Το 2017 η εταιρεία κατασκευής των στρατιωτικών οχημάτων τύπου Humvee AM General έστειλε στα δικαστήρια την Activision για την εισαγωγή των οχημάτων τους στην σειρά Call of Duty.

H υπόθεση ακόμη βρίσκεται υπό εξέλιξη, αλλά η Activision προσπαθεί τώρα να την ολοκληρώσει υποστηρίζοντας πώς αυτή η υπόθεση «δεν είναι κάτι λιγότερο από μία ευθεία επίθεση στην Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το The Hollywood Reporter η Activision δηλώνει στο δικαστικό έγγραφο της:

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι κάτι λιγότερο από μία ευθεία επίθεση στην Πρώτη Τροπολογία στα δικαιώματα παραγωγής δημιουργιών που απεικονίζουν ρεαλιστικά τον σύγχρονο πόλεμο. H AM General LLC (“AMG”), ένας εξωτερικός συνεργάτης της κυβέρνησης ο οποίος δημιούργησε στρατιωτικά “HMMWV” ή αλλιώς Humvee οχήματα για τον στρατό της Αμερικής που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την νομοθεσία εμπορικών σημάτων για να ελέγξει όλο και όλο την απεικόνιση αυτών των οχημάτων στα παιχνίδια φαντασίας Call of Duty του εναγομένου. Η χρήση των αναφερομένων εμπορικών σημάτων για να εμποδίσει το εκφραστικό περιεχόμενο δημιουργών είναι επικίνδυνη υπό όλες τις συνθήκες. Αλλά οι ισχυρισμοί σε αυτή την υπόθεση είναι ιδιαίτερα εξωφρενικοί επειδή σχετίζονται με οχήματα του Αμερικανικού στρατού τα οποία πλήρωσαν οι Αμερικανοί πολίτες και χρησιμοποιούνται σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ως εκ τούτου, τα Humvees είναι ένα μόνιμο κομμάτι του μοντέρνου Αμερικανικού στρατού και είναι ένα λογικό κομμάτι σε κάθε προσπάθεια αφήγησης μίας αυθεντικής ιστορίας σχετικά με τον μοντέρνο πόλεμο. Τα Humvees έχουν επίσης μεγάλη σημασία στην κουλτούρα και στην ιστορία που δεν έχει να κάνει με την AMG ή με την διαδικασία παραγωγής. Αν επιτραπεί στην AMG να καταδιώξει τους ισχυρισμούς της τότε θα έρθει αντίθετο με την Πρώτη Τροπολογία και θα δώσει στην AMG το δικαίωμα να δένει με μια θηλιά όλες τις δημιουργίες και τις προσπάθειες εκφραστικής απεικόνισης της ιστορίας του Αμερικανικού Στρατού του 21ου Αιώνα».

Η απάντηση της AM General δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα (στις 31 Μαΐου 2019) και γράφει:

«Οι εναγόμενοι Activision Blizzard, Inc. Activision Publishing, Inc., και Major League Gaming Corp. (συλλογικά Activision) έχουν βγάλει δισεκατομμύρια δολαρίων χρησιμοποιώντας το εμβληματικό όχημα Humvee® και το ιδιαίτερο εμπορικό ντύσιμο (το Humvee® Trade Dress) σε οκτώ Call of Duty παιχνίδια, δεκάδες διαφημιστικά, δύο παιχνίδια, και αρκετούς οδηγούς (strategy guides). H Activision ουδέποτε αναζήτησε ούτε απέκτησε άδεια από την AM General για να το κάνει. H υπόθεση της Activision συνιστά παραβίαση εμπορικών σημάτων και του trade dress σύμφωνα με την τροπολογία Lanham Act».

Είναι αναμφίβολα μία αρκετά ενδιαφέρουσα δικαστική μάχη η οποία μπορεί να αλλάξει όσα γνωρίσαμε σε παιχνίδια αλλά και στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που περιέχονται τα εμβληματικά οχήματα της AM General.