Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που είχε να λύσει η Sony ώστε να προχωρήσει στην κυκλοφορία του Playstation 3 ήταν το χειριστήριο που θα συνόδευε την κονσόλα. Η εταιρία ήθελε κάτι καινοτόμο που να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, να μην είχε σχέση με ότι είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε, να βολεύει τους παίχτες, να είναι λειτουργικό.

Εκείνη την εποχή όμως, είχε να αντιμετωπίσει (όπως και η Microsoft) την αγωγή από την Immersion για την χρήση της δόνησης στα χειριστήρια της.

Όταν λοιπόν παρουσιάστηκε το PS3 στην E3 2005, εμφάνισε πλάι στην κονσόλα ένα νέο χειριστήριο που έμεινε γνωστό ως “Boomerang”:

ps3 boomerang controller 2

Όπως είναι λογικό το νέο αυτό χειριστήριο έκανε μεγάλη εντύπωση. Κανένας δεν περίμενε ότι η εταιρία θα έκανε μια τόσο επαναστατική αλλαγή, αλλάζοντας τελείως τον σχεδιασμό από το γνωστό και επιτυχημένο Dualshock 2.

Οι αντιδράσεις ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές, παρότι όπως αναφέρεται σε μέσα της εποχής κάποιοι που το δοκίμασαν, τους φάνηκε αρκετά βολικό.

Τελικά η Sony, μετρώντας τις αντιδράσεις απόφασισε να μην προχωρήσει με αυτό το project, παρουσιάζοντας έναν χρόνο αργότερα, το Sixaxis, τον προκάτοχο του Dualshock 3, που λόγω της δικαστικής διαμάχης της, δεν είχε δόνηση.

Ο Patrick Seybold, της Sony Computer Entertainment America, εξήγησε την απόφαση της εταιρίας: “Το αρχικό χειριστήριο του PlayStation 3, που παρουσιάστηκε στην E3 2005 ήταν ένα mock up σχεδίου για να φανεί ότι ήμασταν έτοιμοι για την πρώτη αποκάλυψη του προϊόντος. Προφανώς προκάλεσε αντιδράσεις, μερικοί ήταν υπέρ και μερικοί κατά του σχεδίου. Μετά από την E3, ενώ ξεκινούσαμε διάφορες δοκιμές ομάδων εστίασης σε ολόκληρο τον κόσμο, ήταν σαφές ότι οι καταναλωτές και οι οπαδοί του PlayStation ήθελαν να δοκιμάσουν τα παιχνίδια PlayStation 3 με την οικειότητα και τη βραβευμένη αίσθηση σχεδίου του DualShock και κάναμε αυτή την αλλαγή“.

Διάφορες πάντως εταιρίες προσπάθησαν να αντιγράψουν τον σχεδιασμό του πρωτότυπου χειριστήριου, αλλά καμία δεν φάνηκε να έχει τόση επιτυχία ώστε να κάνει την Sony να το ξανασκεφτεί.