H σειρά V-Rally ξεκίνησε από την Atari το 1997 με τον πρώτο τίτλο να προσφέρει αγώνες Rally σε αδειοδοτούμενες αληθινές τοποθεσίες με πραγματικά αυτοκίνητα. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το δεύτερο παιχνίδι της σειράς το οποίο ακολούθησε την ίδια πορεία με τον προκάτοχό του και το 2002 κυκλοφόρησε το τρίτο παιχνίδι της σειράς το οποίο συνέχισε την «κλασική συνταγή» με Rally οχήματα και πίστες εκείνης της εποχής.

Μετά από 16 χρόνια απουσίας η σειρά V-Rally επιστρέφει στο προσκήνιο με τον τέταρτο τίτλο V-Rally 4 σε παραγωγή της Kylotonn Racing και έκδοση της Big Ben Interactive μετά την εξαγορά των δικαιωμάτων από τον πρώην κάτοχο και δημιουργό Atari!

Η μεγάλη επιστροφή

To V-Rally 4 προσφέρει αγώνες Rally όπως και οι προκάτοχοί του, μαζί με νέα πράγματα για την σειρά όπως αγώνες Hillclimb, V-Rallycross, Buggy και Extreme-Khana.

Στους αγώνες Rally θα οδηγήσετε σε διάφορες stages μαζί με έναν συνοδηγό ο οποίος θα σας δίνει πληροφορίες για την κάθε στροφή και το έδαφος της κούρσας από τις σημειώσεις του. Ο στόχος σας είναι να κάνετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο για να πάρετε την νίκη.

Το ίδιο πράγμα έχετε ως στόχο και για την κατηγορία αγώνων Hillclimb αλλά με αρκετές διαφορές. Σε αυτή την διοργάνωση θα οδηγήσετε οχήματα υψηλών ταχυτήτων σε κούρσες με κλειστές στροφές και στενούς δρόμους.

H επόμενη διοργάνωση του παιχνιδιού θα σας επιτρέψει να οδηγήσετε οχήματα Buggy και ο στόχος σας θα είναι να νικήσετε τους αντιπάλους σας σε πίστες με ανώμαλα εδάφη, ιδανικά για αυτά τα οχήματα.

Το V-Rallycross είναι κάτι αντίστοιχο της επίσημης πραγματικής διοργάνωσης Rallycross όμως στο V-Rally 4 υπάρχουν διαφορετικά οχήματα και φανταστικές πίστες, αφού η εταιρεία παραγωγής δεν πήρε την άδεια από την FIA για την προσθήκη περιεχομένου από το πραγματικό πρωτάθλημα.

Στο V-Rallycross θα οδηγήσετε σε διάφορες πίστες που δημιούργησε η Kylotonn και θα προσπαθήσετε να νικήσετε τους συμπαίκτες σας. Ο κάθε παίκτης θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον έναν γύρο από το Joker, το οποίο στην ουσία είναι μία παραπάνω διαδρομή στην πίστα.

Τέλος το Extreme-Khana είναι κάτι αντίστοιχο του Gymkhana, αλλά η Kylotonn δημιούργησε κάτι διαφορετικό πάνω σε αυτό το κομμάτι αφού και εδώ απαιτείται σχετική άδεια από τους διοργανωτές του πραγματικού event. Σε αυτή την διοργάνωση θα οδηγήσετε αυτοκίνητα drift σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες και θα προσπαθήσετε να κάνετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο σε αυτές τις κούρσες κάνοντας drift και αποφεύγοντας διάφορα εμπόδια όπως λάστιχα και κώνους.

Το Career Mode και οι επιλογές που προσφέρει το V-Rally 4

Το Career Mode του V-Rally 4 μοιάζει αρκετά με αυτό του DiRT 4 της Codemasters, δηλαδή θα έχετε τον δικό σας ατζέντη που θα σας στέλνει μηνύματα με πληροφορίες και δοκιμασίες από σπόνσορες για χρηματικές αμοιβές και τέλος θα μπορείτε να χτίσετε την δικιά σας ομάδα.

Θα έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε τα οχήματα με τα χρήματα που θα κερδίζετε από τις διοργανώσεις. Επιπλέον θα μπορείτε να χτίσετε την ομάδα σας η οποία αποτελείται από μηχανικούς, ερευνητές και ατζέντηδες και τέλος θα χρειάζεται να πληρώνετε τους μισθούς στο τέλος της εβδομάδας.

Στο V-Rally 4 επίσης υπάρχουν και επιλογές τροποποίησης οχημάτων αλλά δεν είναι ποικίλες σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια. Για παράδειγμα θα μπορείτε να τοποθετήσετε διαφημιστικά αυτοκόλλητα ή σχέδια στο όχημα σας. Θα μπορείτε επίσης να αναβαθμίσετε διάφορα μέρη του οχήματός σας όπως κινητήρα, σασί, κιβώτιο ταχυτήτων και άλλα πολλά, ωστόσο θα χρειαστεί να το οδηγήσετε για αρκετό καιρό (εντός παιχνιδιού) για να τις ξεκλειδώσετε.

Στο Career Mode ο στόχος σας είναι να ολοκληρώσετε τα events στην καλύτερη θέση που μπορείτε ώστε να ξεκλειδώσετε τα πρωταθλήματα της κάθε διοργάνωσης. Ο τρόπος που έχουν στηθεί οι διοργανώσεις για το Career δεν έχει καμία συνοχή διότι θα παίζετε μερικά από αυτά τα events ξανά και ξανά. Ο σχεδιασμός του απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή από τον παίκτη σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να χάνεται η αίσθηση της προόδου.

