Ο Jhonny Perez, δημιουργός του cheat προγράμματος Elusive για το GTA Online, έχει κριθεί ένοχος από ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και έχει τιμωρηθεί τόσο με πρόστιμο όσο και με την πληρωμή των δικαστικών εξόδων..

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Torrent Freak, το Elusive επέτρεπε στους παίκτες του Grand Theft Auto Online να παρακάμπτουν τους κανόνες και την οικονομία του παιχνιδιού, αφήνοντάς τους να παράγουν απεριόριστα in-game χρήματα.

Η Take-Two, εκδότρια του παιχνιδιού, ήλθε σε επαφή με τον Perez πέρυσι και απαίτησε να σταματήσει την πώληση (οι χρήστες έπρεπε να αγοράσουν το Elusive) και τη διανομή του λογισμικού. Ο ίδιος συμμορφώθηκε με αυτό το αίτημα, αλλά η εταιρία προχώρησε τις διαδικασίες ώστε να ανακαλύψει πόσα χρήματα είχε βγάλει ο Perez.

Εξαιτίας αυτού, ο εκδότης προχώρησε σε αγωγή και όταν ο Perez δεν εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το δικαστήριο έβγαλε απόφαση υπέρ της Take-Two, λέγοντας ότι “η Take-Two βλάπτεται ανεπανόρθωτα από την παράνομη συμπεριφορά του κ. Perez”, και ότι “το πρόγραμμα βλάπτει τη φήμη της Take-Two για τη διατήρηση του περιβάλλοντος παιχνιδιών της, αποθαρρύνοντας τους χρήστες από μελλοντικές αγορές”.

Στην Take-Two έχει απονεμηθεί αποζημίωση ύψους 150.000 δολαρίων, ενώ ο Perez έπρεπε επίσης να καταβάλει 70.000 δολάρια σε νομικά έξοδα.