H δημοφιλής σειρά παιχνιδιών Shooter πρώτου προσώπου Call of Duty επέστρεψε για ακόμη μία χρονιά με αυτή την φορά να βρίσκεται στο τιμόνι της παραγωγής η Treyarch η οποία δημιούργησε το Call of Duty: Black Ops 4.

Η Treyarch άλλαξε την παραδοσιακή συνταγή ως προς το περιεχόμενο με το Call of Duty: Black Ops 4 αφού έδωσε βάρος αποκλειστικά στο Multiplayer. To ερώτημα είναι εάν τελικά βγήκε ένα όμορφο αποτέλεσμα ακολουθώντας πιστά τις ρίζες της θρυλικής σειράς. Θα σας απαντήσουμε στα ερωτήματα παρακάτω όπου θα σας παρουσιάσουμε τις εντυπώσεις μας.

Call of Duty δίχως Campaign

Η Treyarch ξεκίνησε την παραγωγή του Call of Duty: Black Ops 4 χωρίς την σκέψη δημιουργίας μίας νέας ιστορίας για την σειρά κάτι που «σπάει την κλασική παράδοση».

Το γεγονός ότι απουσιάζει μία ιστορία από ένα Call of Duty παιχνίδι είναι απογοητευτικό αφού η σειρά προσφέρει καλοσχεδιασμένα σενάρια με χαρακτήρες και γεγονότα που χαράζονται στην μνήμη των παικτών.

Η εταιρεία παραγωγής όμως δημιούργησε ιστορίες για τους Specialists του παιχνιδιού οι οποίοι είναι οι χαρακτήρες του Multiplayer που ο καθένας έχει τις δικές του ικανότητες και εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης.

Αυτές οι ιστορίες παρουσιάζουν το παρελθόν των χαρακτήρων με διάφορα Cutscenes που δυστυχώς δεν μπορούν να τραβήξουν την προσοχή του παίκτη γιατί το σενάριο είναι αδιάφορο.

Το Specialists HQ mode όπως ονομάζεται προσφέρει επίσης Tutorials για τις ικανότητες του κάθε Specialist αλλά και για κάθε Multiplayer Mode με σχολιαστή τον James C Burns ο οποίος ενσαρκώνει για ακόμη μία φορά τον ρόλο του Frank Woods και θα σας παρουσιάσει τους μηχανισμούς του παιχνιδιού.

Κλασικό Multiplayer με μία όμως ριζική αλλαγή στo Gameplay

Οι γρήγορες μάχες σώμα-με-σώμα σε μεσαίας-κλίμακας εκτάσεις επιστρέφουν και φέτος.

Στο Call of Duty: Black Ops 4 θα παίζετε τους Specialists δίχως jetpacks ή κάποιο άλλον εξοπλισμό που σας επιτρέπει να είστε στον αέρα, κάτι που σημαίνει ότι η δράση θα βρίσκεται συνεχώς στο έδαφος.

Η Treyarch κατάφερε να κάνει τις μάχες πιο στρατηγικές, ανεξάρτητα από το mode που θα επιλέξετε, με το νέο σύστημα επούλωσης τραυμάτων. Η επούλωση τραυμάτων πλέον δεν είναι αυτοματοποιημένη όπως μας συνήθισε η σειρά όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον, θα σας δίνονται ενέσεις τις οποίες θα πρέπει να χτυπήσετε για να επανέλθει στο κανονικό η υγεία σας με ένα παραπάνω πάτημα πλήκτρου.

Η ροή των παιχνιδιών δεν καταστρέφεται με αυτή την αλλαγή, απλά δίνεται η δυνατότητα για ένα πιο στρατηγικό παιχνίδι στο Multiplayer. Το νέο σύστημα εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν μία «μικρή ανάσα» πριν εμπλακούν στην μάχη και αυτό επιτυγχάνεται στο παιχνίδι χωρίς να δυσαρεστήσει τους παίκτες που απλά θέλουν να «σπρώχνουν συνεχώς» στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Τα χαρακτηριστικά του Multiplayer είναι τα ίδια όπως και στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, δηλαδή θα ανεβάσετε επίπεδα (Ranks), και θα μπορείτε να δημιουργήσετε τις κλάσεις σας με το Pick-10 σύστημα οι οποίες θα αποτελούνται από δέκα πράγματα όπως όπλα, Perks, εξοπλισμό, Wildcards, στόχαστρα και εξαρτήματα για τα όπλα.

