Ένα exploit ήρθε στην επιφάνεια στο Steam, το οποίο εκμεταλλεύονται διάφοροι δημιουργοί παιχνιδιών για να προμοτάρουν τα παιχνίδια τους στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας. Το exploit αφορά την λίστα των επερχόμενων παιχνιδιών όπου μπορούν για αόριστο διάστημα να εμφανίζονται παιχνίδια.

Ο Mike Rose – ιδρυτής της No More Robots – ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε το πρόβλημα και εξήγησε την κατάσταση στο Twitter:

“Το Steam κοιτάζει την ημερομηνία κυκλοφορίας για κάθε τίτλο που έχει οριστεί στο backend του Steam και στη συνέχεια ταξινομεί όλους τους τίτλους με αξιοσημείωτους αριθμούς λιστών επιθυμιών, ανάλογα με το πότε πρόκειται να βγει” έγραψε ο Rose.

“Εδώ είναι το θέμα: μπορείτε να ορίσετε οποιαδήποτε ημερομηνία για την κυκλοφορία του παιχνιδιού σας στο backend του Steam, και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

“Η ρύθμιση αυτής της ημερομηνίας δεν έχει νόημα – εκτός από την εμφάνιση στην λίστα των επερχόμενων παιχνιδιών”.

Ο Rose δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να καταλήξουν τυχαία στον κατάλογο των επερχόμενων παιχνιδιών αν ξεχάσουν να αλλάξουν την ημερομηνία τους ή (πιο ανησυχητικά) μπορούν να χειριστούν σκόπιμα και δόλια το σύστημα “έτσι ώστε το παιχνίδι τους να εμφανίζεται ξανά και ξανά σε αυτόν τον κατάλογο”.

Αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε το να είναι ο τίτλος σας στην πρώτη σελίδα του Steam, ακόμη και σε μια επερχόμενη λίστα, μπορεί να είναι μια μεγάλη υπόθεση για wishlists / πωλήσεις“, συνέχισε ο Rose. “Έτσι, αν αυτή η λίστα δεν δείχνει πραγματικά επερχόμενα παιχνίδια, κάνει τους καταναλωτές να σταματήσουν να το βλέπουν και να βλάπτουν τα επερχόμενα παιχνίδια“.

Εκπρόσωπος του Steam απάντησε σχετικά:

Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε και να προσπαθούμε να το διορθώσουμε με τρόπο που καθιστά τις επερχόμενες κυκλοφορίες πιο πολύτιμες, χωρίς να βλάπτουν τα παιχνίδια που επιθυμούν να αλλάξουν την ημερομηνία κυκλοφορίας τους“.