Μπορεί η μεγάλη “μάχη” του gaming να αφορά το PC και το console gaming όμως μεγάλος νικητής στην μάχη -τουλάχιστον- του μεριδίου αγοράς είναι το mobile gaming!

Πρόκειται αναμφίβολα για μια έκπληξη, με τη διαφορά να φαίνεται να την κάνουν οι λεγόμενοι  “casual gamers” που προτιμούν παιχνίδια στα κινητά και τα tablets τους.

Δεν είναι όμως κάτι που δεν περίμεναν οι αναλυτές της βιομηχανίας. Το mobile gaming τα τελευταία δέκα χρόνια -και πιο συγκεκριμένα από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007- έβλεπε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να φτάσουν φέτος τα 70,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από το 50% του μεριδίου της αγοράς, αφού το console gaming αποφέρει έσοδα 34,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα PC games 32,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από αυτά τα 70,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το 80% προέρχεται από τα smartphones ενώ το υπόλοιπο από τα tablets.

Είναι βέβαιο ότι η “ευκολία” που προσφέρουν τα smartphones είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του mobile gaming, και παρότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις παιχνιδιών, είναι απορίας άξιο πώς με μια αγορά που κυριολεκτικά είναι γεμάτη από pay to win ή κακές αντιγραφές παιχνιδιών καταφέρνει να μεγαλώνει τόσο πολύ τα έσοδα της.

Σίγουρα όμως θα πρέπει να μας προκαλεί και ανησυχία: οι εταιρίες βλέποντας ότι μπορούν με τέτοια “άπληστα” μοντέλα οικονομίας και παιχνίδια που “κρύβουν” πίσω από pay walls το βασικό τους περιεχόμενο να κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα, ίσως μπουν στον πειρασμό να υιοθετήσουν τέτοιες πρακτικές και σε παιχνίδια για PC και κονσόλες.