Η Bethesda επέστρεψε στην παραγωγή παιχνιδιών με το Fallout 76, ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι στο σύμπαν της Fallout σειράς με Multiplayer στοιχεία.

Ας το δούμε αναλυτικά…

Η ιστορία και ο σχεδιασμός του Fallout 76

Το Fallout 76 είναι ένα prequel των προηγούμενων παιχνιδιών που εκτυλίσσεται το 2102, 25 χρόνια μετά όταν μία πυρηνική βόμβα κατέστρεψε τον πλανήτη Γη. Ο χαρακτήρας σας είναι κάτοικος του Vault 76, ένα καταφύγιο που έχει χτιστεί στην Αppalachia για να φιλοξενήσει τους πιο έξυπνους ανθρώπους στην Αμερική. Ο στόχος σας είναι να φτιάξετε μία νέα αποικία σε αυτή την άγονη γη.

Η ιστορία του Fallout 76 παραδίδεται μέσω διαλόγων με NPCs που είναι όλα ρομπότ, τις σημειώσεις, και τις κασέτες με ηχογραφήσεις (holotapes) που θα βρείτε στον μεγαλύτερο χάρτη που έχει σχεδιαστεί για την Fallout σειρά.

Ο σχεδιασμός αυτών των quests που ενεργοποιούνται μετά την συνομιλία με ρομπότ ή από την περισυλλογή αντικειμένων είναι συνολικά μονότονος χωρίς κάποια συνοχή. Η Bethesda όπως δήλωσε η ίδια το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε οι παίκτες να δημιουργήσουν το δικό τους σενάριο, αλλά απέτυχε σε αυτό το κομμάτι επειδή του λείπουν οι «βασικοί πυλώνες» στην αφήγηση αλλά και οι στόχοι για αυτή την πλοκή. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει ιστορία στο Fallout 76, απλά υπάρχει μία σειρά από αποστολές όπου οι παίκτες θα πρέπει να εξοντώσουν εχθρούς ή να εντοπίσουν και να βρουν σημαντικά αντικείμενα. Tο αποτέλεσμα είναι μονότονο και αρκετά αποκρουστικό.

Ο κόσμος του παιχνιδιού φιλοξενεί και άλλους παίκτες online, με τους οποίους θα έχετε την δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε μαζί τους, να ανταλλάξετε αντικείμενα, να παίξετε και να ολοκληρώσετε αποστολές και διάφορα events, ενώ θα μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά και με φίλους.

Μπορεί το Fallout 76 να έχει Multiplayer συστατικά, ωστόσο μπορεί κάποιος να παίξει και να ολοκληρώσει το παιχνίδι δίχως βοήθειες από άλλους συμπαίκτες.

Το Gameplay και το περιβάλλον του παιχνιδιού

Το gameplay του Fallout 76 είναι όμοιο με αυτό του Fallout 4, διότι όλοι οι μηχανισμοί επέστρεψαν για το νέο παιχνίδι στην Fallout σειρά.

Ο κόσμος του Fallout 76 ονομάζεται Appalachia και η Bethesda χρησιμοποίησε ως έμπνευση για την δημιουργία του την Δυτική Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν ανασχεδιασμένες περιοχές από πραγματικές τοποθεσίες της πολιτείας στο παιχνίδι, όπως το Camden Park, το Καπιτώλιο, το Woodburn Circle και άλλες πολλές. Ο κόσμος προσφέρει εξαιρετικές τοποθεσίες για εξερεύνηση, ωστόσο τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό όλη την συνολική εμπειρία με το παιχνίδι.

Ένα από τα βασικά πράγματα που θα κάνετε στο Fallout 76 είναι να επιβιώσετε στην περιοχή της Appalachia η οποία «κρύβει» ασθένειες, διάφορους τύπους πλασμάτων που δημιουργήθηκαν από πραγματικούς τοπικούς μύθους της Βιρτζίνια, ζώα, ανθρώπους αλλά και ρομπότ τα οποία θα προσπαθούν να σας εξουδετερώσουν.

Ο χαρακτήρας σας τον οποίο μπορείτε να τροποποιήσετε όπως θέλετε από τις επιλογές που προσφέρει το παιχνίδι μπορεί να προσβληφθεί από διάφορου τύπου ασθένειες αλλά και από ραδιενέργεια και θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε με την χρήση αντιβιοτικών και άλλων ουσιών τα οποία θα δημιουργήσετε από συστατικά που θα συλλέξετε από την περιοχή.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να επιβιώσετε και από τις βασικές ανάγκες ενός ανθρώπου όπως η πείνα και η δίψα φτιάχνοντας διάφορα τρόφιμα και ποτά.

