O Μεσαίωνας ήταν μια ιδιαίτερη “σκοτεινή” περίοδος της ανθρωπότητας, μια εποχή που η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμιά αξία. Οι Focus Home Interactive και Asobo Studio μας μεταφέρουν εκεί μέσα από το Α Plague Tale: Innocence.

Η περιπέτεια δύο ορφανών παιδιών σε θανατηφόρο περιβάλλον

Στην Γαλλία του 14ου αιώνα θανατηφόρες ασθένειες ξεκλήριζαν ολόκληρα χωριά, η ατμόσφαιρα μύριζε θάνατο, ενώ την κατάσταση δεν έκαναν καθόλου ευκολότερη οι ληστές που παραμόνευαν σε κάθε γωνιά.

Οι ασθένειες αυτές αντιμετωπίζονταν με ακόμα πιο θανατηφόρες θεραπείες, σε μια περίοδο παροξυσμού και υπερβολής.

Στο “Α Plague Tale” , πρωταγωνιστές είναι δύο παιδιά, με την περιπέτεια τους να ξεκινά μετά την δολοφονία των γονιών τους. Η Amicia de Rune, 15 ετών, είναι η μεγάλη αδερφή που πρέπει να προσέχει τον μικρότερο Hugo, ο οποίος είναι άρρωστος. Τα δυό παιδιά, βρίσκονται εν μέσω μιας πολιτικής συνομωσίας που τα κυνηγά και για να επιβιώσουν θα πρέπει να αγωνιστούν και να συνεργαστούν.

Α Plague Tale Innocence Review

Σε ένα τέτοιο κόσμο, αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, αφού αντίπαλοι τους δεν είναι μόνο οι στρατιώτες της Ιεράς Εξέτασης, αλλά και ένας “στρατός” από ποντίκια που είναι έτοιμα να κατασπαράξουν τις σάρκες τους.

Το “δέσιμο” και η συνεργασία

Όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο αδερφιών, ώστε να καταφέρουν να ξεπερνάνε τους κινδύνους. Η Amicia ως μεγαλύτερη, είναι και εκείνη που έχει την ευθύνη να προστατεύει τον Hugo, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο βοηθητικά.

Η σχέση μεταξύ των δύο παιδιών είναι και το σημαντικότερο συναίσθημα που θα σας προσφέρει το παιχνίδι – και ίσως το μεγάλο πλεονέκτημα του – , αφού εξαιτίας της υπερπροστατευτικότητας που δείχνει η Amicia στον αδερφό της, γρήγορα θα δεθείτε μαζί τους και πολύ γρήγορα θα ανησυχείτε και εσείς για την κατάσταση του. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν θα χρειαστεί να αποχωριστείτε τον Hugo για να περάσει από μια στενή είσοδο ή να ανοίξει μια κλειδαριά.

Α Plague Tale: Innocence Review

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δυό παιδιά είναι τα ποντίκια, τα οποία είναι φορείς των θανατηφόρων ασθενειών. Αυτό που φοβούνται τα ποντίκια είναι η φωτιά και ο ρόλος σας είναι μέσα από ένα πολύ απλοικό σύστημα crafting να βρείτε πηγές της λύνοντας puzzles, ώστε να “καθαρίσετε” τον δρόμο σας από αυτά.

Ακόμα όμως και αν μείνετε ασφαλείς από τα ποντίκια, στον δρόμο σας θα βρεθούν οι στρατιώτες με ένα στόχο: να χωρίσουν τα δύο αδέρφια. Προφανώς δεν υπάρχει η επιλογή να τους πολεμήσετε και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μηχανισμούς stealth, ώστε να αποσπάσετε την προσοχή τους και να τους προσπεράσετε.

Δυστυχώς όμως, αυτοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν πάντα με τον επιθυμητό τρόπο, κάτι που πάντως δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού οι εχθροί σας έχουν βασικές συνήθειες που αν τις κατανοήσετε και δείξετε την απαραίτητη υπομονή θα μπορέσετε να προχωρήσετε το ταξίδι σας χωρίς πρόβλημα.

Α Plague Tale: Innocence Review

Γραφικά – Ήχος

Η αναπαράσταση της μεσαιωνικής Γαλλίας στο Α Plague Tale: Innocence είναι πραγματικά μοναδική και τα ηχητικά εφέ δένουν απόλυτα με το δράμα της ιστορίας του.

Στους δύο τομείς αυτούς, δεν θα έχετε κανένα παράπονο από το παιχνίδι.

Αξίζει να το αγοράσω;

To Α Plague Tale: Innocence δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, είναι ένα λυρικό δράμα, μια συγκινητική ιστορία που θα σας κάνει να δεθείτε με τους πρωταγωνιστές του.

Δεν διαθέτει περίπλοκους μηχανισμούς, δεν έχει γενικά κάτι το οποίο προσθέτει μια “βαριά gaming εμπειρία” και αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο “πάσχει”.

Η μεγαλύτερη αξία του είναι η ιστορία του και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόλαυση που θα λάβει κάποιος αν αποφασίσει αν το αγοράσει.