Η Microsoft επί Bill Gates ήταν και είναι μία εταιρεία παραγωγής και διανομής hardware και software. H εταιρεία μπήκε στην βιομηχανία του Gaming το 2001 με την κονσόλα Xbox.

H κονσόλα Xbox κατάφερε να πουλήσει 24 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως, ωστόσο ο πρώην διευθυντής του Xbox Don Mattrick δεν πίστεψε στο hardware της εταιρείας την πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του αρχικού Xbox Seamus Blackley, o Mattrick «παραλίγο τον εμπόδισε να αναφέρεται στην εταιρεία». Ο Blackley προσλήφθηκε από την Microsoft τον Φεβρουάριο του 1999 όταν έστειλε την πρότασή του στην εταιρεία για το αρχικό Xbox.

Αν και ο Bill Gates και πολλές εταιρείες της βιομηχανίας άρεσε πολύ η ιδέα για την κονσόλα της Microsoft, το τότε εκτελεστικό στέλεχος της EA Don Mattrick δεν άρεσε καθόλου αυτή η ιδέα και «δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει». Ο δημιουργός της κονσόλας εξομολογήθηκε πώς η αντιπαράθεση ήταν «έντονη».

O Mattrick είχε μία μεγάλη ιστορία στην βιομηχανία του Gaming. Η καριέρα του ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 και έφτασε στην κορυφή για τον ίδιο το 2000 όταν έγινε μέλος της Electronic Arts ως πρόεδρος όλων των στούντιο. Ο Mattrick έφυγε από την ΕΑ τον Φεβρουάριο του 2007 και έγινε διευθυντής του Xbox όπου επέβλεπε όλες τις ομάδες του Xbox 360 και του PC. Έμεινε στην Microsoft για έξι χρόνια μέχρι τον Ιούλιο του 2013 δύο μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια του Xbox One. Τον ίδιο μήνα έφυγε από την Microsoft και έγινε διευθύνων σύμβουλος της Zynga όπου έμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 2015 όταν παραιτήθηκε.