Connect with us

Hi, what are you looking for?

Features

Η στρατηγική της Microsoft “πιέζει” τη Sony για κυκλοφορίες παιχνιδιών της στα PC

pc ps4 xbox one

Τα τελευταία χρόνια η Microsoft ακολουθεί μια στρατηγική δημιουργίας ενός ενιαίου οικοσυστήματος για τις πλατφόρμες της ( Xbox, PC) επιτρέποντας και ενθαρρύνοντας το cross-play και cross-buy. Δεν περιορίζεται όμως εκεί, αφού πολλοί αποκλειστικοί τίτλοι της, κυκλοφορούν έστω και μετά χρονολογημένα σε άλλες πλατφόρμες με πιο πρόσφατα παραδείγματα το Ori and the Blind Forest και το Cuphead που κυκλοφόρησαν στο Nintendo Switch.

Μπορεί να πει κανείς ότι η κυκλοφορία στο Switch είναι μια κίνηση χαμηλού ρίσκου, αφού η άκρως επιτυχημένη κονσόλα της Nintendo δεν είναι άμεσος ανταγωνιστής του Xbox.

Οι κυκλοφορίες όμως στα PC είναι διαφορετικό θέμα.

Για πολλά χρόνια το PC gaming παρότι είναι εξαιρετικά δημοφιλές ανάμεσα στους gamers, αποτελεί κάτι σαν “πονοκέφαλο” για τους developers και publishers για δύο λόγους: ο πρώτος είναι το optimization που φέρνει αρκετή έξτρα δουλειά στους δημιουργούς, αφού κάθε PC διαθέτει διαφορετικά κομμάτια hardware για τα οποία πρέπει το κάθε παιχνίδι να είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά και ο δεύτερος είναι η πειρατεία. Παρότι η τεχνολογία DRM έχει προοδεύσει τόσο ώστε να προσφέρει κάποιους ασφαλείς μήνες ή στη χειρότερη περίπτωση μέρες πωλήσεων παιχνιδιών, αργά η γρήγορα κάθε παιχνίδι “σπάει” και οι εταιρίες εμφανίζονται διστακτικές.

Όμως ακόμα και έτσι, στο PC gaming υπάρχει μια τεράστια αγορά παιχτών και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εταιρίες. Η Rockstar (και η μητρική της Take Two) για παράδειγμα παρότι είχε επιτυχημένες κυκλοφορίες στα GTA V και Red Dead Redemption 2 στις κονσόλες, κυκλοφόρησε τα δύο της παιχνίδια και στα PC, έστω και μετά από καιρό, γνωρίζοντας ότι και εκεί τα παιχνίδια της θα γίνουν πετυχημένα και θα έχει επιπλέον κέρδος. Αυτό δηλαδή που κάνει και η Microsoft.

Από την πλευρά της η Sony μέχρι και πολύ πρόσφατα δεν έδειχνε τέτοια πρόθεση. Το PS4 έχει μια βάση εκατομμυρίων παιχτών που απολαμβάνουν τα αποκλειστικά του παιχνίδια. Ακόμα και τώρα, αν κάποιος θέλει να παίξει κάποιο αποκλειστικό παιχνίδι του PS4 όπως πχ το The Last of Us, η μόνη λύση είναι να αγοράσει ένα PS4.

Όποτε ήταν έκπληξη η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Horizon Zero Dawn για τα PC. Για πρώτη φορά ένας αποκλειστικός τίτλος της Sony θα κυκλοφορήσει σε άλλη πλατφόρμα! Οι κοινότητες τόσο του PS4 όσο και των PC gamers δεν το περίμεναν, όπως και το σύνολο της βιομηχανίας.

Αλλά υπήρχε εξήγηση πίσω από την απόφαση.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο GamingBolt, ο αναλυτής της Wedbush Securities, Michael Pachter εξήγησε πως η κίνηση ήταν προς το συμφέρον της Sony μακροπρόθεσμα. Παρόλο που η Sony έχει σταθερή βάση στην αγορά των κονσολών, “το να αγνοεί την αγορά των PC είναι μια γελοία απόφαση που περιορίζει τη δυνατότητα αύξησης του μεριδίου αγοράς“. “Νομίζω ότι η Sony ελπίζει ότι το κοινό του PlayStation θα συνεχίσει να αγοράζει κονσόλες και να αγοράζει τους first party τίτλους της“, εξήγησε ο Pachter, “αλλά αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια αγορά πέρα ​​από τις πωλήσεις παιχνιδιών κονσόλας“.

Είναι λοιπόν εμφανές, ότι με την κίνηση αυτή η Sony αναγνωρίζει έστω την “ύπαρξη” μιας ακόμη αγοράς, που δεν θέλει ή δεν μπορεί να αγοράσει κονσόλα Playstation. Αυτή την αγορά στοχεύει πλέον και η Sony, με στόχο να πουλήσει τόσο παιχνίδια, όσο και να δημιουργήσει πιθανούς πελάτες για τις κονσόλες της, αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αλλαγή πλατφόρμας.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο Blog του PlayStation, ο Hermen Hulst, επικεφαλής των παγκόσμιων στούντιο PlayStation, μίλησε εκτενώς για την συγκεκριμένη απόφαση και για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον. Ο Hulst θα ήθελε να «εισάγει περισσότερους ανθρώπους στο PlayStation», αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και μοναδικές ευκαιρίες διαφοροποίησης.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια της Sony θα έρθουν και στα PC: “ίσως, για να χαλαρώσουμε, κυκλοφορώντας έναν τίτλο AAA στα PC, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε παιχνίδι τώρα θα κυκλοφορήσει στα PC. Στο μυαλό μου, το Horizon Zero Dawn ήταν απλώς αρκετά ταιριαστό σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση” σημείωσε ο Hulst.

Είναι πιθανό η κυκλοφορία του Horizon Zero Dawn στα PC να είναι η πρώτη φάση σε μια νέα εποχή συνολικά για την βιομηχανία. Μια νέα εποχή που θα φέρει Sony και Microsoft αντιμέτωπες όχι μόνο στην αγορά των κονσολών αλλά και στων παιχνιδιών στα PC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

News

Η Microsft έχει πει στους προγραμματιστές ότι δεν μπορούν να χρεώσουν επιπλέον τους παίκτες για να αναβαθμίσουν τα τρέχοντα παιχνίδια τους σε έκδοση για...

News

Το PES έχει χάσει την άδεια για τους ιταλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους AC Milan και Inter Milan, όπως ανακοίνωσε η Konami. Και οι δύο ομάδες...

News

Μπορεί ο κορονοιός να έφερε την καραντίνα που έκλεισε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο στα σπίτια τους, όμως το Pokemon Go, ένα παιχνίδι που εξ...

News

To Mafia: Definitive Edition θα καθυστερήσει κατά ένα μήνα να κυκλοφορήσει εξαιτίας δυσκολιών στην ανάπτυξη του από την πανδημία του κορονοιού. Ο εκδότης 2K...

Advertisement