότε ηγέτης της ομάδας CSGO της Copenhagen Wolves, έπαιζε στο τουρνουά Assembly Winter στη Φινλανδία όταν συνειδητοποίησε ότι είχε καταρρεύσει ο πνεύμονάς του. Το συνειδητοποίησε γιατί ήταν η τρίτη φορά που αντιμετώπιζε την ασθένεια. Δεν εγκατέλειψε το παιχνίδι.

Έγραψε στο Facebook εκείνη την εποχή:

«Αποφάσισα να παίξω το παιχνίδι με πολύ πόνο, καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω την ομάδα μου.Ήταν πιθανότατα το χειρότερο παιχνίδι LAΝ που είχα ποτέ».

Ο Rossander μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Φινλανδία λίγο μετά τον αγώνα και έπειτα επέστρεψε στην πατρίδα του την Δανία, όχι όμως με αεροπλάνο, επειδή δεν μπορούσε να πετάξει στην κατάσταση του.

Ίσως μία πιο διάσημη ιστορία, ο επαγγελματίας παίκτης του League of Legends Hai Du Lam έπρεπε να αποχωρήσει από ένα μεγάλο τουρνουά στο Παρίσι λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας το 2014.

Κατέληξε στο νοσοκομείο. Αντί να ξεκουραστεί, έκανε αυτό που κάνει καλύτερα, να παίξει League of Legends. Ενώ, ήταν συνδέδεμένος με έναν αναπνευστήρα, έκανε stream για τέσσερις ώρες από το νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν επέστρεψε στην ομάδα που ήταν εκείνη την εποχή, την Cloud 9, δεν ήταν ο ίδιος. Ήταν κουρασμένος και εκτός συγχρονισμού με την ομάδα του.

Τελικά, άφησε το ενεργό ρόστερ και επικεντρώθηκε σε άλλες επιδιώξεις, σχετικές με τη Cloud 9. Όμως, αργότερα επέστρεψε για να καθοδηγήσει την ομάδα του για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα LCS.

Αυτά είναι μόνο τρία παραδείγματα υψηλού προφίλ παικτών. Υπάρχουν όμως περισσότερα. Το 2015, ο παίκτης της Pain Gaming στο League of Legends Matheus “Mylon” Borges έπρεπε να νοσηλευτεί στα 19α γενέθλιά του. Το 2011, ο πρώην επαγγελματίας παίκτης στο StarCraft II Kim “sC” Seung Chul υπέστη και εκείνος ρήξη πνεύμονα, και λίγους μήνες αργότερα, μια υποτροπή.

Είναι όλα μια τρελή σύμπτωση ή συμβαίνει κάτι άλλο εδώ;

Ο Matthew Hwu,  γιατρός για την esports οργάνωση Counter Logic Gaming, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση. Σημείωσε ότι οι ρήξεις πνευμόνων εμφανίζονται συχνότερα σε αδύνατους νεαρούς άνδρες με κακές συνήθειες στάσης και καθιστικού τρόπου ζωής, κάτι που ακούγεται πάρα πολύ για κάποιους επαγγελματίες παίκτες. Ο Hwu πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι σκεπτικός, σημειώνοντας ότι η ιδέα της πλήρους αιφνιδιαστικής αιτίας δεν στέκει και πολύ.

Είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφο του Kotaku:

«Ίσως ορισμένοι από τους παίκτες ήταν καπνιστές ή  είχαν άσθμα ή γενικά κακή διαχείριση της διατροφής και υγείας τους, που είναι ένας αυξημένος παράγοντας κινδύνου για πρωτοπαθή αυτόματο πνευμονοθώρακα, αλλά δεν έχω πολλά στοιχεία για να το υποστηρίξω πλήρως».

Η Caitlin McGee, ειδική στη φυσικοθεραπεία που ταξιδεύει στα esports τουρνουά και βοηθά τις ομάδες να αντιμετωπίσουν τις φυσικές επιπτώσεις του επαγγελματικού gaming, υποστήριξε ότι η στάση του σώματος, το κάπνισμα και το άσθμα δεν είναι τα μόνα πράγματα που θα μπορούσαν να αναπτύξουν προβλήματα αναπνοής και να συμβάλουν σε μια τέτοια κατάσταση. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι παίκτες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αναπνοή τους, είπε, είναι «οι κακές συνήθειες αναπνοής.”

Είπε χαρακτηριστικά η McGee:

«Υπάρχει μια φυσική ανθρώπινη τάση να κρατάτε την αναπνοή σας όταν βρίσκεστε υπό άσκηση, ή να αναπνέετε ρηχά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων σας και μειώνει την επέκταση του πνευμονικού ιστού».

Για να τα αποφυγούν όλα αυτά, ο Hwu πρότεινε ότι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν καλή στάση σώματος, να γυμνάζονται τακτικά και να κάνουν καλή διατροφή και ότι οι ομάδες πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα προγράμματα και τα σχέδια τους δεν είναι υπερβολικά αυστηρά.

Ο Alan Bunney, MD και Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης esports Panda Global, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί πολλά “ξαφνικά” ζητήματα τα οποία μαστίζουν τους επαγγελματίες esports παίκτες, δεδομένου ότι η σκηνή αποτελείται κυρίως από νέους άντρες.

Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, όμως, ο Bunney δίστασε να συνάψει μια συσχέτιση. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι ακόμη και οι πιο υγιεινές συνήθειες δεν μπορούν να βοηθήσουν τόσο πολύ. Μην καπνίζετε. Να έχετε μια υγιεινή διατροφή, αλλά εκτός από αυτό, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε. Επιπλέον, η άσκηση δεν εμποδίζει στο να μην τους συμβεί. Επίσης, το ταξίδι δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί να προκαλεί την έκρηξη των φυσαλίδων. Τις περισσότερες φορές ένας αυτόματος πνευμονοθώρακας συμβαίνει σε κατάσταση ηρεμίας, οπότε δεν είναι ούτε μια συγκεκριμένη κίνηση».

Οι ρήξεις πνευμόνων συμβαίνουν και είναι πιθανό να προκληθούν λόγω των εκτεταμένων περιόδων κακής στάσης, κακής αναπνοής και εξαιτίας άλλων διαφόρων παραγόντων. Οι τρεις γιατροί συμφώνησαν ότι μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement