Τέλος εποχής για το Singstar

Ένα από τα πιο σημαντικά party games στην ιστορία του PlayStation

H σειρά Karaoke SingStar της Sony London Studio ήταν ένα φαινόμενο κάνοντας τεράστια θραύση κυρίως στην Ευρωπαϊκή αγορά και έγινε μάλιστα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του brand του PlayStation. Τον Ιανουάριο του 2020 μετά από 15 ολόκληρα χρόνια party και διασκέδασης η σειρά θα κλείσει οριστικώς τον κύκλο της

Η ιστορία της σειράς ξεκινά με το πρώτο Singstar παιχνίδι στο PlayStation 2 το 2004 όπου και η σειρά είχε τεράστια απόκριση από τον κόσμο με ανθρώπους οι οποίοι δεν ήθελαν να παίξουν παιχνίδια όπως Grand Theft Auto, SOCOM ή Final Fantasy και το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο μόνος λόγος για κάποιους να σπεύσουν στην αγορά και να αγοράσουν ένα PS2 για να κάνουν Party και να παίξουν Karaoke με φίλους τους.

To SingStar ήταν τόσο δημοφιλές που η Sony ξεκίνησε να το «πακετάρει» με Slim PlayStation 2 κονσόλες και μικρόφωνα Karaoke και μάλιστα από το πρώτο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησαν πάνω από 20 άλλα SingStar παιχνίδια βασισμένα σε διάφορα είδη μουσικής, σε διάφορες μπάντες και διάφορες δεκαετίες μουσικής. Οι συνολικές πωλήσεις της σειράς ανήλθαν στα 16 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο σε Ευρώπη και Αυστραλία.

Η κονσόλα PlayStation 2 είναι αποδεδειγμένα ως η καλύτερη σε πωλήσεις οικιακή κονσόλα όλων των εποχών και το SingStar έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτές τις πωλήσεις αφού τράβηξε το ενδιαφέρον ειδικά από ανθρώπους που δεν σκέφτηκαν ποτέ να αγοράσουν μία κονσόλα ή ακόμη και να παίξουν ποτέ βιντεοπαιχνίδια.

Οι κορυφαίες στιγμές της σειράς ήταν αναμφίβολα στο PlayStation 2 σε μια εποχή όπου το κάθε παιχνίδι κυκλοφορούσε σε δίσκο και περιείχε μια λίστα από τραγούδια. Όμως όταν κυκλοφόρησε το PlayStation 3 παιχνίδια όπως το Guitar Hero και το Rockband ήταν δημοφιλή και εδραιώθηκαν.

Την ίδια περίοδο η Sony αποφάσισε να κυκλοφορήσει για το Singstar μία εφαρμογή η οποία περιλάμβανε λήψη τραγουδιών επί πληρωμής, αλλά το ενδιαφέρον έπεσε, επειδή η Sony πρόσθεσε υποστήριξη smartphone ως μικρόφωνο και σταμάτησε την παραγωγή δικών της μικροφώνων.

Όμως το SingStar πάρα αυτές τις αλλαγές είχε το φανατικό του κοινό το οποίο κατέβαζε νέα και παλιά τραγούδια από την συλλογή του και το πιο πρόσφατο παιχνίδι Singstar ήταν το SingStar Celebration στο PlayStation 4 το οποίο είναι και θα παραμείνει το τελευταίο παιχνίδι της σειράς.

Η Sony ανακοίνωσε το οριστικό τέλος για το SingStar το οποίο έρχεται στις 31 Ιανουαρίου 02:00 π.μ. Ώρα Ελλάδος όπου οι χρήστες μετά από εκείνη την ημερομηνία δεν θα μπορούν να κατεβάσουν νέα τραγούδια ή να παίξουν Online. Οι χρήστες του PlayStation 3 δεν θα μπορούν ακόμη και να κατεβάσουν τα τραγούδια τα οποία έχουν ήδη πληρώσει.

Όμως όποιος έχει ένα PlayStation 2 με ένα σετ μικρόφωνα μπορεί να παίξει κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς, αλλά αυτή η απόφαση της Sony είναι αμετάκλητη.

Έτσι κάπως η Γιαπωνέζικη εταιρεία κλείνει το κεφάλαιο SingStar το οποίο ήταν τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη και κάπως αδικημένο στην αγορά της Αμερικής.