Είναι η εποχή που οι προπονητές απολύονται και ελπιδοφόροι νέοι αναλαμβάνουν τις θέσεις τους, που έχουν καταπληκτικές τακτικές, αστείρευτες λίστες με ταλέντα και προπονήσεις που βελτιώνουν θεαματικά τους παίχτες.

Είναι η εποχή που κυκλοφορεί το Football Manager…

Αλλαγές στην τακτική…

Το πιο σημαντικό στοιχείο για μια επιτυχημένη καριέρα στο Football Manager δεν είναι άλλο από την δημιουργία μιας καλής τακτικής. Εκεί φαίνεται ότι έγινε αρκετή δουλειά από τους δημιουργούς, όχι μόνο στο τομέα των λεπτομερειών αλλά και στην προσπάθεια η δημιουργία μιας τακτικής να γίνει πιο προσιτή και από τους πιο casual παίχτες.

football manager 2019

Πλέον έχετε κάποια πρότυπα να επιλέξετε για το στυλ ποδοσφαίρου που θέλετε να παίξει η ομάδα σας και το παιχνίδι σας προτείνει την κατάλληλη τακτική και τους ατομικούς ρόλους που θα πρέπει να έχει κάθε παίχτης.

Φυσικά μπορείτε να δημιουργήσετε από την αρχή την τακτική σας χωρίς βοηθήματα, ενώ οι νέες επιλογές (όπως πχ το επίπεδο της “εμπλοκής”, από το σημείο του γηπέδου δηλαδή που θα ξεκινήσει η πίεση της ομάδας σας, ή την μορφή που θα παίρνει το σύστημά σας όταν αμύνεστε κλπ) προσφέρουν ακόμα περισσότερο βάθος αλλά και μια πιο ενεργή συμμετοχή σας στις διάφορες φάσεις ενός αγώνα (άμυνα-τρανζίσιον-επίθεση).

…και την προπόνηση

Μεγάλες αλλαγές είχαμε και στον τομέα της προπόνησης. Πλέον υπάρχει μια υπερπληθώρα επιλογών για το τι θα κάνουν οι παίχτες σας, σε ποιο κομμάτι θα δουλέψουν, για πόσο διάστημα κλπ ανάμεσα στους αγώνες.

Κάθε εβδομάδα σας προσφέρετε ένα αναλυτικό πλάνο και καλείστε να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε. Αν όλο αυτό σας φαίνεται βουνό μπορείτε να αφήσετε την “βρώμικη” δουλειά στον βοηθό σας, και απλά να επεμβαίνετε όπου εσείς κρίνετε απαραίτητο.

Η εβδομαδιαία αναφορά της προπόνησης σας δίνει μια καλή γνώση για το τι συνέβη, επισημαίνοντας την απόδοση κάθε παίχτη στην προπόνηση, αλλά και το σε τι κομμάτι δούλεψε η ομάδα.

Χωρίς άλλες “επαναστατικές” αλλαγές

Στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, πέρα από ορισμένα tweaks που κάνουν πιο εύκολη την ζωή σας, σε τομείς όπως το scouting, οι συνεντεύξεις τύπου και η διαχείριση των παιχτών.

Γενικότερα, η προσπάθεια των δημιουργών φαίνεται να ήταν η καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας ώστε ο χρήστης να βρίσκει κατευθείαν αυτό που θέλει χωρίς να ψάχνει σε κρυμμένα μενού.

Καμιά αλλαγή δεν έγινε και στην 3D match engine που παραμένει το ίδιο “ανέπνευστη” και ίσως το πιο “επιφανειακό” κομμάτι ενός παιχνιδιού με πολύ μεγάλο βάθος.

Αξίζει να το αγοράσω;

Η αλλαγή στο UI της τακτικής και της προπόνησης, οι επιπλέον προσθήκες στα δύο αυτά κομμάτια του παιχνιδιού καθώς και η προσπάθεια για καλύτερη παρουσίαση των πληροφοριών είναι σίγουρα καλοδεχούμενα.

Από εκεί και πέρα όμως, καμιά από αυτές τις αλλαγές δεν θα χαρακτηριζόταν “μεγάλη” ή “επαναστατική”.

Όπως και να έχει, το Football Manager 2019 παραμένει το μοναδικό, πιο βαθύ και ρεαλιστικό  simulation προπονητικής.

silver