Connect with us

Τι ψάχνεις;

square enix

Νεα

Γιατί η Square Enix πούλησε την Eidos Montreal και την Crystal Dynamics για μόλις 300 εκατομμύρια δολάρια

Η Square Enix μόλις πούλησε τρία από τα μεγαλύτερα στούντιο της. Η Crystal Dynamics, η Eidos Montreal και η Square Enix Montreal ανήκουν πλέον στην Embracer Group για τη σχετικά χαμηλή τιμή των 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Για τους δημιουργούς των ΑΑΑ τίτλων όπως το Tomb Raider, το Deus Ex και το Guardians of the Galaxy, το συγκεκριμένο ποσό φαίνεται πολύ μικρό.

Και όμως, η Square Enix φαίνεται χαρούμενη που θα εκποιηθεί από αυτά τα διάσημα στούντιο στο όνομα της μελλοντικής της κερδοφορίας.

Ο αναλυτής της Niko Partners Daniel Ahmad κατέγραψε τα νούμερα για εμάς. Τα περιθώρια κέρδους για τη λειτουργία των Crystal Dynamics και Eidos Montreal ήταν πολύ χαμηλότερα από τα άλλα στούντιο της Square Enix. Η Crystal Dynamics είχε λειτουργικό περιθώριο κέρδους 3,6%, ενώ η Eidos Montreal σημείωσε μόλις 0,65% το 2021. Η Square Enix συνολικά είχε λειτουργικό κέρδος 14,2% πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι τα στούντιο που πωλήθηκαν ήταν πολύ χαμηλών επιδόσεων σε σύγκριση με άλλα μέρη της εταιρείας .

Αλλά αυτό αφορά λιγότερο την χαμηλή απόδοση των Eidos Montreal ή της Crystal Dynamics και περισσότερο για το γεγονός ότι αυτά τα στούντιο παράγουν ακριβά παιχνίδια και τα ακριβά παιχνίδια μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν χρόνια για να ανακτήσουν τις αρχικές τους επενδύσεις – αν το κάνουν ποτέ.

Το Shadow of the Tomb Raider, για παράδειγμα, κόστισε από 110 έως 135 εκατομμύρια δολάρια η παραγωγή του και η διάθεση του στην αγορά, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά παιχνίδια που έγιναν ποτέ. Μέχρι τη στιγμή που η Crystal Dynamics γιόρταζε την 25η επέτειο του franchise του Tomb Raider, το Shadow of the Tomb Raider είχε πουλήσει σχεδόν εννέα εκατομμύρια μονάδες, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να φτάσει εκεί.

Το Deus Ex: Mankind Divided έχει παρόμοια ιστορία. Κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή του και πιθανότατα πολλά εκατομμύρια ακόμη για τη διαφήμισή του, αλλά οι πωλήσεις του παιχνιδιού ήταν αρχικά απογοητευτικές για την Square Enix – όπως συμβαίνει συχνά με τα δυτικά παιχνίδια της. Μέχρι το 2022, ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις για τα Mankind Divided και Human Revolution ανήλθαν συνολικά σε 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους αριθμούς του Ομίλου Embracer. Αυτές είναι ισχυρές πωλήσεις, αλλά χρειάστηκε πάνω από μισή δεκαετία για να φτάσει εκεί το Deus Ex και επομένως ο κίνδυνος χρηματοδότησης μελλοντικών τίτλων απλώς δεν αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε επίσης:  Η Sony λέει ότι το 30% των χρηστών του PS Plus είναι συνδρομητές στα πιο ακριβά επίπεδα

Η Square Enix έχει εκφράσει τακτικά την απογοήτευσή της όταν τα στούντιο της με έδρα το Μόντρεαλ παράγουν μια εμπειρία ΑΑΑ που δεν γίνεται αμέσως επιτυχία. Είναι η ίδια ιστορία με το Guardians of the Galaxy της Marvel, έναν τίτλο που παραλίγο να κερδίσει το Game of the Year, αλλά «υποβάθμισε» τις υψηλές προσδοκίες πωλήσεων της Square Enix. Σε πέντε χρόνια από τώρα, οι πωλήσεις του Guardians of the Galaxy θα είναι πιθανότατα σε εκατομμύρια αντίτυπα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετά γρήγορο για την Square Enix.

Επιπλέον, η Square Enix φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για άλλα εγχειρήματα υψηλού κέρδους. Οι πιο πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι η Square Enix εξετάζει παιχνίδια που βασίζονται σε κρυπτογράφηση και blockchain – όχι ακριβώς χαμηλού κινδύνου, αλλά οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο βλέπουν τα NFT ως το μέλλον, αν και η διαφημιστική εκστρατεία φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.

Η Square Enix πουλάει τα στούντιο της στη Βόρεια Αμερική και αυτό δεν αποτελεί στην πραγματικότητα κατηγορητήριο εναντίον τους. Απλώς μας δείχνει πώς η Square Enix θέλει να λειτουργεί ως εταιρεία μακροπρόθεσμα: χαμηλό ρίσκο, υψηλές ανταμοιβές και σταθερά κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CD Projekt απέρριψε τις φήμες ότι η Sony μπορεί να εξαγοράσει την εταιρεία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένας χρήστης που συνήθως...

Νεα

Η Sony Interactive Entertainment αποκάλυψε τα δωρεάν παιχνίδια PlayStation Plus Essential του Ιουνίου 2023. Η πρώτη παρτίδα παιχνιδιών PlayStation Plus του Ιουνίου θα είναι...

Νεα

Το στούντιο του Civilization Firaxis και η δημιουργός του Witcher CD Projekt Red επιβεβαίωσαν και οι δύο έναν γύρο απολύσεων. Το στούντιο  της Take...