Η σειρά παιχνιδιών shooter πρώτου-προσώπου Battlefield της Electronic Arts επέστρεψε στην αγορά με τo Battlefield V σε παραγωγή της DICE. Το νέο παιχνίδι σηματοδοτεί την επιστροφή της σειράς στον B’ Παγκόσμιο πόλεμο μετά από 16 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι της σειράς Battlefield 1942.

Θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω τις εντυπώσεις μας από το Battlefield V και θα απαντήσουμε αν αυτή η επιστροφή έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα War Stories επιστρέφουν

Τα War Stories είναι μικρές σε διάρκεια ιστορίες με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάτι που πρωτοεμφανίστηκε στην σειρά για πρώτη φορά το 2016 με το Battlefield 1. Η DICE συνέχισε αυτή την επιτυχημένη συνταγή στο Battlefield V και δημιούργησε τρεις διαφορετικές ιστορίες που μόνο ή μία από αυτές βασίζεται έμμεσα σε πραγματικά γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.

Στην Under No Flag θα παίξετε τον ρόλο του Billy Bridger ενός Βρετανού εγκληματία που προτιμάει να πολεμήσει στον πόλεμο παρά να εκτίσει την ποινή του στην φυλακή. Η κύρια αποστολή σας θα είναι να καταστρέψετε αεροπορικές βάσεις των Ναζί στην Βόρεια Αφρική.

Η δεύτερη ιστορία που ίσως ήταν και συνεχίζει να είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ της κοινότητας του παιχνιδιού είναι η Nordlys λόγω της γυναικείας παρουσίας. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Νορβηγία η οποία βρίσκεται υπό κατοχή από τους Γερμανούς. Θα παίξετε τον ρόλο της νέας αντιστασιακής μαχήτριας Salveig η οποία θα πρέπει να καταστρέψει ένα σημαντικό συστατικό για όπλα των Ναζί και να σώσει την μητέρα της Astrid.

H τρίτη ιστορία ονομάζεται Tirailleur και θα παίξετε τον ρόλο του Deme o οποίος είναι ένας από τους Σενεγάλους στρατιώτες που πάλεψαν για την απελευθέρωση της Γαλλίας από τους Ναζί και διηγείται την δικιά του ιστορία. Η κύρια αποστολή σας θα είναι να πολεμήσετε τους Ναζί μαζί με τους συντρόφους σας. Αυτή η ιστορία του Battlefield V αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα του πολέμου, αφού οι Σενεγάλοι Tirailleurs πολέμησαν για την Γαλλία και μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς διαγράφηκαν από την ηγεσία της Γαλλίας και αντικαταστάθηκαν από άλλες μονάδες του στρατού.

Θα υπάρχει και μία τέταρτη ιστορία η The Last Tiger όπου πρωταγωνιστής θα είναι ένας Ναζί στην μονάδα των τανκ. Η ιστορία κυκλοφόρησε δωρεάν με μία νέα ενημέρωση, ωστόσο δεν είχαμε την ευκαιρία να την ολοκληρώσουμε όσο γράφτηκαν αυτές οι γραμμές.

Η προσέγγιση της DICE για το gameplay αυτών των ιστοριών είναι κάπως διαφορετική, αφού δίνει έμφαση στο stealth κομμάτι για να εισβάλλετε σε στρατιωτικές βάσεις και άλλα μέρη και να εξοντώσετε τους εχθρούς σας, αν και γίνεται να σκοτώσετε όποιον βρείτε μπροστά σας και να προκαλέσετε χάος αδιακρίτως με τον παραδοσιακό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία δίνει και επιλογές για το πώς θα ολοκληρώσετε τις αποστολές ανοίγωντας τον κόσμο και αφήνοντας να περιηγηθείτε στα περιβάλλοντα με διάφορα οχήματα.

Τα War Stories είναι μικρές σε διάρκεια αλλά αρκετά καλές με εντυπωσιακές ερμηνείες από τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους ρόλους των χαρακτήρων, αλλά οι παίκτες μπορεί να νιώσουν «αποσυνδεμένοι» από τις ιστορίες και τους χαρακτήρες λόγω αυτής της εναλλαγής που γίνεται.

