Connect with us

Hi, what are you looking for?

Reviews

Call of Duty: Modern Warfare Review

Call of Duty Modern Warfare
Call of Duty Modern Warfare
Release Date
25 Οκτώβριος 2019
Πλατφορμες
PS4, Xbox One, PC
Δημιουργος (Εκδοτης)
Infinity Ward (Activision)
Διανομη
IGE

Η Infinity Ward επέστρεψε για ακόμη μία χρονιά «στο τιμόνι της ανάπτυξης» ενός νέου Call of Duty μετά το ανάμεικτο σε εντυπώσεις από την κοινότητα, Call of Duty Infinite Warfare του 2016.

Το στούντιο ανάπτυξης και η εκδότρια εταιρεία Activision αποφάσισαν να «επαναπροσδιορίσουν» το όνομα Call of Duty στην αγορά και να επιστρέψουν την σειρά σε «παλαιά δοκιμασμένα μονοπάτια» με ένα νέο παιχνίδι βασισμένο σε αυτή την εποχή, το οποίο δεν ξεφεύγει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα το περσινό Black Ops 4 της Treyarch ή άλλα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς που περιείχαν εξελιγμένα και φουτουριστικά στοιχεία.

Το Call of Duty: Modern Warfare είναι το νέο παιχνίδι της διάσημης σειράς shooter πρώτου προσώπου και πρόκειται για ένα reboot των προηγούμενων παιχνιδιών Modern Warfare που περιέχει Campaign, ενώ σηματοδοτεί και την επιστροφή του Spec-Ops mode και εννοείται πως υπάρχει και το Multiplayer με σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τεχνικούς τομείς για τους οποίους θα μιλήσουμε στο review που ακολουθεί.

Συγκλονιστικό Campaign

Η Infinity Ward αποφάσισε να δημιουργήσει μία διαφορετική ιστορία με παλιούς εμβληματικούς χαρακτήρες που μπορεί να γνωρίσατε παίζοντας τα παλαιότερα Modern Warfare παιχνίδια αλλά και νέους, η οποία περιλαμβάνει αρκετή δράση, συγκλονιστικές στιγμές, αλλά και ωμές σκηνές βίας παρουσιάζοντας την οπτική πλευρά του πολέμου από «την πένα» των developers οι οποίοι είχαν μεγάλη εμπειρία από την Naughty Dog και παιχνίδια όπως αυτά της σειράς Uncharted.

Ήταν ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του τίτλου πώς δεν στάθηκε κανένα εμπόδιο ως προς την εταιρεία παραγωγής να παρουσιάσει την ιστορία με τον τρόπο που ήθελε, δίχως να χρειαστεί να αλλοιώσει το περιεχόμενο και αυτή είναι μία πραγματικά σημαντική απόφαση που προσφέρει ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τους ρόλους του Captain Price, του λοχία της SAS Kyle Garrick, του πράκτορα της CIA Alex και της αγωνίστριας και ηγέτιδας των δυνάμεων αντίστασης του φανταστικού Urzikistan Farah Karim σε μία προσπάθεια να σταματήσετε θανάσιμα χημικά όπλα που δημιουργήθηκαν και έπεσαν σε λάθος χέρια.

Υπάρχουν αρκετές χαρακτηριστικές αποστολές οι οποίες πρόκειται να σας συγκλονίσουν, ενώ κάποιες άλλες θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά σας στην μάχη, καθώς σε διάφορες επιδρομές όπως σε σπίτια – κρησφύγετα αναμειγνύονται και αθώοι άνθρωποι ανάμεσα στους οπλισμένους εχθρούς σας τους οποίους μπορείτε να σκοτώσετε, αλλά το παιχνίδι τιμωρεί όσους παίκτες σκοτώσουν μαζικά αθώους με επανεκκίνηση της αποστολής. Κάπως έτσι με τέτοιες δραματικές επιλογές, η Infinity Ward θέλει να παρουσιάσει όλα τα μέτωπα του πολέμου.

Το σενάριο και η παρουσίαση είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένα, ενώ οι ερμηνείες από τους ηθοποιούς όπως οι Barry Sloane, Chad Michael Collins, Elliot Knight, Claudia Doumit, αλλά και η μουσική επένδυση «δένουν υπέροχα με όλο το πακέτο» και συνθέτουν ένα υπέροχο σασπένς καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας η οποία έχει την μέγιστη διάρκεια των 8 ωρών (ανάλογα με ποια επιλογή δυσκολίας το παίξετε).

