Connect with us

Τι ψάχνεις;


News

Ομάδες καταναλωτών 18 ευρωπαϊκών χωρών έχουν ενταχθεί στον αγώνα κατά των loot boxes

20 ομάδες καταναλωτών από 18 ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν μια συντονισμένη δράση ζητώντας από τις αρχές να εγκρίνουν κανονισμούς για τα loot boxes.

Οι ομάδες προσφέρουν την υποστήριξή τους σε μια νέα έκθεση από το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών (NCC) με τίτλο «Εισαγωγή νομίσματος: Πώς η βιομηχανία gaming εκμεταλλεύεται τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας loot boxes».

Οι ομάδες καταναλωτών ζητούν μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της «απαγόρευσης του παραπλανητικού σχεδιασμού, πρόσθετης προστασίας για ανηλίκους και διαφάνειας συναλλαγών».

Η έκθεση κατηγορεί τις εταιρείες ότι εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας μηχανισμούς που ισχυρίζεται ότι είναι «αρπακτικοί» και «υποστηρίζουν τον εθισμό».

Ενώ οι εκκλήσεις για νομοθετική ρύθμιση για τα loot boxes πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η νέα δράση είναι αξιοσημείωτη λόγω του αριθμού των εθνών που εκπροσωπούνται σε μια ενιαία συντονισμένη εκστρατεία.

Οι 20 οργανισμοί εκπροσωπούν καταναλωτές σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία, με το NCC να συντονίζει και να ηγείται της εκστρατείας παράλληλα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο 59 σελίδων του NCC χρησιμοποιεί το FIFA 22 και το Raid: Shadow Legends ως περιπτωσιολογικές μελέτες, υποστηρίζοντας: «Και τα δύο παιχνίδια χρησιμοποιούν ένα ευρύ οπλοστάσιο κόλπων για να ωθήσουν τους καταναλωτές να ξοδέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και χρήμα εκμεταλλευόμενοι τους καταναλωτές ελπίζουν να λάβουν την ανταμοιβή παρά την ελάχιστη ευκαιρία και την πιθανότητα να την πάρουν.”

Σύμφωνα με την έκθεση, η πώληση και η παρουσίαση loot boxes συχνά συνεπάγεται με την εκμετάλλευση των καταναλωτών μέσω:

  • «Αξιοποίησης γνωστικών προκαταλήψεων και “τρωτών σημείων” μέσω παραπλανητικού σχεδιασμού»
  • «Χρησιμοποιώντας επιθετικές πρακτικές μάρκετινγκ για την προώθηση των πωλήσεων σε κάθε ευκαιρία»
  • Παροχή «ανούσιων ή παραπλανητικών γνωστοποιήσεων διαφάνειας σχετικά με την πιθανότητα νίκης ή ήττας που είναι δύσκολο να αξιολογηθούν»
  • Χρησιμοποιώντας «αδιαφανείς αλγόριθμους και λοξές πιθανότητες»
  • «Χρησιμοποιώντας επίπεδα εικονικών νομισμάτων για την κάλυψη ή τη διαστρέβλωση του πραγματικού νομισματικού κόστους»
  • Το “πολύ υψηλό κόστος του freemium και ατελείωτη λείανση”
  • Ο «κίνδυνος απώλειας περιεχομένου ανά πάσα στιγμή»
  • Η «στόχευση loot boxes+- και πρακτικές χειραγώγησης σε παιδιά»

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο διευθυντής ψηφιακής πολιτικής του NCC, Finn Myrstad, δήλωσε: «Τα loot boxes έχουν ήδη αποτελέσει πηγή πολλών αντιπαραθέσεων.

«Μέσα από τη δουλειά μας έχουμε διαπιστώσει ότι η πώληση και η παρουσίαση loot boxes συχνά περιλαμβάνει εκμετάλλευση των καταναλωτών μέσω ληστρικών μηχανισμών, ενθάρρυνση του εθισμού, στόχευση ευάλωτων ομάδων καταναλωτών και πολλά άλλα».

Και πρόσθεσε: «Παρότι είναι μια σημαντική βιομηχανία, ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τον ρυθμιστικό έλεγχο. Τα κυρίαρχα επιχειρηματικά μοντέλα είναι τεχνικά πολύπλοκα ή καινοτόμα. Τα βιντεοπαιχνίδια θεωρούνται μια εξειδικευμένη αγορά ψυχαγωγίας από πολλές αρχές.

«Λόγω του τεράστιου μεγέθους της αγοράς και του αριθμού των καταναλωτών που επηρεάζονται, οι εθνικές αρχές και οι αρχές της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ρυθμιστικές έρευνες και παρεμβάσεις. Ζητούμε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του παραπλανητικού σχεδιασμού, της πρόσθετης προστασίας για ανηλίκους και της διαφάνειας των συναλλαγών.

“Οι αρχές και η βιομηχανία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους παίκτες.”

Η έκθεση του NCC – και ο ισχυρισμός του ότι πάνω από 20 ομάδες καταναλωτών την υποστηρίζουν – είναι η τελευταία σε μια συνεχιζόμενη ιστορία προσπαθειών να ρυθμιστούν τα loot boxes ή να τεθούν εκτός νόμου εντελώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

News

Η Ubisoft αυτή τη στιγμή αναπτύσσει το Far Cry 7 και ένα αυτόνομο multiplayer παιχνίδι Far Cry. Αυτό σύμφωνα με αναφορές από το Kotaku...

News

Τα παιχνίδια PlayStation Plus Essential του Φεβρουαρίου 2023 αποκαλύφθηκαν πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Ο χρήστης του Dealabs, ο billbil-kun, ο οποίος διαρρέει με...

News

Η 2K ανακοίνωσε ότι το WWE 2K23 θα κυκλοφορήσει για κονσόλες και PC στις 17 Μαρτίου, με όσους αγοράσουν premium εκδόσεις να αποκτούν πρόσβαση...

News

Το Studio Gobo ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Guerrilla Games για να δουλέψει ως συν-προγραμματιστής στο franchise Horizon της Sony. Το στούντιο με έδρα...

News

Η Electronic Arts καθυστέρησε την κυκλοφορία του Star Wars Jedi: Survivor λίγο περισσότερο από ένα μήνα έως τις 28 Απριλίου. Σε μια δήλωση που...

News

Το Forza Motorsport θα είναι “το πιο προηγμένο τεχνικά παιχνίδι αγώνων που έχει γίνει ποτέ“, σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης Turn 10 Studios. Η...

News

Η Warner Bros. Games δημοσίευσε το επίσημο launch trailer του Hogwarts Legacy, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το Hogwarts...