Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε έρευνα πριν από δύο χρόνια, για το αν η Valve χρησιμοποιεί τοπική τιμολόγηση των προϊόντων και αν εφαρμόζει πρακτικές κλειδώματος αγαθών ανά γεωγραφική τοποθεσία στο Steam.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κυκλοφόρησε την προκαταρκτική της αξιολόγηση και αποκαλύπτει πώς οι εκδότες Valve, Bandai Namco Entertainment, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media και ZeniMax εμπόδισαν τους καταναλωτές να αγοράσουν βιντεοπαιχνίδια με την πρακτική που είναι γνωστή ως geo-blocking από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που παραβιάζει ρητά τους νόμους ανταγωνισμού που έχουν θεσπιστεί.

Το πρόβλημα βρίσκεται στα κλειδιά ενεργοποίησης παιχνιδιών, κυρίως στις φυσικές εκδόσεις οι οποίες περιέχουν ψηφιακούς κωδικούς εξαργύρωσης και χρησιμοποιούνται για να προσθέτονται τα παιχνίδια στην συλλογή του Steam.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πώς η Valve και οι πέντε εκδότριες εταιρείες συμφώνησαν να χρησιμοποιούν geo-blocking, ώστε οι ψηφιακοί κωδικοί οι οποίοι πωλούνται σε χώρες όπως την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και την Λετονία να μην δουλεύουν σε άλλες χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Με την εφαρμογή κλειδώματος των παιχνιδιών ανά γεωγραφική περιοχή, οι εκδότες εμπόδιζαν παίκτες να κάνουν τις αγορές τους από χώρες που έχουν μικρότερους φόρους σε φτηνότερη τιμή. Ωστόσο, ο αποκλεισμός ψηφιακών αγαθών είναι πλέον παράνομος στην Ε.Ε. με τους νέους κανονισμούς οι οποίοι στοχεύουν στην ανοικτή αγορά σε όλη την Ε.Ε.

Η επιτροπή δήλωσε επίσης πώς οι εταιρείες έσπασαν αντιμονοπωλιακούς κανόνες, καθώς συμπεριλάμβαναν συμβατικούς περιορισμούς με στόχο την παρεμπόδιση άλλων διανομέων παρά μόνο της Valve στην πώληση των παιχνιδιών σε μερικά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τώρα η Valve και οι πέντε εκδότες έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν στις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η επιτροπή εξακολουθήσει να πιστεύει πώς οι εταιρείες παραβιάζουν τους κανονισμούς, τότε θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν και να αλλάξουν τους τρόπους τους και η κάθε εταιρεία θα δεχτεί ως πρόστιμο το 10% των ετήσιων αποδοχών τους.

Οι εταιρείες για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της Ε.Ε, ίσως θα πρέπει να αυξήσουν το κόστος των παιχνιδιών τους εντός της Ε.Ε, κάτι που θα φανεί στην πορεία.