Σε μια ανακοίνωση που αναμενόταν καιρό, η Google μοιράστηκε χθες με το κοινό την πρόταση της για τη νέα εποχή του gaming και για το μέλλον της βιομηχανίας.

Παρουσίασε λοιπόν το Google Stadia, την υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει το κοινό εκείνων που παίζουν παιχνίδια με εκείνους που τους παρακολουθούν στο YouTube και ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ένα βίντεο, να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο και να βρίσκεστε μέσα στο παιχνίδι σε ελάχιστο χρόνο.

Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε πολλαπλές συσκευές – σε φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, σε τηλεόραση μέσω Chromecast, σε tablet ή κινητό τηλέφωνο.

Η υπηρεσία του τεχνολογικού γίγαντα δεν απαιτεί αποκωδικοποιητή και έχει σχεδιαστεί για να σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ροές παιχνιδιών έως και 4K και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με μελλοντική υποστήριξη 8K.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε υπηρεσία streaming, θα μπορείτε να παίζετε παιχνίδια χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε δεδομένα ή να κατεβάσετε ενημερώσεις. Το Stadia τρέχει παιχνίδια χρησιμοποιώντας το hardware των servers της Google – οπότε δεν χρειάζεται να κάνει η συσκευή σας οποιαδήποτε άλλη διεργασία.

Η πλατφόρμα θα φιλοξενεί και υπάρχοντα παιχνίδια όπως το Assassin’s Creed: Oddyssey και το Doom Eternal. Οι προγραμματιστές θα έχουν την επιλογή για cross-platform play καθώς και τη δυνατότητα να φέρουν επιλογές αποθήκευσης από άλλες πλατφόρμες.

Προφανώς η Google θέλει να δημιουργήσει και τα δικά της παιχνίδια για την υπηρεσία, ιδρύοντας το δικό της first party studio, με την ονομασία Stadia Games and Entertainment, επικεφαλής του οποίου είναι η Jade Reymond με θητεία σε Ubisoft και EA.

Μπορεί η υπηρεσία της Google να μην απαιτεί την αγορά κονσόλας, ή οποιοδήποτε εξωτερικού περιφερειακού για να λειτουργήσει, όμως η εταιρία προσφέρει το δικό της Controller, το οποίο έχει την δυνατότητα να μεταφέρει το παιχνίδι σας από συσκευή σε συσκευή χωρίς να χάσετε την πρόοδο σας.

google stadia controller

Τα δύο έξτρα κουμπιά του προσφέρουν άμεσο ανέβασμα περιεχομένου στο Youtube, αλλά και χρήση με το Google Assistant.

Πάντως μπορείτε να συνδέσετε στο PC σας οποιοδήποτε USB χειριστήριο αφού ο Chrome είναι ήδη συμβατός με κάτι τέτοιο.

Το Google Stadia πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακοίνωση από την Google και περιμένουμε την κυκλοφορία της υπηρεσίας για να μάθουμε περισσότερα.