Υπάρχει η δυνατότητα και τροποποίησης χρωμάτων των όπλων και των χαρακτήρων αλλά και της ετικέτας παίκτη από αντικείμενα που ξεκλειδώνονται από την πρόοδο του παιχνιδιού. Αν κάποιος δεν μπορεί να περιμένει να κάνει την πρόοδο τότε δίνεται και η επιλογή αγοράς αντικειμένων με τα microtransactions.

Στο Call of Duty: Black Ops 4 επιστρέφει και το σύστημα των Scorestreaks για ακόμη μία χρονιά προσφέροντας εξοπλισμό ανάλογα με τους πόντους που συγκεντρώνονται στα match. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κλασικά RC-XD, UAV, Hellstorm Missile, Care Package, Sentry Gun, Mantis και άλλα πολλά.

Τα όπλα και ο εξοπλισμός που θα έχετε στην κατοχή σας και θα χρησιμοποιήσετε στο Call of Duty: Black Ops 4 είναι φουτουριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει μία τεράστια γκάμα από διάφορα είδη όπλων όπως οπλοπολυβόλα, καραμπίνες, πιστόλια, εκτοξευτήρες, τουφέκια και σκοπευτές ικανοποιώντας όλα τα γούστα.

Τα modes του Multiplayer αποτελούνται από τα κλασικά Team Deathmatch, Search & Destroy, Kill Confirmed, Domination, Free for All, Control, Hardpoint και τις Hardcore εκδοχές τους.

Η Treyarch σχεδίασε και ένα διαφορετικό mode για το Call of Duty: Black Ops 4, το Heist. Το mode χωρίζει τους παίκτες σε δύο ομάδες με κύριο στόχο να κατακτήσουν μία τσάντα με χρήματα και να την παραδώσουν σε ένα ελικόπτερο που περιμένει σε μία περιοχή του χάρτη. Ο κάθε παίκτης έχει μόνο μία ευκαιρία ζωής σε κάθε γύρο και αν πεθάνετε τότε ένας από τους συμπαίκτες σας μπορεί να σας θεραπεύσει. Ο κάθε γύρος είναι τρία λεπτά σε διάρκεια και η νίκη πάει στην πρώτη ομάδα που θα κερδίσει τέσσερις γύρους.

Το Heist δεν περιέχει Specialists αλλά ούτε και την επιλογή να δημιουργήσετε την δικιά σας κλάση, αλλά σας δίνεται η δυνατότητα να αγοράσετε εξοπλισμό όπως όπλα, αναβαθμίσεις, αλεξίσφαιρα γιλέκα, Scorestreaks και άλλα πολλά με τα χρήματα που θα κερδίζετε από κάθε γύρο.

Η Treyarch χρησιμοποίησε ως έμπνευση λειτουργίες από άλλα παιχνίδια όπως το Counter-Strike και το Payday 2 και δημιούργησε κάτι πολύ διασκεδαστικό για την Call of Duty σειρά. Το mode όπως αναφέρει η εταιρεία δεν το δημιούργησε για ανταγωνιστικούς σκοπούς, αλλά για διασκέδαση όπως και έκανε τα προηγούμενα χρόνια με τα Party Games στα δύο πρώτα Call of Duty: Black Ops.

Οι τοποθεσίες όπου θα ξοδέψετε τον χρόνο σας με το Call of Duty: Black Ops 4 είναι τεχνικά άψογα σχεδιασμένες προσφέροντας μάχες μεσαίας κλίμακας σήμα-κατατεθέν για την σειρά Call of Duty. Θα σας ταξιδέψουν σε κλασικές τοποθεσίες τις οποίες γνωρίσαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς όπως την Summit, την Jungle, την Slums και την Firing Range (με βελτιωμένα γραφικά και αλλαγές) αλλά και σε νέες όπως για παράδειγμα στις ακτές τις Κολομβίας, στις οροσειρές της Ισλανδίας, σε μία πόλη της Ιαπωνίας όλες με φουτουριστικά περιβάλλοντα.

H εταιρεία παραγωγής μπορεί να εξελίσσει οποιαδήποτε στιγμή τo Multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού με διάφορες προσθήκες και αλλαγές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η εταιρεία σχεδίασε και κυκλοφόρησε το παιχνίδι με 5v5 μάχες και στην συνέχεια λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία το διόρθωσε και το έκανε 6v6 όπως και οι προηγούμενοι τίτλοι.

H μεγάλη είσοδος του Call of Duty στο είδος του Battle Royale

Το Battle Royale είναι ένα είδος παιχνιδιού με μάχες που συνδυάζουν επιβίωση, εξερεύνηση και χαρακτηριστικά περισυλλογής αντικειμένων όπου ένας παίκτης μπορεί να βγει νικητής.

Τo είδος παιχνιδιών Battle Rοyale εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα με παιχνίδια όπως το Fortnite και το PlayerUknown’s Battlegrounds.

Στην Treyarch προφανώς άρεσε αυτή την ιδέα και είδε πόσο επιθυμεί το κοινό αυτό το είδος παιχνιδιών και έτσι δημιούργησε το δικό της Battle Royale για το Call of Duty: Black Ops 4 το οποίο ονόμασε Blackout.

Για τις ανάγκες του Blackout κατασκευάστηκε ο μεγαλύτερος Multiplayer χάρτης στην ιστορία του Call of Duty o οποίος αποτελείται από εμβληματικές τοποθεσίες της Call of Duty: Black Ops σειράς περιοχές όπως Nuketown, Hydro Dam, Turbine, Firing Range, Cargo Docks, Array, Raid και άλλες πολλές. Παρόλο που η έκταση του χάρτη είναι τεράστια διατηρείται το γρήγορο εμβληματικό gameplay του Call of Duty καθώς η απόσταση των τοποθεσιών είναι μικρή μεταξύ τους.

Το mode περιέχει φυσικά και την δυνατότητα οδήγησης οχημάτων κάτι που θα διευκολύνει την μετάβαση στην μεγάλη περιοχή, όπως ATV, βάρκες, ελικόπτερα και φορτηγά.

Το Blackout ακολουθεί τους βασικούς κανονές του Battle Royale όπως έχουν οριοθετήσει τα PUBG και Fortnite, δηλαδή σε μάχες με 100 παίκτες θα πέσετε από αεροπλάνο σε όποια τοποθεσία του χάρτη επιθυμείτε και θα προσπαθήσετε να επιβιώσετε συλλέγοντας διάφορα όπλα, αντικείμενα και εξοπλισμό που θα βρείτε διασκορπισμένα στον χάρτη. Στόχος σας είναι φυσικά η επιβίωση και η καλύτερη κατάταξη.

Η Treyarch πρόσθεσε την δυνατότητα ολοκλήρωσης αποστολών στον χάρτη οι οποίες θα ξεκλειδώνουν χαρακτήρες για το Blackout από προηγούμενα παιχνίδια της σειράς όπως τους Hudson, Woods, Mason, Richtofen και άλλους πολλούς τους οποίους θα μπορείτε να επιλέξετε.

Το περιβάλλον του Blackout είναι πολύ ευχάριστο με πολύ όμορφα χρώματα. Η μηχανή γραφικών προσφέρει μία ωραία παλέτα χρωμάτων που είναι ευχάριστη στο μάτι. Επιπροσθέτως, ο χειρισμός στο Blackout είναι εξίσου κάλο-σχεδιασμένος προσφέροντας αρκετές επιλογές στους παίκτες, π.χ. για τα πατήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να κάνει συλλογή αντικειμένων.

Εν ολίγοις, το mode ταιριάζει απόλυτα με την σειρά Call of Duty και σίγουρα αποτελεί έκπληξη για το πώς ένα τέτοιο mode κατάφερε να γίνει πραγματικότητα σε αυτή την σειρά διατηρώντας τα συστατικά και την παράδοση του παιχνιδιού.

Η επιστροφή των Zombies

H Treyarch δημιούργησε και τρεις νέες περιπέτειες για τo Zombies Mode το οποίο κάνει ξανά την επιστροφή του.

