Η Βελγική κυβέρνηση η οποία αποφάσισε ότι τα loot boxes είναι τζόγος, έχει ξεκινήσει διερεύνηση για την EA με την κατηγορία κακουργήματος αφού η εκδότρια εταιρεία αρνείται να αλλάξει τα loot boxes του FIFA για να συμμορφωθεί στους νόμους της χώρας.

Ο νέος νόμος της χώρας οδήγησε τις Blizzard, Valve και την 2K Games να κλείσουν τα loot boxes από τα παιχνίδια τους.

Από την άλλη πλευρά, η Electronic Arts δεν έκανε τίποτα για να ακολουθήσει τον νόμο με αποτέλεσμα να παρέμβει ένας εισαγγελέας σύμφωνα με την Βελγική Metrotime. Αν ο εισαγγελέας αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη στην Electronic Arts τότε η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια.

H εκδότρια εταιρεία όμως έχει άλλη άποψη για τα loot boxes σε σχέση με το Βέλγιο, λέγοντας τον περασμένο Απρίλιο ότι «τα παιχνίδια της είναι ανεπτυγμένα και εφαρμοσμένα ηθικά και νομικά για όλο τον κόσμο παγκοσμίως» και ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τζόγος.

Ο Andrew Wilson, CEO της εταιρείας δικαιολόγησε αυτή την άποψη τον Μάϊο λέγοντας ότι οι «παίκτες συνέχεια λαμβάνουν έναν αριθμό από αντικείμενα που προσδιορίζονται σε κάθε πακέτο και ότι τα microtransactions δεν προσφέρουν ούτε εξουσιοδοτούν κάποιον να πουλήσει αντικείμενα ή ψηφιακά νομίσματα για πραγματικά χρήματα με κανέναν απολύτως τρόπο».

Από ότι φαίνεται η εκδότρια εταιρεία ετοιμάζεται για μία πιθανή δικαστική διαμάχη. Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης για την αγορά, αλλά και για το σύνολο της βιομηχανίας.