Η Kylotonn Racing εκτός από το Career Mode, πρόσθεσε Multiplayer στο οποίο μπορείτε να παίξετε με άλλους παίκτες online ή Split-Screen σε όλες τις διοργανώσεις και τις πίστες του παιχνιδιού. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή Quick Game με την οποία μπορείτε να παίξετε αγώνες σε διοργανώσεις, πίστες και με οχήματα της επιλογής σας.

Ο έλεγχος, τα αυτοκίνητα και οι τοποθεσίες

Το V-Rally 4 έχει ένα μέτριο σύστημα έλεγχου οχημάτων, δηλαδή υπάρχει κάποια δυσκολία στο έλεγχο και απαιτεί από τους παίκτες υπομονή για να μάθουν τις δυνατότητες του οχήματος, αλλά και τις συνθήκες στο έδαφος της πίστας. Ωστόσο δεν είναι και κάτι πάρα πολύ δύσκολο σε σύγκριση με την εξομοίωση του DiRT Rally από την Codemasters.

Η λίστα οχημάτων του V-Rally 4 αποτελείται από 51 αυτοκίνητα που περιλαμβάνει θρυλικά οχήματα που δεν βλέπουμε πλέον σε παιχνίδια του είδους όπως το Citroen Xsara Kit Car, το Skoda Fabia RS, και άλλα από αυτοκινητοβιομηχανίες όπως BMW, Mitsubishi, Vockswagen, Honda, Mazda, Suzuki, Fiat, Porsche και άλλες πολλές. Υπάρχουν όμως και μεγάλες απώλιες από την λίστα όπως αυτοκίνητα από την Subaru, την Audi και την Peugeot. Όμως η λίστα του V-Rally 4 μπορεί να ικανοποίησει τους φίλους του αυτοκινήτου.

H Kylotoon Racing δημιούργησε τις δικιές της πίστες για το V-Rally 4 σε εξωτικές τοποθεσίες όπως την Βολιβία, στο εθνικό πάρκο Sequoia της Αμερικής, σε χώρες όπως  η Ιαπωνία την Κίνα, την Μαλαισία, την Αγγλία, στην Αφρικάνικη Ήπειρο και σε άλλες πολλές περιοχές.

Γραφικά – Ήχος

Η Kylotonn Racing χρησιμοποίησε την δικιά της μηχανή γραφικών για την δημιουργία του V-Rally 4. Οι τοποθεσίες είναι όμορφα σχεδιασμένες με πλούσια στοιχεία και λεπτομέρειες που δίνουν μία γεύση από αυτούς τους τόπους. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και θα αγωνιστείτε σε όλες τις φάσεις του καιρού από ηλιοφάνεια μέχρι και χιόνι.

Τα οχήματα είναι επίσης πολύ όμορφα σχεδιασμένα με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να έχουν, ωστόσο η κλίμακα μεγέθους των οχημάτων είναι πιο μικρή από ότι το συνηθισμένο. Δεν είναι κάτι που μπορεί επηρεάσει την εμπειρία αλλά αξίζει να σημειωθεί.

Επιπλέον, η Kylotonn για την κάμερα εσωτερικής θέασης δημιούργησε τα δικά της σαλόνια για μερικά μοντέλα οχημάτων, επειδή προφανώς δεν εξασφάλισε την σχετική άδεια από τους κατασκευαστές οχημάτων.

Η εταιρεία παραγωγής έκανε πολύ καλή δουλειά στο σύστημα ζημιάς των αυτοκινήτων, κάτι που δεν βλέπουμε αρκετά συχνά στα σημερινά παιχνίδια λόγω των σχετικών όρων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο μικρός αριθμός αυτοκινήτων, επέτρεψε την Kylotonn να δημιουργήσει ένα αρκετά ρεαλιστικό μοντέλο ζημιάς. Μπορούν να καταστραφούν διάφορα μέρη του οχήματος ανά πάσα στιγμή ενώ βρίσκεστε σε μία κούρσα.

Ο ήχος του V-Rally 4 σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλός αφού τα οχήματα και τα περιβάλλοντα ακούγονται όπως πρέπει. Η μουσική των μενού όμως είναι ένα αρνητικό κομμάτι αφού παίζει συνεχώς ένα τραγούδι είδους ραπ διαρκώς σε επανάληψη, κάτι που δεν είναι το ιδανικότερο πράγμα για μία παρουσίαση ενός τίτλου.

Αξίζει να το αγοράσω;

H σειρά V-Rally επέστρεψε μετά χρόνια από τους έμπειρους δημιουργούς του είδους Kylotonn Racing, ωστόσο αυτή η επιστροφή «συνάντησε και κάποια μεγάλα εμπόδια».

Το V-Rally 4 παρέχει ένα ανοργάνωτο Career Mode το οποίο θα απαιτήσει μεγάλη υπομονή από εσάς, αφού θα παίξετε μερικές δραστηριότητες ξανά και ξανά για να κάνετε πρόοδο στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύ εύκολα το ενδιαφέρον.

Το παιχνίδι προσφέρει επίσης μία εκλεκτή λίστα 51 αυτοκινήτων με ένα ρεαλιστικό σύστημα ζημιάς και με διάφορα συστήματα ελέγχου τα οποία θα χρειαστεί να μάθετε στην πίστα «για να ξεκλειδώσετε» τις δυνατότητες τους.

Αν είστε οπαδοί του είδους και έχετε τεράστια υπομονή για «να τα βάλετε» με το Career Mode τότε ναι, αξίζει το V-Rally 4 να βρίσκεται στην συλλογή σας.