Connect with us

Τι ψάχνετε;

Reviews

Football Manager 2021 Review

Football Manager 2021
Release Date
14 Νοέμβριος 2020
Πλατφορμες
PC, MAC, Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S
Δημιουργος (Εκδοτης)
Sports Interactive (SEGA)
Διανομη
IGE

Η ποδοσφαιρική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά σε όλο το κόσμο, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Οι βετεράνοι του Football Manager έχουν ήδη διαμορφώσει τις αποφάσεις για τις αγαπημένες τους ομάδες, ή έχουν βρει τις προκλήσεις που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας. Εξάλλου το Football Manager 2021 έχει κυκλοφορήσει και στόχος δεν είναι άλλος από το να φτάσετε την ομάδα σας στην κορυφή..

Η προσαρμογή στους κανόνες της πανδημίας

Περισσότεροι παίχτες στον πάγκο. Περισσότερες αλλαγές στην ώρα του αγώνα. Αλλά το πιο σημαντικό: μειωμένα έσοδα, με τους φιλάθλους να μην μπορούν να βρίσκονται στις κερκίδες και άρα να πωλούνται εισιτήρια.

Το Football Manager δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει αυτές τις αλλαγές, αφού ο τρόπος που παίζεται φέτος το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικός από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα μόλις τελειώσει η σεζόν 2020-2021 τότε όλα επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση τους.

Ολόκληρο το σκηνικό όμως γίνεται εκρηκτικό αν σκεφτούμε τις εξελίξεις: μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ποδόσφαιρο με διαφορετικούς κανόνες (αλλαγές για COVID, VAR) και αλλαγές κανονισμών στην Premier League (λόγω Brexit) που επηρρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Πέτα και εσύ ένα μπουκάλι, μπορείς

Με μια πρώτη ματιά, οι φετινές αλλαγές φαίνονται κυρίως στα μενού και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το παιχνίδι. Νέες συνεντεύξεις τύπου, έως και νέες συνομιλίες, νέα οπτικά δεδομένα και μια ακόμα πιο μεγάλη αλλαγή μέχρι την παρουσίαση του αγώνα.

Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά έχουν αισθητικό αντίκτυπο, ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το βασικό gameplay της σειράς είναι η επαφή του παίχτη με το παιχνίδι.

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στις αλληλεπιδράσεις του χρήστη με τα ΜΜΕ, τους ποδοσφαιριστές του, την διοίκηση. Μέχρι σήμερα αυτές ήταν μια σειρά από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, τις οποίες όριζαν έξι «τόνοι»: Ήρεμος, προσεκτικός, επιθετικός , κατηγορηματικός, απρόθυμος και παθιασμένος.

Αυτοί οι τόνοι πλέον αντικαταστάθηκαν από τις χειρονομίες, που ουσιαστικά δίνουν τον “τόνο” κάθε ομιλίας. Πλέον μπορείτε να δείξετε ότι προσπαθείτε να ηρεμήσετε τους παίχτες σας κατεβάζοντας τα χέρια σας “κατευναστικά” προς τα κάτω, να βάλετε τα χέρια σας στη μέση για να δείξετε αποφασιστικότητα, ή να σφίξετε τις γροθιές σας για να τους παθιάσετε. Αν πάλι τα πράγματα δεν σας ικανοποιούν και δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, μπορείτε πάντα να πετάξετε ένα μπουκάλι για να δείξετε τον εκνευρισμό σας.

Παρόμοιες αλληλεπιδράσεις με τους ίδιους συμβολισμούς υπάρχουν και στις συνεντεύξεις τύπου, εκεί που μπορείτε να απαντήσετε με ένα ζεστό χαμόγελο, ή να χτυπήσετε με δύναμη το χέρι σας στο τραπέζι για να δείξετε τον εκνευρισμό σας σε κάποια ερώτηση.