Στο παιχνίδι θα ολοκληρώσετε quests, θα βρεθείτε σύμμαχοι ή αντιμέτωποι με άλλους παίκτες online, αλλά θα μπορέσετε επίσης να χτίσετε διάφορα κτίσματα όπως σπίτια, σκηνές, ψησταριές και σταθμούς για όπλα, όπου θα έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε αγαθά και εφόδια που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή σας στην Appalachia καλύπτοντας τις ανάγκες σας.

Για το Fallout 76 έγιναν και μεγάλες αλλαγές στο S.P.E.C.I.A.L. σύστημα το οποίο μας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Fallout 4. Στο Fallout 76 όταν θα ανεβείτε επίπεδο μετά από την ολοκλήρωση αποστολών ή την εξολόθρευση εχθρών θα έχετε την δυνατότητα να ξεκλειδώσετε κάρτες οι οποίες προσφέρουν διάφορες ικανότητες και αναβαθμίσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιβίωση όπως για παράδειγμα στην διατροφή, στην υγεία, στην τύχη, στο ψάξιμο αντικειμένων, στην διάρρηξη υπολογιστών και χρηματοκιβωτίων και σε άλλα πολλά.

Η Appalachia είναι τόσο καλά σχεδιασμένη με όμορφα περιβάλλοντα και εγκαταλελειμμένες υποδομές προσφέροντας και ακραίες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρους κύκλους ημέρας, ωστόσο λόγω την απουσίας των NPCs οι παίκτες θα νιώσουν μόνοι σε μία ερημική περιοχή κάτι που είναι βαρετό σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Γραφικά – Ήχος

Η Creation Engine της Bethesda αν και έχει κάποια ηλικία, ακόμη προσφέρει εντυπωσιακά περιβάλλοντα με πολλές λεπτομέρειες στον όμορφο ανοικτό κόσμο του παιχνιδιού, αλλά συνοδεύεται από αρκετά βασικά τεχνικά προβλήματα.

Στο Fallout 76 υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την συνολική απόδοση του παιχνιδιού σε όλες τις πλατφόρμες όπου κυκλοφόρησε το παιχνίδι που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορείς να παίξεις καθόλου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την συνολική εμπειρία. Για παράδειγμα, στις μάχες με την AI τα καρέ δεν είναι σταθερά κάτι που δυσκολεύει αρκετά τις κινήσεις. Επιπροσθέτως υπάρχουν άλλα προβλήματα όπως παγώματα στην εικόνα για κάποια δευτερόλεπτα όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες ή AI στην περιοχή. Συνεπώς, οι ρυθμοί καρέ απόδοσης είναι απρόβλεπτοι, και καθόλου σταθεροί σε όλες τις πλατφόρμες.

Τέλος, υπάρχουν και άλλα θέματα με το Fallout 76 τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως χρόνια αφού τα συναντήσαμε και σε άλλα παιχνίδια της σειράς, όπως με την AI η οποία δεν είναι τόσο έξυπνη όσο θα έπρεπε και άλλα προβλήματα που εμφανίζονται σπάνια όπως με την απεικόνιση των εχθρών.

Ο ακουστικός τομέας του Fallout 76 προσφέρει όμορφη μουσική από τον Inon Zur, ο οποίος σύνθεσε την μουσική σε πολλά παιχνίδια της Fallout σειράς. Τα ηχητικά εφέ του παιχνιδιού επίσης ακούγονται ωραία όπως πρέπει και δένουν αρμονικά με το περιβάλλον του παιχνιδιού.

Αξίζει να το αγοράσω;

Η Bethesda δημιούργησε το Fallout 76 μία εναλλακτική πρόταση για τους οπαδούς της Fallout σειράς η οποία συνοδεύεται από μονότονα quests και δραστηριότητες στο όμορφο περιβάλλον της Appalachia, δίχως κάποιο σενάριο ή πλοκή με τεράστια τεχνικά προβλήματα στην απόδοση σε όλες τις πλατφόρμες.

Η εταιρεία προσπαθεί και θα συνεχίζει την προσπάθεια να λύσει τα τεχνικά θέματα με patches όπως έχει δηλώσει, ωστόσο δεν είναι κάτι το ιδανικό για την υγεία του παιχνιδιού αλλά και τους παίκτες συνολικά, αφού στην ουσία έχει «σφραγιστεί» αρνητικά το μέλλον και η εξέλιξη του παιχνιδιού.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων της σειράς είναι ότι σκόμη και στους πιο «σκληροπυρηνικούς» οπαδούς της Fallout σειράς, το Fallout 76 φαίνεται μισοτελειωμένο και μονότονο έχοντας ξεσηκώσει αντιδράσεις.