Τα Spec-Ops της απογοήτευσης

Εκτός από το Campaign και το Multiplayer που θα αναλύσουμε παρακάτω, στο παιχνίδι περιλαμβάνονται και τα Spec-Ops τα οποία δυστυχώς δεν είναι όπως τα παρουσίασε η εταιρεία παραγωγής.

Όταν ανακοινώθηκε το παιχνίδι και μέσα από τις περιγραφές του Call of Duty: Modern Warfare, η Infinity Ward έδωσε την ιδέα στο κοινό πώς θα είναι σαν τις mini-αποστολές που γνωρίσαμε στα Modern Warfare 2 και 3 οι οποίες διέθεταν μεγάλη ποικιλία ως προς το gameplay με διαθέσιμες λειτουργίες Split-Screen και αξιολογούνταν οι παίκτες για την απόδοση τους αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσης με αστέρια.

Tα Spec-Ops του φετινού παιχνιδιού είναι διάφορες αποστολές με την συνέχεια της ιστορίας που παίζονται Online CO-OP με υποστήριξη τεσσάρων παικτών ή LAN, και τις οποίες θα παίξετε με τους φίλους σας ή άλλους παίκτες Online. Ωστόσο, η επίτευξη αυτών των αποστολών είναι δύσκολη αν δεν επικοινωνούν οι παίκτες, όμως αν δεν είναι αδύνατη είναι κάπως κουραστική, ειδικά αν βρεθεί κάποιος σε lobbies με παίκτες που δεν γνωρίζουν να παίζουν σαν ομάδα.

Υπάρχει και το Classic Spec Ops mode το οποίο επίσης μπορεί να παιχθεί Online με τέσσερις παίκτες αλλά και Solo, όπου σε έναν χάρτη καλείστε να αντιμετωπίσετε ορδές από εχθρούς που θα προσπαθήσουν να σας εξοντώσουν και η διάρκεια επιβίωσής σας επιβραβεύετε με τα αστέρια, αλλά δεν υπάρχει κάτι εδώ που να θυμίζει τα κλασικά Spec Ops των προηγούμενων παιχνιδιών.

Στις PlayStation 4 κονσόλες υπάρχει και το Spec Ops Survival mode όπου θα αντιμετωπίσετε κύματα από εχθρούς και θα συλλέγετε χρήματα για το κάθε kill το οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αγορά όπλων και εξοπλισμού. Δεν υπάρχει κάποιο «ταβάνι» στα κύματα μέχρι στιγμής, αλλά γίνεται πιο δύσκολο στα υψηλά επίπεδα με τους εχθρούς να κατακλύζουν την περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Survival mode θα κυκλοφορήσει δωρεάν στις υπόλοιπες πλατφόρμες τον Οκτώβρη 2020 όταν και θα τελειώσει η συμφωνία με την Sony.

Η εταιρεία παραγωγής υποσχέθηκε σε ενημέρωση της ως προς την κοινότητα πώς θα κυκλοφορήσει και άλλο περιεχόμενο για τα Spec-Ops δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες με ενημερώσεις περιεχομένου, αλλά όσο γράφονται αυτές οι γραμμές το περιεχόμενο του mode είναι φτωχότερο από το αναμενόμενο. Όμως από «την άλλη πλευρά του νομίσματος», είναι ένα διάλειμμα από τα Zombies που χρησιμοποιήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια στη σειρά.

Cross-Play για πρώτη φορά σε Call of Duty

Η Infinity Ward για την ανάπτυξη του Multiplayer αποφάσισε να προσθέσει λειτουργίες Cross-Play ανάμεσα σε όλες τις πλατφόρμες Xbox One, PlayStation 4 και PC, δηλαδή οι παίκτες μπορούν να παίξουν όλοι μαζί είτε με χειριστήριο είτε με πληκτρολόγιο και ποντίκι τα οποία δουλεύουν και στις κονσόλες.

Το matchmaking του παιχνιδιού γίνεται με βάση τις επιλογές χειρισμού των παικτών, δηλαδή οι παίκτες με χειριστήριο παίζουν με άλλους που έχουν συνδεδεμένα χειριστήρια, ενώ αυτοί που επιθυμούν να παίζουν με πληκτρολόγιο και ποντίκι συνδέονται με άλλους που έχουν τον ίδιο συνδυασμό.

Όμως υπάρχουν και ορισμένες φορές όπου θα βρεθείτε σε lobbies και με τους δύο συνδυασμούς κάτι που θεωρείτε άδικο για τους παίκτες της κονσόλας, καθώς οι παίκτες με πληκτρολόγιο και το ποντίκι έχουν περισσότερη ακρίβεια, αλλά αυτή η διαφορά στο Modern Warfare εξαλείφεται, επειδή οι χρήστες της κονσόλας έχουν πολλές επιλογές τροποποίησης του aim assist που βοηθούν τους παίκτες χειριστηρίου με το σημάδι.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Cross-Play από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού και να παίξετε με άλλους παίκτες εντός της ίδιας πλατφόρμας.

Παραδοσιακό Multiplayer με σημαντικές αλλαγές

Το Multiplayer του Call of Duty: Modern Warfare διατηρεί το κλασικό gameplay το οποίο είναι αγαπημένο από τους λάτρεις της σειράς με σημαντικές αλλαγές ως προς τον σχεδιασμό των χαρτών, το σύστημα δημιουργίας κλάσεων, αλλά και του συστήματος προόδου.

Η εταιρεία ανάπτυξης αποφάσισε να δημιουργήσει χάρτες με πολλαπλά χτίσματα και εμπόδια, εγκαταλείποντας το στυλ τριών διαφορετικών σημείων ή λωρίδων. Ο σχεδιασμός χαρτών του Modern Warfare είναι όμορφος και ταιριάζει περισσότερο σε παίκτες που παίζουν αργά ή κάθονται σε μία γωνία περιμένοντας για τα υποψήφια θύματα τους όπως γινόταν στα πρώτα παιχνίδια της σειράς Call of Duty. Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή γρήγορου ρυθμού ή αλλιώς run & gun εξολοθρεύοντας όσο πιο γρήγορα τους αντιπάλους. Η κοινότητα αυτή την στιγμή είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα απόψεων για αυτό το στυλ όπου η μία αντιμετωπίζει την άλλη για τον ρυθμό που παίζει και απαιτώντας από την εταιρεία παραγωγής να κάνει κάτι και να αλλάξει τις ισορροπίες.

Μερικοί χάρτες όμως όπως η Piccadilly και η Euphrates Bridge μπορεί να είναι όμορφοι, αλλά δεν είναι οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα στην κοινότητα, επειδή υπάρχουν όπως αναφέραμε παραπάνω πολλά εμπόδια και τα μέτωπα είναι ανοικτά, συνεπώς οι περισσότεροι παίκτες «κάθονται» σε ένα μέρος και περιμένουν τους παίκτες να έρθουν πάνω τους και όντως ισχύει, επειδή τα περισσότερα match σε αυτούς τους χάρτες σε modes όπως το Team Deathmatch κλείνουν λόγω της λήξης του χρονομέτρου και όχι από τα περισσότερα kills όπως γίνεται συνήθως.

Το πεδίο της μάχης είναι ισορροπημένο και ικανοποιεί όλα τα στυλ είτε αργό είτε γρήγορο, αλλά σε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους χάρτες κάτι δεν πάει καλά και ο ρυθμός πέφτει πάρα πολύ γρήγορα.

Οι χάρτες του Call of Duty Modern Warfare χωρίζονται ανά 6v6 και 10v10 σε κλασικά modes όπως το Team Deathmatch, το Search & Destroy, το Kill Confirmed, το Free-for-All, το Domination, και το Headquarters.

Υπάρχουν και χάρτες ειδικά διαμορφωμένοι για το νέο 2v2 Gunfight όπου η κάθε ομάδα αντιμετωπίζει την άλλη σε έξι γύρους και σε κάθε γύρο προσφέρονται διαφορετικά όπλα και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται από όλους τους παίκτες. Είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό mode, και είναι ένα ωραίο διάλειμμα από τα υπόλοιπα.

Στο Call of Duty: Modern Warfare υπάρχουν και νέα modes όπως το Cyber Attack το οποίο είναι μία μίξη από παλαιότερα modes της σειράς όπως Search & Destroy, Sabotage, Search & Rescue σε γύρους όπου μία ομάδα θα πρέπει να τοποθετήσει την βόμβα σε κάποια από τις ζώνες, και η άλλη ομάδα θα πρέπει να την υπερασπιστεί ενώ υπάρχουν περιορισμοί στα respawns και δίνεται η επιλογή για επαναφορά των συμπαικτών (Revive).

Επίσης τις τελευταίες ημέρες με ενημέρωση προστέθηκε και το νέο NVG mode το οποίο είναι Team Deathmatch με μάχες σε νυχτερινές εκδόσεις των τοποθεσιών με την χρήση των νυχτερινών γυαλιών οράσεως.

Υπήρχε τις πρώτες ημέρες και το Realism Team Deathmatch το οποίο αφαιρέθηκε, ενώ στην Beta υπήρχαν και άλλα modes όπως το Gunfight OSP, αλλά δεν υπάρχουν στο πλήρες παιχνίδι και μάλλον θα τα δούμε σε playlists περιορισμένου χρόνου ώστε να μην χάνετε το ενδιαφέρον από τους παίκτες γρήγορα.

Το Call of Duty: Modern Warfare περιλαμβάνει επίσης και μάχες 32v32 με το Ground War Mode το οποίο στη ουσία είναι Domination σε μεγάλης εκτάσεως χάρτες με την δυνατότητα χρήσης οχημάτων, ελικοπτέρων και τανκ δίνοντάς το άρωμα από παιχνίδια όπως Battlefield. Είναι μία σημαντική αλλαγή για το franchise που δουλεύει εξαιρετικά και αλλάζει έτσι τον ρυθμό από τα υπόλοιπα modes που προσφέρει το παιχνίδι.

Gunsmith και Πρόοδος

Το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα δημιουργίας όπλων το οποίο ονομάζεται Gunsmith και προσφέρει διάφορες και πολλαπλές επιλογές τροποποίησης όπλων.

Στο Gunsmith οι παίκτες μπορούν να τροποποιήσουν τις παραμετροποιήσεις των όπλων τους, αλλάζοντας και προσθέτοντας έως πέντε διαφορετικά μέρη – εξαρτήματα στα όπλα όπως στόμια κάννης, κάννη, laser, στόχαστρα, κάτω κάννη, γεμιστήρες, λαβές και perks. Βέβαια και υπάρχουν πολλά εξαρτήματα για να κάνουν οι παίκτες τους δικούς τους συνδυασμούς, αλλά το κάθε εξάρτημα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στον έλεγχο και στην μάχη.

Οι παίκτες θα μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους loadouts επιτρέποντας ανά δύο διαφορετικά όπλα στη κλάση, εξοπλισμό, field upgrades και perks.

Tα όπλα του Call of Duty: Modern Warfare είναι μοντέρνα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα από διάφορα είδη όπως οπλοπολυβόλα, καραμπίνες, τουφέκια, πιστόλια, σκοπευτές, και εκτοξευτήρες. Υπάρχουν κάποια πανίσχυρα όπλα τις πρώτες ημέρες, αλλά η εταιρεία διόρθωσε με ένα patch πρόσφατα τις ισορροπίες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα στατιστικά για τυχόν νέες αλλαγές ώστε να μην υπάρχουν παράπονα από την κοινότητα.

Η Infinity Ward για ακόμη μία φορά πρόσθεσε τα Killstreaks τα οποία επιβραβεύουν τους παίκτες για τα kills τους με σημαντικά όπλα μαζικής καταστροφής όπως Cruise Missile, VTOL, Precision Airstrike, Tactical Nuke, White Phosphurus, Chopper Gunner, Gunship ή χρήσιμα εργαλεία για τις μάχες όπως Personal Radar, Counter UAV, Juggernaut και άλλα διάφορα.

Επίσης υπάρχουν και τα Field Upgrades όπου οι παίκτες μπορούν να εξοπλιστούν με χρήσιμα εργαλεία ή ικανότητες για τις μάχες οι οποίες προσφέρονται με το πέρας ενός χρονικού ορίου στα ματς, όπως Munitions Box για εφοδιασμό των συμπαικτών, Deployable Cover μία ασπίδα για κάλυψη από πυρά, EMP που σβήνει το HUD των αντιπάλων και τον εξοπλισμό που βρίσκεται τριγύρω και Stopping Power Rounds που προσφέρει δυνατά και συντριπτικά περιορισμένα πυρά και άλλες διάφορες ικανότητες.