Η πρώτη περιπέτεια ονομάζεται IX και εκτυλίσσεται σε μία αρένα μονομάχων και η δεύτερη ονομάζεται Voyage of Despair και λαμβάνει μέρος σε ένα κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε αυτές τις δύο περιπέτειες θα έχετε στον έλεγχο σας και ως συμπαίκτες τους νέους χαρακτήρες την Scarlett Rhodes, τον Diego Necalli, τον Bruno Delacroix και τον Stanton Shaw.

Η τρίτη περιπέτεια ονομάζεται Blood of the Dead και είναι Remake του Mob of the Dead χάρτη από το δεύτερο DLC του Call of Duty: Black Ops II όπου θα βρεθείτε στο Alcatraz με τους κλασικούς χαρακτήρες όπως τον Dempsey, τον Richtofen, τον Masaki και τον Belinski.

Η Treayarch κατασκεύασε επίσης και τρία διαφορετικά modes για τα Zombies. Το Tutorial το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους νέους παίκτες της σειράς να μάθουν τους μηχανισμούς του gameplay, το Rush όπου θα τρέξετε σε διαφορετικές περιοχές του χάρτη όταν σας ζητηθεί σκοτώνοντας ορδές από zombies και συλλέγοντας πόντους και τέλος το Custom όπου σε αυτό το mode δίνονται πολλές επιλογές τροποποίησης μηχανισμών του παιχνιδιού οι οποίες θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε χαοτικά matches.

Οι τρεις περιπέτειες για το Zombies mode προσφέρουν βαθιά ιστορία και το εθιστικό gameplay που γνωρίζουν και λατρεύουν οι οπαδοί της σειράς όλα αυτά τα χρόνια.

Γραφικά – Ήχος

Τα γραφικά του Call of Duty: Black Ops 4 είναι όμορφα σχεδιασμένα και όπως θα έπρεπε εκτός από μερικές λεπτομέρειες στην βλάστηση του Blackout όπου φαίνεται ότι έγιναν κάποιες θυσίες στον τομέα για να έχει μία καλύτερη γενική απόδοση το παιχνίδι. Η μηχανή μπορεί να έχει μεγάλη ηλικία αλλά συνεχίζει να προσφέρει εντυπωσιακά γραφικά με υπέροχα χαρακτηριστικά.

Η απόδοση του παιχνιδιού είναι εξίσου υπέροχη. Στο playthrough μας στο Xbox One παρατηρήσαμε ότι το παιχνίδι τρέχει πολύ καλύτερα και δεν παρουσίαζε το χαμηλό framerate της Beta οπότε έγιναν κάποιες βελτιώσεις σε αυτή την έκδοση. Το παιχνίδι επίσης υποστηρίζει 4Κ ανάλυση και HDR στο PC και στις Xbox One X και PlayStation 4 Pro κονσόλες.

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι αρκετά καλός όπως πρέπει. Τα όπλα, ο εξοπλισμός και τα sound effects είναι άψογα. Θα ακούσετε επίσης ερμηνείες των ηθοποιών που εργάστηκαν στο παιχνίδι για τα Cutscenes του Specialists HQ, των Zombies και την μουσική των μενού που όλα προσφέρουν ένα τέλειο ακουστικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Call of Duty: Black Ops 4 «έσπασε την παράδοση» της σειράς σε πολλούς τομείς από το gameplay μέχρι το περιεχόμενο.

Το παιχνίδι προσφέρει ένα υπέροχο και ισορροπημένο Battle Royale mode το Blackout το οποίο θα προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης, ένα καλά-σχεδιασμένο Zombies Mode με νέες βαθιές περιπέτειες και mini-modes με το κλασικό γνωστό gameplay, ένα διασκεδαστικό Multiplayer με το εξελιγμένο στρατηγικό gameplay και τέλος ένα αδιάφθορο Specialists HQ το οποίο παρουσιάζει την ιστορία των Specialists και τα modes του Multiplayer που «μας απογοήτευσε».

Οι λάτρεις των Multiplayer παιχνιδιών θα λατρέψουν το Call of Duty: Black Ops 4 και πρόκειται για μία πολύ καλή αγορά που θα προσφέρει μπόλικες ώρες διασκέδασης.

silver