Η κλασική συνταγή για το Multiplayer

Το βασικό κομμάτι στα Battlefield παιχνίδια είναι το Multiplayer και εδώ η DICE χρησιμοποίησε την κλασική συνταγή για αυτό το κομμάτι του Battlefield V με γνωστά και νέα διαφορετικά modes.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του Battlefield που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα first-person shooter παιχνίδια είναι οι μάχες ευρείας κλίμακας σε τεράστιους χάρτες με οχήματα όπως tanks, αεροπλάνα και φορτηγά-πολυβόλα.

Το Battlefield V ακολουθά πιστά την παράδοση, ωστόσο η παρουσία των αεροπλάνων και των αερομαχιών είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Επίσης, αισθητή είναι η απουσία τεράστιων οχημάτων ή οπλο-μηχανισμών (αν θέλετε), όπως τo τεράστιο τρένο και το Zeppelin του Battlefield 1.

Τα Squads αποτελούνται από τις κλάσεις Medic, Assault, Support και Recon στις οποίες θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά όπλα και ικανότητες για αυτές τις εξής κλάσεις. Στα παλαιότερα Battlefield οι παίκτες μπορούσαν να διαλέξουν όποιο όπλο ήθελαν ανεξάρτητα την κλάση που διάλεγαν, αλλά οι επιλογές είναι πιο περιοριστικές στο νέο παιχνίδι.

Στο Multiplayer θα παίξετε modes όπως τα κλασικά Team Deathmatch, Conquest, Conquest Assault, Frontlines, Domination, και τέλος επιστρέφουν και τα Grand Operations, οι αποστολές με σενάριο που μας συστήθηκαν για πρώτη φορά στο Battlefield 1.

Θα παίξετε και νέα modes όπως το Airborne όπου θα κάνετε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο και θα προσπαθήσετε να εξολοθρεύσετε την αντίπαλη ομάδα με στόχο να εξαλείψετε τον αριθμό ζωών τους (respawns). H ομάδα που θα τα καταφέρει πρώτη είναι η νικήτρια. Στο Breakthrough η μία ομάδα θα προσπαθεί να κατακτήσει μερικά κομμάτια του χάρτη για να αναγκάσει τους αντιπάλους να υποχωρήσουν, ενώ η άλλη θα προσπαθεί να αμυνθεί. Τέλος, το Final Stand θα σας βάλει σε grand operations όπου αν νικήσετε και τους τρεις γύρους πολέμου και είστε ισόπαλοι με την αντίπαλη ομάδα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τους αντιπάλους εξοπλισμένοι με λίγα πυρομαχικά και μηδενικές ζωές σε μία μάχη για να καθοριστεί ο νικητής.

Οι μάχες θα κορυφωθούν σε οκτώ χάρτες με όμορφα περιβάλλοντα που κατασκεύασε η DICE με όλες τις λεπτομέρειες. Θα δώσετε μάχες σε τοποθεσίες όπως στην χιονισμένη Νορβηγία, την Δανία, την Βόρεια Αφρική και την Βόρεια Γαλλία.

Τα χαρακτηριστικά του Multiplayer είναι τα ίδια όπως και σε προηγούμενα παιχνίδια του Battlefield, δηλαδή θα μπορείτε να ανεβάσετε επίπεδα (Ranks), να ξεκλειδώνετε όπλα και εξοπλισμό του B’ Παγκοσμίου Πολέμου και να κάνετε τροποποιήσεις στους χαρακτήρες, στα όπλα και στα οχήματα με αναθμίσεις και χρώματα, κτλ.

Με το Battlefield V να διαδραματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο θα χειριστείτε όπλα όπως τα Gewehr 43, Bren, MP40, STEN, Lee Enfield, M30 Drilling, M1928A1 και άλλα χαρακτηριστικά όπλα της εποχής. Θα οδηγήσετε και οχήματα της εποχής όπως τα εμβληματικά Tanks Panzer IV, Tiger I και Churchill MK VII και τέλος θα πιλοτάρετε με αεροπλάνα όπως Spitfire MK VA, Blenheim MK IF, Mosquito MKII και άλλα πολλά.

