Η αποτυχία της Valve με το Artifact οδήγησε την εταιρεία να εξετάσει περισσότερο αυτό το είδος παιχνιδιού καρτών Auto Chess και να δημιουργήσει ένα πιο εξελιγμένο παιχνίδι το Dota Underlords.

To Dota Underlords βρίσκεται ήδη σε Early Access και μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία, αφού έχει ήδη τριπλάσια ποσοστά παικτών σε σχέση με το Artifact, με 180.000 ταυτόχρονα συνδεδεμένους χρήστες μέσα σε μια ημέρα και να βρίσκεται στην λίστα με τα πιο κορυφαία παιχνίδια του Steam.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων το Steam Charts, το Artifact έφτασε συνολικά να έχει μέχρι και 60.740 ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες ένα ποσοστό από το οποίο έπεσε ραγδαία μετά την πλήρη κυκλοφορία στα τέλη του 2018.

Το Artificant συγκέντρωσε επικρίσεις για το σύστημα καρτών το οποίο ήταν επί πληρωμής για να πάρει κάποιος τις καλύτερες από αυτές. Δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι εξασφάλισης αυτών των καρτών, παρά μόνο η πληρωμή με πραγματικά χρήματα. Δεν άρεσε στους παίκτες αυτός ο μηχανισμός και για αυτό τον λόγο η εταιρεία τον Μάρτιο ανακοίνωσε σχέδια βελτίωσης του παιχνιδιού, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σχετικό πλάνο για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αυτό το είδος παιχνιδιού άρχισε να ανθίζει ακόμη περισσότερο με ένα mod του Dota 2 από ένα Κινέζικο studio, το Auto Chess το οποίο επικεντρώνονταν σε χαρακτήρες-πιόνια αντί για κάρτες σε αντίθεση με το Artifact και έτσι έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή πράγματα στο Steam.

Παρόλο που υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του mod και του Artifact, οι περισσότεροι άνθρωποι προτίμησαν το mod, ισχυριζόμενοι πώς οι modders έκαναν καλύτερη δουλειά από την Valve.

H Valve χρησιμοποίησε αυτή την ιδέα με το Dota Underlords και όπως φαίνεται σημειώνει μεγάλη επιτυχία.