Μόλις λίγες μέρες μετά το τέλος μιας καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου που έφερε στην επιφάνεια  πολλά από τα θέματα του Steam στο κομμάτι του να βοηθήσει τους παίχτες να ανακαλύψουν καινούρια παιχνίδια, η Valve ανακοίνωσε ένα νέο τμήμα αφιερωμένο σε “πειράματα γύρω από την ανακάλυψη, το βίντεο, το machine learning και πολλά άλλα.” Λέγεται Steam Labs, και τα πρώτα κομμάτια της επιστήμης των βιντεοπαιχνιδιών που θα βγουν από αυτό δείχνουν να είναι πολλά υποσχόμενα.

Προς το παρόν, το Steam Labs έχει τρία ενεργά πειράματα: micro trailers, έναν διαδραστικό μηχανισμό προτεινόμενων παιχνιδιών και ένα αυτοματοποιημένο, καθημερινό show μισής ώρας για τα παιχνίδια. Τα micro trailers είναι αρκετά απλά: το Steam σας παρουσιάζει επιλογές trailers έξι δευτερολέπτων που οργανώνονται από το είδος, τις επιλογές του επιμελητή ή άλλες κατηγορίες. Εάν σας ενδιαφέρει αυτό που βλέπετε για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, κάντε κλικ σε αυτό για να επισκεφθείτε τη σελίδα του καταστήματος.

To αυτοματοποιημένo show δημιουργείται από παρόμοια σύντομα κλιπ παιχνιδιών, αλλά με πολλαπλά μικρά trailers για κάθε παιχνίδι σε μια τετραπλή οθόνη με μουσική. H Valve μάλιστα προσπάθησε να προσθέσει σε αυτά και αυτοματοποιημένη ομιλία, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον δεν ικανοποίησε του υπεύθυνους:

“Σε δοκιμές κειμένου σε ομιλία,η φωνή του υπολογιστή ήταν λίγο περίεργη και έτσι προχωρήσαμε με αυτό για λίγο “, γράφει η εταιρεία στη σελίδα Steam του νέου χαρακτηριστικού. “Ωστόσο, εργαζόμαστε σε αυτό.”

Το κύριο χαρακτηρηστικό του Steam Lab είναι προφανώς το να προτείνει τα κατάλληλα παιχνίδια στους κατάλληλους χρήστες χωρίς την ανθρώπινη συνδρομή. Πρόκειται για ένα μοντέλο νευρωνικού δικτύου που έχει εκπαιδευτεί για να προτείνει παιχνίδια βασισμένα στο ιστορικό ενός χρήστη μαζί με άλλα σημαντικά δεδομένα που βασίζονται σε “πολλά εκατομμύρια χρήστες Steam και δισεκατομμύρια περιόδους παιχνιδιού”.

Η αρχική ανταπόκριση σε αυτά τα νέα εργαλεία τόσο από τους χρήστες όσο και από τους προγραμματιστές φαίνεται θετική. Η Valve σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτά τα εργαλεία είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και μπορεί να μην κυκλοφορήσουν ποτέ.