Η εταιρεία έκανε και αλλαγές στο Progression σύστημα το οποίο είναι ενωμένο και με το Campaign και τα Spec Ops και μπορείτε να ξεκλειδώσετε περιεχόμενο όπως χαρακτήρες για το Multiplayer, ΧP boosters και XP για τα ranks παίζοντας όλα τα modes που προσφέρει το Modern Warfare.

Στα Ranks του Multiplayer έγιναν και κάποιες αλλαγές εγκαταλείποντας το παλιό πλέον Prestige mode και αντικαθίστανται από το νέο σύστημα που ονομάζεται Officer Ranks. Αφού φτάσετε από το 1 μέχρι το 55 επίπεδο σκοτώνοντας παίκτες, ολοκληρώνοντας matches και διάφορα challenges θα μπορείτε να συνεχίσετε με όλη την πρόοδο και τα ξεκλειδωμένα αντικείμενα και όπλα που έχετε κάνει στο Officer Rank το οποίο θα φτάνει στο τέλος του μετά το πέρας μιας σεζόν, αλλά θα καταγράφετε στο προφίλ σας και θα έχετε την ευκαιρία να ξεκλειδώσετε διάφορα εμβλήματα και τίτλους για την κάρτα παίκτη σας. Με το ξεκίνημα της νέας σεζόν θα έχετε την δυνατότητα να ανεβάσετε άλλα επίπεδα στο Officer Rank με τον κύκλο να επαναλαμβάνετε και με την πρόοδο σας να μην πηγαίνει χαμένη όπως τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι πώς τα όπλα του παιχνιδιού έχουν το δικό τους σύστημα προόδου και μπορείτε να τα ανεβάσετε επίπεδο με την χρήση τους για να ξεκλειδώσετε διάφορα εξαρτήματα, αντικείμενα και Weapon Camos.

Γραφικά – Ήχος

Η Infinity Ward επί έξι χρόνια πριν την κυκλοφορία του Infinite Warfare ανέπτυσσε μία νέα μηχανή γραφικών η οποία προσφέρει λεπτομερή και εξαιρετικά γραφικά με εκπληκτικό ρεαλιστικό φωτισμό και οπτικά εφέ. Αυτή η μηχανή χρησιμοποιείται στο Modern Warfare, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και από τις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής για τα επόμενα Call of Duty.

Από την τεχνική πλευρά η απόδοση του τίτλου στις κονσόλες είναι ικανοποιητική, αλλά στις κονσόλες Xbox One X και το PC παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα με crashes των συστημάτων και η εταιρεία επέλυσε αυτά τα θέματα με μία σειρά από ενημερώσεις, και τώρα η κατάσταση πρέπει να είναι πιο ομαλοποιημένη.

Ο ήχος του Call of Duty: Modern Warfare είναι εξαιρετικός από όλες τις απόψεις από τις ερμηνείες των ηθοποιών και το βάθος των χαρακτήρων, τα ηχητικά εφέ, τα όπλα και την μουσική επένδυση ενορχηστρωμένη από την συνθέτρια Sarah Schachner που συνοδεύει αρμονικά όλα τα modes του παιχνιδιού. Η εταιρεία προσφέρει επίσης διάφορες και πολλαπλές μίξεις ήχου από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στο ηχοσύστημα, τα ακουστικά ή την τηλεόραση.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Call of Duty: Modern Warfare περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα Campaigns του franchise με δραματικές και συγκλονιστικές στιγμές. Είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες δουλειές της Infinity Ward και αξίζει να παιχθεί από τους παλιούς λάτρεις ή νέους παίκτες της σειράς.

Ένα από τα κυριότερα μέρη του παιχνιδιού όμως είναι το Multiplayer το οποίο προσφέρει για πρώτη φορά Crossplay με όλες τις πλατφόρμες, και ένα πιο ισορροπημένο στυλ gameplay με την νέα σχεδιαστική διαμόρφωση των χαρτών δίνοντας στους παίκτες πολλαπλούς τρόπους για να παίξουν, ενώ το Gunsmith παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές όπλων των παικτών. Όμως υπάρχουν κάποιες σχεδιαστικές αστοχίες σε μερικούς χάρτες τους οποίους εξετάζει η εταιρεία.

Το Call of Duty: Modern Warfare είναι ένα αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι το οποίο προσφέρει αρκετό περιεχόμενο και θα αφήσει ευχαριστημένο ακόμη και τον πιο απαιτητικό παίκτη.

Recommended

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement