Το Geneshift είναι ένα indie παιχνίδι που έγινε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του Steam από ποτέ.

Το Geneshift είχε 213.183 ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες, σύμφωνα με τα στατιστικά του Steam, μία αύξηση της τάξεως 9.000%. Το Geneshift τοποθετήθηκε στην τέταρτη θέση πίσω από τα PUBG, Dota 2 και Counter-Strike: Global Offensive.

To Geneshift πλέον δεν υπάρχει στα στατιστικά του Steam και εξαφανίστηκε από τις υψηλές θέσεις.

Ο δημιουργός του παιχνιδιού εξήγησε στο Reddit τι συνέβη και πώς το Geneshift είχε αυτή την «παράξενη συμπεριφορά» στην αγορά.

To παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον Ben, o οποίος χρησιμοποίησε ως έμπνευση για την δημιουργία του το δεύτερο παιχνίδι της θρυλικής σειράς Grand Theft Auto και δούλευε πάνω σε αυτό το project για εννέα χρόνια. Το Geneshift κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 και δεν «τράβηξε τα βλέμματα» των καταναλωτών.

Ο Ben αποφάσισε να αστειευτεί στο Reddit λέγοντας πώς κάποιος πρέπει να δημιουργήσει ένα battle-royale παιχνίδι δύο λεπτών, και το κοινό απαντούσε θετικά σε αυτή την σκέψη. Ο Ben όμως το είχε κάνει ήδη στο παιχνίδι του και θέλησε να το προωθήσει δίνοντας το παιχνίδι δωρεάν στο Steam για πάντα σε προσφορά 48 ωρών.

Σκέφτηκε να ευχαριστήσει το Reddit για την υποστήριξη δημιουργώντας και δημοσιεύοντας ένα όμορφο gif για το δημοφιλές gaming subreddit που σύντομα βρέθηκε στην πρώτη σελίδα του κοινωνικού δικτύου.

To παιχνίδι έγινε δημοφιλές μέσα από την κοινότητα του Reddit, και με αυτό τον τρόπο κάποιος ανακάλυψε ότι μπορεί να κερδίσει Κάρτες ανταλλαγής Steam, απλά παίζοντας το παιχνίδι κάτι που δεν γίνεται στα free-to-play παιχνίδια.

Έτσι κάποιοι παίκτες έστησαν χιλιάδες bots τα οποία έπαιζαν σε αδράνεια το παιχνίδι, κερδίζοντας τις Κάρτες ανταλλαγής και έπειτα πωλούσαν τις κάρτες για χρηματικά κέρδη.

Η Valve το κατάλαβε γρήγορα και έκλεισε τις Κάρτες ανταλλαγής του παιχνιδιού με αποτέλεσμα το Geneshift να πέσει χαμηλά στα στατιστικά του Steam.

Αυτή η κίνηση της Valve, αφαίρεσε τις κάρτες και από παίκτες που έπαιξαν και κέρδισαν τις κάρτες με δικό τους κόπο και χρόνο, κάτι που οδήγησε σε πλήθος αρνητικών κριτικών στο Steam.

O δημιουργός του παιχνιδιού δήλωσε πώς δεν μπορεί να το πιστέψει πώς το τυχαίο του indie παιχνίδι κρατά το ρεκόρ του δέκατου παιχνιδιού με τους περισσότερους ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες από ποτέ.