Στο Battlefield V υπάρχει και ένα σύστημα μικρο-αγορών με το οποίο οι παίκτες μπορούν να πληρώσουν Battlefield Points και να ξεκλειδώσουν πιο γρήγορα τον εξοπλισμό και τις αναβαθμίσεις των όπλων. Επίσης θα προστεθεί και σύστημα με αγορές για διακοσμητικά αντικείμενα όπως camos, skins και στολές.

Νέα αίσθηση στο έλεγχο και στην κίνηση

Η DICE έκανε μεγάλες αλλαγές στην κίνηση των χαρακτήρων βελτιώνοντας αισθητά το σύστημα ελέγχου.

Οι κινήσεις των παικτών στο πεδίο της μάχης είναι πλέον πιο ομαλές και προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Για παράδειγμα θα μπορείτε πλέον να πέσετε στο έδαφος προς τα πίσω και να κινηθείτε, να αρπάξετε χειροβομβίδες εχθρών από το έδαφος και να τις «γυρίσετε» πίσω.

Η εταιρεία έκανε και βελτιώσεις στην φυσική του παιχνιδιού. Τα περιβάλλοντα είναι πιο δυναμικά και οι καταστροφές πιο φυσικές και έντονες. Για παράδειγμα τα κτίρια και τα αντικείμενα καταστρέφονται πιο θεαματικά με εκτενή διάρκεια.

Γραφικά – Ήχος

Η Frostbite μηχανή της DICE προσφέρει εντυπωσιακά γραφικά όπως και τα τελευταία χρόνια στην Battlefield σειρά.

Η μηχανή προσφέρει θεαματικά βομβαρδισμένες μεγάλες εκτάσεις με πολλές υπέροχες λεπτομέρειες. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι άψογο από όλες τις πλευρές του παιχνιδιού.

Η απόδοση επίσης είναι αρκετά καλή σε όλες τις πλατφόρμες δίχως να παρουσιαστούν προβλήματα. Στο playthrough μας στο Xbox One το παιχνίδι έτρεχε σε δυναμική ανάλυση 1080p και τα καρέ κυμαίνονταν 50 με 60 ανά δευτερόλεπτο με τις πτώσεις να μην τραβούν καθόλου την προσοχή.

Ο ήχος του Battlefield V είναι επίσης άψογος με όλα τα όπλα ακούγονται όπως πρέπει, οι εντυπωσιακές ερμηνείες των ηθοποιών στα War Stories, και φυσικά ο ήχος από τα πυρά, τις εκρήξεις και τα οχήματα πράγματα που είναι το DNA της σειράς να συνοδεύουν τέλεια τον ακουστικό τομέα.

Αξίζει να το αγοράσω;

Η DICE δημιούργησε ένα όμορφο και εντυπωσιακό από τεχνική άποψη, δίχως αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία όπως παλαιότερα παιχνίδια της σειράς.

Το Battlefield V περιέχει μικρές καλές single-player ιστορίες και ένα εντυπωσιακό Multiplayer που ακολουθά πιστά την παραδοσιακή συνταγή της σειράς με νέους μηχανισμούς στα χαρακτηριστικά και στο gameplay.

Ωστόσο υπάρχουν και μερικές απώλειες όπως ο περιορισμός επιλογών στα όπλα, οι λίγες αερομαχίες στους χάρτες, και η απουσία τεράστιων όπλων, δηλαδή πράγματα που υπήρχαν σε παλαιότερα παιχνίδια της σειράς.

Το παιχνίδι θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται με περιεχόμενο με δωρεάν ενημερώσεις για όλους τους παίκτες, χωρίς η εταιρεία να προσθέσει DLC επί-πληρωμής, κάτι που είναι αρκετά θετικό και ευχάριστο για την σειρά.

Το Battlefield V είναι ένα υπέροχο shooter που θα προσφέρει στους οπαδούς των first-person shooter παιχνιδιών χορταστικό περιεχόμενο και αρκετές ώρες παιχνιδιού. Αν είστε λάτρης της σειράς, τότε ναι αξίζει η αγορά.

silver