Αλλαγές στο UI και την match engine

Το UI έχει αλλάξει σε αρκετά σημεία με βασικό στόχο να σας κρατάει στην οθόνη που είστε, χωρίς να χρειάζονται πολλά κλικ για μικροαλλαγές. Αυτό έχει τα καλά του κυρίως στην οθόνη του αγώνα, αφού πλέον έχοντας σε βολικό σημείο στο κάτω μέρος της οθόνης τους έντεκα που παρατάσετε εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο, μπορείτε να κάνετε αλλαγές, να μιλήσετε απευθείας σε κάθε παίχτη ή να αλλάξετε τον ρόλο του.

Όμως αυτό στην πράξη θα δείτε ότι σημαίνει ότι βασικές επιλογές τώρα βρίκονται πιο “χωμένες” μέσα στο βάθος των μενού του FM 21.

Περνώντας στην match engine εδώ έχουμε ίσως την καλύτερη εμπειρία αγώνα της σειράς, τόσο από θέμα γραφικής απεικόνισης όσο και από τη “λογική” των κινήσεων των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους αρέσκονται να δημιουργούν τις δικές τους τακτικές και θέλουν να βλέπουν το πραγματικό ρόλο ενός παίχτη στο γήπεδο.

Η σημαντική προσθήκη των xGoals

Μετά τις τακτικές, τα δεδομένα είναι το δεύτερο σημαντικότερο εργαλείο που χρειάζεται ένας προπονητής για να κάνει σωστά και καλά την δουλειά του. Το FM 2020 έκανε εξαιρετική δουλειά στην συλλογή τους, αλλά όχι και τόσο στην παρουσίαση τους.

Το FM21 προσφέρει μια ανανέωση του τρόπου με τον οποίο οι αναλυτές στο παιχνίδι σας δείχνουν δεδομένα. Τώρα, έχετε μια υπέροχη μικρή περίληψη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα παιχνίδια που χωρίζονται σε άμεσα χρήσιμες απεικονίσεις.

Το πιο σημαντικό όμως από αυτά είναι ένα νέο στατιστικό σύνολο, τα λεγόμενα xGoals. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αριθμό που περιγράφει πόσα γκολ θα έπρεπε να έχει πετύχει η ομάδα σας, ανάλογα με την ποιότητα των πιθανοτήτων που είχε σε ένα παιχνίδι.

Παρότι στον πραγματικό κόσμο, το συγκεκριμένο στατιστικό είναι αμφιλεγόμενο, η Sports Interactive αποφάσισε όχι μόνο να το προσθέσει, αλλά να δημιουργήσει τη δική της έκδοση από το μηδέν, σε συνεργασία με μια εταιρεία που ονομάζεται Sci Sports.

 

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Football Manager 2021 φέρνει σημαντικές βελτιώσεις σε συγκεκριμένες πτυχές του παιχνιδιού. Γίνεται πιο άμεσο, πιο καθαρό, πιο εύκολο στον χρήστη διατηρώντας παράλληλα και το βάθος που χαρακτηρίζει τη σειρά.

Οποιοδήποτε είδος παίχτη και αν είστε, οτιδήποτε βάθος θέλετε να δώσετε στο παιχνίδι σας, το FM 21 θα καλύψει κάθε ανάγκη σας, ώστε να φτάσετε στο πάνθεον των προπονητών ποδοσφαίρου!

Recommended

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

News

Ο επικεφαλής του Gran Turismo 7, Kazunori Yamauchi, δήλωσε ότι οι fans θα πρέπει να περιμένουν μια «πλήρη» εμπειρία από τον racing τίτλο του...

News

Οι μεταπωλητές PlayStation 5 και Xbox Series X / S στις ΗΠΑ έχουν αποκομίσει κέρδη περίπου 58 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταπωλώντας τις περιζήτητες κονσόλες στο...

News

Το spin-off του Yakuza, Judgment θα κυκλοφορήσει για PlayStation 5, Xbox Series X / S και Stadia στις 23 Απριλίου 2021. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε...

News

Η Google είναι έτοιμη να κλείσει όλες τις εσωτερικές ομάδες ανάπτυξης παιχνιδιών για το Stadia σε μια αλλαγή πορείας που φέρνει την πλατφόρμα streaming...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